PSV Zondag, 22. Januari 2017
16:45 uur
sc Heerenveen
4:3
0 : 1 Torinfos in de Ticker Reza Ghoochannejhad 5. / Schot met links  (Sam Larsson)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Davy Pröpper 32. / Kopbal  (Héctor Moreno)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Gastón Pereiro 40. / Kopbal  (Luuk de Jong)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Reza Ghoochannejhad 54. / Schot met links
2 : 3 Torinfos in de Ticker Reza Ghoochannejhad 80. / Kopbal  (Sam Larsson)
3 : 3 Torinfos in de Ticker Marco van Ginkel 89. / Schot met rechts  (Siem de Jong)
4 : 3 Torinfos in de Ticker Héctor Moreno 90. / Schot met links

90'
PSV leek de wedstrijd binnen te hebben na de eerste helft, maar Heerenveen kwam snel in de tweede helft weer langszij. Ghoochannejhad maakte zijn tweede met een mooie volley. PSV had een kwartier voor tijd de mogelijkheid om voor de 3-2 te zorgen, maar Pereiro miste een penalty. Daar maakte Ghoochannejhad dankbaar gebruik van door op zijn beurt de 2-3 binnen te koppen uit een corner. Zo leken de Friezen zowaar af te stevenen op een zege, maar in de slotfase draaide de PSV het toch nog helemaal om. In de 89ste minuut schoot Van Ginkel de 3-3 binnen, waarna Moreno een minuut later zelfs verantwoordelijk was voor de 4-3. Dankzij deze onwaarschijnlijke slotfase ging PSV toch nog met de zege aan de haal.
90'
90'
Gele kaart voor Marco van Ginkel (PSV Eindhoven)
90'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 4:3 door Héctor Moreno
Een onwaarschijnlijk einde aan dit duel. Een minuut nadat Van Ginkel het punt redt zorgt Moreno zelfs voor de overwinning van PSV! Een vrije trap schiet door tot aan de Mexicaanse verdediger, die het laatste tikje geeft met zijn linker dijbeen.
89'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 3:3 door Marco van Ginkel
Daar is toch nog de gelijkmaker voor PSV! In extremis komt huurling Van Ginkel tot scoren. Siem de Jong legt af op de middenvelder, die goed binnenloopt: 3-3.
86'
Inclusief blessuretijd nog een kleine tien minuten voor PSV. Komt er in ieder geval nog een gelijkmaker?
82'
Ook PSV wisselt. Florian Jozefzoon gaat in de laatste tien minuten zijn best doen om nog voor een ommekeer te zorgen, in plaats van Ramselaar.
82'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Florian Jozefzoon
82'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Bart Ramselaar
82'
St. Juste heeft het tot nu vol kunnen houden. De nog niet helemaal fitte verdediger wordt vervangen door Shay Facey.
82'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Shay Facey
82'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Jerry St. Juste
80'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:3 door Reza Ghoochannejhad
Het is ongelooflijk! Vijf minuten na de gemiste penalty van Pereiro is het aan de andere kant wel raak. Ghoochannejhad kan zomaar binnenkoppen uit een corner en zet Heerenveen zo weer op voorsprong.
78'
Aan Luciano Slagveer de taak om in de slotfase nog wat schade aan te richten bij de PSV-defensie. Hij vervangt Zeneli.
78'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
78'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Arber Zeneli
78'
Wat een kans voor Ramselaar weer! Een lange bal schiet door tot aan de aanvallende middenvelder, die veel meer tijd heeft dan waar hij zich bewust van is. Hij schiet gehaast in het zijnet.
77'
Dubbele wissel bij PSV. Siem de Jong en Joshua Brenet komen er voor het laatste kwartier in, ten koste van schlemiel Pereiro en Willems.
77'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Joshua Brenet
77'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Jetro Willems
77'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Siem de Jong
77'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Gastón Pereiro
76'
Penalty gemist door Gastón Pereiro, PSV Eindhoven
Wéér mist PSV een penalty! Pereiro gaat achter de bal staan en mikt voor de linkerhoek, maar daar ligt ook Mulder.
75'
Strafschop voor PSV! Schmidt haakt De Jong, die naar de grond gaat. De uitgelezen mogelijkheid voor de Eindhovenaren om op voorsprong te komen.
74'
Met nog zo'n twintig minuten te gaan kan het nog alle kanten op in het Philips Stadion. Beide ploegen maken in deze fase evenveel aanspraak op een 3-2.
70'
Uit de daaropvolgende corner krijgt Schmidt een levensgrote kans om de 2-3 op het scorebord te zetten. Hij wordt helemaal vrijgelaten door Pröpper, maar mikt in het zijnet.
70'
Thorsby vecht zich naar de bal toe in een scrimmage voor het doel van PSV. Zijn schot wordt geblokt.
68'
Daar is toch weer bijna de voorsprong voor PSV! Een heerlijke pass van Ramselaar richting Pröpper, die de bal goed controleert en Mulder weliswaar weet te passeren, maar ook net naast mikt.
68'
Heerenveen valt in deze fase hier en daar weer wat aan. De gelijkmaker heeft weer een nieuwe impuls gegeven aan het wedstrijdbeeld.
64'
Wederom staat Moreno aan de basis van een aanval met een goede dieptepass. Arias controleert niet goed.
63'
Heerenveen probeert de Eindhovense defensie compleet uit elkaar te splijten, maar het laatste passje van Ødegaard komt niet bij een medespeler maan.
60'
Even schrikken voor Heerenveen als Mulder een corner van Pröpper lost. Gelukkig voor de goalie staat er geen PSV'er te wachten om binnen te schieten.
58'
Vorige week kreeg hij een paar minuutjes, nu mag Martin Ødegaard ruim een halfuur meedoen. Hij komt erin voor Pelle van Amersfoort.
58'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Martin Ødegaard
58'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Pelle van Amersfoort
54'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:2 door Reza Ghoochannejhad
Daar is zowaar de gelijkmaker voor Heerenveen! Ghoochannejhad maakt zijn tweede van de middag. Zeneli geeft de bal tussendoor mee aan de Iraniër, die met zijn linker in één keer richting de verre hoek schiet. Zoet komt er niet bij, waardoor Heerenveen weer een onverwachte treffer maakt.
54'
Ook Zeneli mag het proberen, na een slim overstapje van Ghoochannejhad. Nu zit Willems ertussen.
53'
Daar krijgt Heerenveen het eerste kansje van de eerste helft. Het schot van Lucas Bijker wordt geblokt.
50'
PSV neemt ook in de tweede helft het initiatief. De Eindhovenaren lijken het zo snel mogelijk te willen beslissen.
46'
45'
Heerenveen leek aan een mooie namiddag te beginnen door al vroeg op voorsprong te komen in het Philips Stadion. Ghoochannejhad maakte in de vijfde minuut fraai af op aangeven van Larsson. Maar PSV wist deze achterstand nog voor rust te herstellen. Een klein halfuur na de openingstreffer maakte Pröpper de 1-1 namens de Eindhovenaren, door binnen te koppen na een dieptepass van Moreno. En vijf minuten voor tijd gaf Pereiro de laatste zet aan een kopbal van De Jong, waardoor de thuisploeg alsnog met een 2-1 voorsprong de rust ingaat.
45'
44'
Gele kaart voor Jerry St. Juste (sc Heerenveen)
St. Juste voorkomt een veelbelovende aanval door De Jong naar de grond te brengen. Geel voor de verdediger.
41'
PSV drukt gelijk door. Ramselaar geeft de bal mee op Pröpper, die wordt meegenomen door St. Juste. Niet genoeg voor een strafschop.
40'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 2:1 door Gastón Pereiro
Daar is de voorsprong voor PSV! In eerste instantie weet Mulder nog een kopbal van De Jong te keren, bij de volgende voorzet is het wel raak. De Jongs kopbal wordt vlak voor de doellijn binnengelopen door Pereiro.
37'
Daar moet Ramselaar voor de voorsprong zorgen! Jetro Willems biedt hem met een goede pass tussendoor de kans om oog in oog met Mulder de 2-1 binnen te schieten, maar de aanvallende middenvelder mikt in het zijnet.
37'
Een slordigheid van Schmidt biedt Van Ginkel de kans om de bal mee te geven aan Ramselaar, maar hij speelt de bal te ver vooruit.
35'
Gele kaart voor Héctor Moreno (PSV Eindhoven)
Zeneli wint het duel van Moreno, die erger voorkomt door vast te houden. Dat komt hem wel op een gele kaart en daarmee een schorsing te staan.
34'
Guardado probeert het maar eens van afstand. Hij produceert een harde poging, maar de bal gaat ver over.
32'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 1:1 door Davy Pröpper
Daar is dan de gelijkmaker voor PSV! Goede lange dieptebal van Héctor Moreno, waarna Pröpper eerder bij de bal is dan Mulder. De middenvelder kopt tegen de touwen.
31'
Goed gedrukt schot van Davy Pröpper na een slechte uitgooi van Erwin Mulder. De goalie voorkomt erger door de poging van Pröpper te pareren.
28'
Verraderlijk moment voor het doel van Heerenveen. Daniel Schwaab komt tot een kopbal uit een corner, maar Mulder ziet de bal op de lat gaan.
26'
Luuk de Jong mag een keertje aanleggen vanaf randje strafschopgebied. Hij haalt de bal met een hard schot uit de lucht, maar mist een goede richting.
25'
Heerenveen is in deze fase zelfs de bovenliggende ploeg. De Friezen maken het spel in het Philips Stadion.
21'
PSV verdedigt niet overtuigend uit, waardoor de inlopende Stefano Marzo mag aanleggen. Hij mikt twee meter naast.
20'
Gele kaart voor Andrés Guardado (PSV Eindhoven)
Fikse overtreding van Andrés Guardado op Lucas Bijker. Geel voor de Mexicaan.
19'
Dreigende aanval van PSV. Bart Ramselaar kruipt bijna tussen het defensieblok van Heerenveen heen, maar uiteindelijk staat Schmidt in de weg.
16'
PSV zet vol druk op Heerenveen, met alle risico's van dien. De openingstreffer van de Friezen heeft in ieder geval wat dynamiek gegeven aan dit duel.
12'
Heerenveen kan met alle comfort achterover leunen en PSV op eigen helft ontvangen. De Eindhovenaren zijn op zoek naar een snelle gelijkmaker.
8'
PSV is ontzettend dicht bij de gelijkmaker! Santiago Arias brengt de bal in, waarna Luuk de Jong de bal in de vijfmeter houdt. Daar houdt Pereiro zijn man van zich af en denkt makkelijk de 1-1 binnen te kunnen schieten, maar op miraculeuze wijze haalt Doke Schmidt de bal nog van de lijn.
7'
Ook Arber Zeneli legt een keer aan. Hij mikt van ruim 25 meter naast.
5'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 0:1 door Reza Ghoochannejhad
Daar is zowaar de openingstreffer voor Heerenveen1 Een mooie combinatie tussen Reza Ghoochannejhad en Sam Larsson, die de bal daarna even bij zich houdt. Hij lanceert op zijn beurt de Iraniër weer, waarna de spits de bal koel over Jeroen Zoet heen tikt en de verrassende 0-1 maakt.
3'
Eerste goede aanval van PSV. De schoten komen uiteindelijk van Marco van Ginkel en Gastón Pereiro. Beide worden onschadelijk gemaakt.
1'
We zijn begonnen in Eindhoven! Kan Heerenveen voor een stuntje zorgen bij PSV?
1'
PSV is voor deze wedstrijd ongewijzigd. Phillip Cocu zag na de degelijke 2-0 zege op Excelsior geen reden tot aanpassingen. Dat geldt niet voor Jurgen Streppel, die ondanks de overwinning van vorige week een wijziging heeft doorgevoerd op het het middenveld. Morten Thorsby krijgt de voorkeur boven Younes Namli.

Daarnaast keert Jerry St. Juste terug in de centrumverdediging. Daarin staat hij alleen niet naast zijn vertrouwde maatje Joost van Aken, want hij heeft een blessure opgelopen. Daardoor kan Doke Schmidt gewoon blijven staan bij de Friezen.
Speelronde negentien van de Eredivisie wordt zondagmiddag afgesloten door PSV en sc Heerenveen. Het is een duel tussen de nummer drie en de nummer vier van de Nederlandse competitie, met heel andere sentimenten. Waar de Eindhovenaren plek drie als het minimaal haalbare zullen zien, is de top vier voor Heerenveen waarschijnlijk het maximaal haalbare. Het spelbeeld in de wedstrijd zal vergelijkbaar zijn: PSV gaat met offensief spel voor de overwinning, de uitploeg zal genoegen nemen met een puntje en een defensievere tactiek hanteren.

PSV langst ongeslagen
PSV is momenteel de Eredivisieclub die het langst ongeslagen is in de competitie. De laatste nederlaag die de Eindhovenaren leden, was tegen Feyenoord in de zesde speelronde. Toch zijn de verschillen met Feyenoord en Ajax groot. In de ongeslagen reeks speelt PSV simpelweg te veel gelijk om echt aan een inhaalslag te kunnen beginnen. De helft van de twaalf duels eindigde in een remise. En de Rotterdamse koploper zit met 48 punten uit negentien wedstrijden simpelweg ruim boven dat gemiddelde van twee punten per wedstrijd. De tweede seizoenshelft begon de ploeg van Phillip Cocu in ieder geval degelijk, door Excelsior met 2-0 aan de kant te zetten. Tegen Heerenveen hopen Cocu en zijn mannen deze lijn door te kunnen zetten.

Heerenveen verdedigt plek vier
Tot Heerenveens vreugde kwam gisteravond een gunstig resultaat binnen vanuit Alkmaar. AZ, de voornaamste concurrent van Heerenveen als het gaat om plek vier op de ranglijst, kwam niet verder dan een 1-1 zege tegen Sparta Rotterdam. Daardoor is het behoud van het plekje in de top vier vrijwel zeker voor deze negentiende speelronde, ook bij een nederlaag. Toch zal de ploeg van Jurgen Streppel niet helemaal naar het zuiden afreizen om de schade beperkt te houden. Eerder dit seizoen liet het al zien capabel genoeg te zijn om het PSV het vuur aan de schenen te leggen. Toen in de achtste speelronde de heenwedstrijd van dit duel plaatsvond, mocht de huidige kampioen van geluk spreken dat het bij 1-1 bleef. Op deze 22ste januari hopen de Friezen een soortgelijke prestatie te kunnen leveren.

Het verslag van deze wedstrijd wordt gedaan door Nino Vermeulen. Om kwart voor vijf beginnen we in het Philips Stadion, waar Bas Nijhuis de arbitrage verzorgt. De opstellingen van beide ploegen zijn vanaf ongeveer kwart voor vier te vinden onder de wedstrijddetails