Roda JC Kerkrade Zaterdag, 1. Oktober 2016
19:45 uur
NEC Nijmegen
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Kévin Mayi 77. / Schot met rechts  (Quincy Owusu-Abeyie)

90'
De tweede helft was leuker dan de eerste. NEC was direct dicht bij via Dyrestam en Mayi, maar zij scoorden niet. Aan de overkant knikte Werker opnieuw over. In de slotfase brak Kévin Mayi de ban namens de bezoekers. Een fraaie combinatie met Quincy Owusu-Abeyie werd door de Fransman koelbloeding afgemaakt. Roda JC probeerde nog wat te forceren, maar wist geen kansen te creëren.
90'
90'
Roda JC pompt de bal de zestien en in Rosheuvel kan nog schieten. De invaller raakt de bal verkeerd en doelman Delle hoeft niet in actie te komen.
90'
Gele kaart voor Adil Auassar (Roda JC Kerkrade)
Auassar trekt aan de noodrem als Ofosu er van tussen lijkt te gaan. Hij krijgt een gele kaart van Blom.
90'
De extra tijd van de tweede helft bedraagt tenminste vier minuten.
87'
Van Peppen met een aardige bal op Auassar, maar de middenvelder raakt de bal helemaal verkeerd. Roda JC heeft nog een paar minuten op te voorkomen dat men op de laatste ploeg belandt.
86'
Julian von Haacke is niet meer okselfris en staat zijn plaats voor de laatste paar minuten af aan Mohamed Rayhi.
86'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Mohamed Rayhi
86'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Julian von Haacke
85'
Roda JC jaagt op de gelijkmaker, maar weet niet dichterbij het doel van NEC te komen. De bezoekers loeren op de counter.
82'
De laatste wissel aan de kant van Roda JC betekent einde wedstrijd voor Farshad Noor. Hij wordt vervangen door Daniel De Silva.
82'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Daniel De Silva
82'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Farshad Noor
77'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 0:1 door Kévin Mayi
Uit het niets scoort NEC! Een goede combinatie tussen Kévin Mayi en Quincy Owusu-Abeyie wordt door eerstgenoemde koelbloeding afgemaakt. 0-1 voor NEC.
72'
Yannis Anastasiou met zijn tweede wissel van de avond. Nestoras Mitidis verlaat het veld, de laatste twintig minuten gaat Mikhail Rosheuvel op zijn plaats spelen.
72'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Mikhail Rosheuvel
72'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Nestoras Mitidis
71'
Gele kaart voor Tom Van Hyfte (Roda JC Kerkrade)
Van Hyfte deelt een tikje uit en gaat net als eerder Bikel in het boekje van arbiter Blom.
70'
Het is even rustig in Limburg. Beide ploegen kijken naar de klok en willen in ieder geval niet verliezen.
66'
NEC wisselt voor de tweede keer. Janio Bikel kreeg net geel en wordt nu naar de kant gehaald. Hij wordt vervangen door talent Ferdi Kadıoğlu.
66'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Ferdi Kadıoğlu
66'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Janio Bikel
62'
Gele kaart voor Janio Bikel (NEC Nijmegen)
Bikel verliest de bal en deelt vervolgens een tikje uit. Arbiter Blom vindt dat voldoende om de middenvelder een gele kaart te geven.
59'
Beide ploegen voeren hun eerste wissel door. Bij Roda JC verlaat Mitchel Paulissen het veld voor Abdul Ajagun. Aan de kant van NEC wordt Taiwo Awoniyi vervangen door Quincy Owusu-Abeyie.
59'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Quincy Owusu-Abeyie
59'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Taiwo Awoniyi
59'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Abdul Ajagun
59'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Mitchel Paulissen
53'
Nu komt het duel los in Kerkrade! Kévin Mayi pegelt de bal richting de kruising, maar doelman Van Leer weet fraai redding te brengen.
52'
Werker knikt weer bijna raak. Doelman Delle tikt de bal maar net over zijn doel. De hoekschop voor Roda JC levert vervolgens niets op.
49'
NEC met het eerste gevaar in de tweede helft. Dyrestam staat plotseling vrij en schuift bal maar net langs de paal.
46'
Roda JC heeft afgetrapt voor de tweede helft. De Limburgers waren in de eerste helft beter, maar het staat nog altijd 0-0 tegen NEC.
46'
45'
Een wedstrijd zonder veel hoogtepunten tot nu toe. Roda JC Kerkrade is de betere ploeg in eigen huis en was via Auassar en Van Hyfte dicht bij de openingstreffer. Doelman Delle keepte echter een prima eerste helft. Zijn ploeggenoten van NEC kunnen tot dusver geen vuist maken in dit degradatieduel.
45'
42'
Nog een paar minuten tot de rust in Kerkrade. De thuisploeg is de betere in eigen huis, maar weet dat nog niet om te zetten in een treffer.
37'
Van Peppen is helemaal vrij en twijfelt tussen een schot of een voorzet. De linksback kan niet kiezen en schiet de bal over de achterlijn, doeltrap voor NEC.
34'
Taiwo Awoniyi denkt voor de eerste keer te kunnen ontsnappen, maar wordt voordat hij op doel kan schieten teruggefloten vanwege buitenspel.
32'
Gele kaart voor Kévin Mayi (NEC Nijmegen)
Aanvaller Mayi kan Rutjes niet bijhouden en trekt aan de noodrem. Scheidsrechter Blom toont hem de eerste gele kaart van de avond.
30'
Noor draait goed naar binnen en vuurt maar eens richting het NEC-doel. Via twee Nijmeegse benen belandt de bal in de handen van doelman Delle, die tot nu toe foutloos keept.
26'
NEC meldt zich zowaar weer eens op de helft van Roda JC. De dreiging van de bezoekers is echter van korte duur want Ofosu en Mayi begrijpen elkaar niet goed en verspelen de bal.
22'
De Nijmegenaren mogen hun doelman in de rust wel even bedanken. Dit keer schiet aanvoerder Van Hyfte van de rand van zestien richting het vijandelijke doel, maar wederom ligt de goalie van NEC in de weg.
17'
Roda JC is nu dicht bij de 1-0. Adil Auassar brengt de bal goed voor en dwingt doelman Delle tot een redding. De keeper grijpt goed in en voorkomt bij de eerste paal een doelpunt voor de thuisploeg.
15'
Rutjes met een geweldige rush over de hele rechterkant. Uiteindelijk gaat hij liggen en belandt de bal bij doelman Delle.
13'
Linksback Van Peppen is helemaal vrije aan de linkerkant nadat drie NEC'ers hun aandacht richten op Mititdis. De verdediger van Roda JC wil de bal terugleggen, maar ziet zijn voorzet weggewerkt worden door de bezoekers.
10'
Het is even zoeken in Kerkrade. Beide ploegen willen het heft in handen nemen, maar dat lukt vooralsnog niet.
6'
NEC probeert na de eerste kans voor Roda JC het initiatief over te nemen. Een dieptepass van Dyrestam is echter veel te hard en levert Van Leer een doeltrap op.
3'
Daar is Mitidis voor de eerste keer. De spits ontsnapt aan de linkerkant, maar NEC'er Golla weet gevaar te voorkomen. De hoekschop wordt bijna binnen gekopt door Werker. De verdediger knikt de bal net naast het doel van Delle.
1'
De bezoekers hebben afgetrapt in Limburg. Roda JC Kerkrade - NEC Nijmegen is begonnen! Wie neemt er afstand van de degradatiezone?
1'
De thuisploeg begint met Nestoras Mitidis in de aanval. Hij vervangt de geblesseerde spits Simon Church, die tegen Feyenoord uitviel. Mitidis wordt in de voorhoede bijgestaan door Mitchel Paulissen en Farshad Noor. De bezoekers uit Nijmegen beginnen met André Fomitschow achterin. Voorin spelen Taiwo Awoniyi, Kévin Mayi en Reagy Ofosu.
De Eredivisie is nog maar zeven wedstrijden oud, maar toch is in speelronde acht al sprake van een echte degradatiewedstrijd. In de staart van de competitie spelen Roda JC Kerkrade en NEC Nijmegen onder leiding van scheidsrechter Kevin Blom om 19:45 uur tegen elkaar in Limburg. Beide ploegen willen zo snel mogelijk afscheid nemen van de degradatiezone en daarvoor is een overwinning gewenst. De opstellingen van trainers Yannis Anastasiou en Peter Hyballa verschijnen ongeveer een uur voor de wedstrijd onder het kopje wedstrijddetails.

Nog geen zege voor Roda JC
Roda JC is na zeven wedstrijden nog altijd zonder overwinning in de Eredivisie. De ploeg van trainer Anastasiou wist drie keer gelijk te spelen en staat daardoor met drie punten op de laatste plaats. De club uit Kerkrade kent een bijzonder slechte periode. Twee weken geleden werd in eigen huis met 0-3 verloren van sc Heerenveen en daarna volgden afstraffingen tegen titelkandidaten. Voor de KNVB beker werd met 4-0 verloren op bezoek bij PSV en vorige week zondag werd Roda JC met een 5-0 nederlaag weggestuurd door koploper Feyenoord. "Zaterdag is het voor ons do or die. Tegen NEC moeten we vol aan de bak en zullen we met strijd, agressiviteit en passie alles geven om deze wedstrijd te winnen", sprak Anastasiou klare taal op de clubwebsite.

Onrust in Nijmegen
In en rond stadion de Goffert gaat het de laatste tijd weinig over voetbal. Op bestuurlijk vlak rommelt het in Nijmegen. De club stelde technisch manager Danny Hoekman op non-actief, maar hij legde zich niet neer bij zijn gedwongen vertrek. Ook kreeg Hoekman steun van verschillende Nijmeegse fans. Diezelfde supporters uitten hun onvrede over algemeen directeur Bart van Ingen. Er werden verhuisdozen voor hem geplaatst met de tekst 'Bart Oprotten'. Daarnaast kwam er een einde aan de samenwerking met het externe adviesbureau Futuralis en neemt oud-speler Peter Wisgerhof voorlopig de taken van Hoekman over. Zaterdag moet NEC echter gewoon op jacht naar de tweede overwinning van het seizoen. Vooralsnog werd alleen sc Heerenveen met 2-1 verslagen door de Gelderlanders.

Degradatiespook
Hoe men het in Kerkrade en Nijmegen ook wendt of keert, het duel tussen beide ploegen is zaterdagavond een degradatieduel. In die gevarenzone willen zowel Roda JC Kerkrade als NEC Nijmegen niet verkeren. Vorig seizoen kwamen de Limburgers en de Nijmegenaren namelijk amper in de problemen. NEC eindigde op een keurige tiende plaats en deed tot de laatste speelronde mee in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal. Roda JC deed het met een veertiende plaats iets minder goed, maar met 34 punten uit 34 wedstrijden netjes vijf punten boven de beruchte degradatiestreep. Het degradatiespook moet dus zo snel mogelijk verjaagd worden door beide ploegen.