14:30 uur
AFC Ajax
1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Kenny Tete 26. / Eigen goal
1 : 1 Torinfos in de Ticker Justin Kluivert 32. / Schot met rechts  (Hakim Ziyech)

90'
Ajax verspeelt dure punten in Rotterdam. De Amsterdammers konden ook na de pauze geen vuist maken tegen een stug Excelsior. De thuisploeg kwam er zelfs nog enkele keren gevaarlijk uit. Faik was tot twee keer dicht bij de 2-1 en ook invaller Hasselbaink miste scherpte voor het doel. Ajax kwam in de slotfase nog met de moed der wanhoop naar voren, maar bleef steken op 1-1.
90'
90'
Gele kaart voor Fredy (SBV Excelsior)
Fredy kegelt Younes nog even ondersteboven en gaat meer dan terecht op de bon bij arbiter Van Boekel.
90'
Warner Hahn! Ajax lijkt nog een kansje te krijgen als Kluivert de bal goed voorzet, maar de doelman voorkomt een treffer van Younes.
90'
De extra speeltijd van de tweede helft bedraagt tenminste vier minuten.
87'
Gele kaart voor Nick Viergever (AFC Ajax)
Frustratie bij Viergever, die Fredy hard onderuit maait. Ook de verdediger van Ajax krijgt een gele kaart van arbiter Van Boekel.
86'
Aan de overkant ontsnapt Kluivert na een enorme misser van invaller Fortes. Hij wordt goed naar buiten gedwongen en knalt de bal in het zijnet.
84'
Weer een goede kans voor Excelsior! Invaller Nigel Hasselbaink is De Ligt te slim af en moet terugleggen op Van Duinen, maar schiet zelf in het zijnet.
83'
Beide ploegen wisselen voor de laatste keer. Bij Excelsior komt Jeffry Fortes voor aanvoerder Ryan Koolwijk en Abdelhak Nouri vervangt Daley Sinkgraven bij Ajax.
83'
Wissel in bij AFC Ajax -> Abdelhak Nouri
83'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
83'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Jeffry Fortes
83'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Ryan Koolwijk
82'
Lasse Schöne is weer terug binnen de lijnen en knalt een vrije trap direct op doel. Hahn ziet de bal van ver komen, maar neemt geen risico. De hoekschop levert opnieuw niets op voor Ajax.
80'
Gele kaart voor Ryan Koolwijk (SBV Excelsior)
Koolwijk komt veel te laat bij Ajacied Schöne en raakt hem vol op de enkel. De aanvoerder van Excelsior krijgt daarvoor een gele kaart.
77'
Wat een redding van Onana! Koolwijk legt de bal panklaar bij de tweede paal en Faik ramt de bal richting doel, maar Onana voorkomt een achterstand voor Ajax.
77'
Daar is de thuisploeg weer eens! De Wijs zet Tete goed aan de kant en zijn voorzet wordt ineens genomen door Faik, die via een Ajacied naast schiet.
75'
Stanley Elbers heeft hard gewerkt en krijgt applaus van de supporters op Woudestein. Voor het laatste kwartier brengt trainer Van der Gaag Nigel Hasselbaink, die dit seizoen zes keer scoorde.
75'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Nigel Hasselbaink
75'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Stanley Elbers
74'
Invaller Vermeulen snelt er vandoor aan de rechterkant. Hij lijkt richting de zestien van Ajax te kunnen gaan, maar daar steekt De Ligt een stokje voor.
70'
De bezoekers zetten weer even aan in Rotterdam. Het loopt nog niet goed bij de ploeg van Peter Bosz en Ziyech knalt een schietkans naast via een Rotterdams been. De hoekschop levert niets op.
67'
Beide trainers voeren met nog zo'n twintig minuten een wissel door. Bij Excelsior gaat Anouar Hadouir naar de kant voor Kevin Vermeulen. Mateo Cassierra is bij Ajax de vervanger van Bertrand Traoré.
67'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Kevin Vermeulen
67'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Anouar Hadouir
67'
Wissel in bij AFC Ajax -> Mateo Cassierra
67'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Bertrand Traoré
67'
Gele kaart voor Bertrand Traoré (AFC Ajax)
Bertrand Traoré probeert scheidsrechter Van Boekel te foppen met een duik in de zestien en daar is de arbiter niet van gediend. Hij geeft de gele kaart aan de aanvaller.
64'
De thuisploeg breekt weer eens snel uit via de hard werkende Mike van Duinen. Hij bezorgt de bal knap bij Elbers, die hoog over het doel van Onana schiet.
61'
Daar is de eerste mogelijkheid voor Ajax in de tweede helft. Een vrije trap belandt bij de tweede paal, maar verdediger Daley Sinkgraven kopt de bal over het doel.
58'
Nog geen grote kansen in de tweede helft. Ajax probeert het wel, maar de thuisploeg verdedigt compact en laat de Amsterdammers niet te dichtbij komen. De Kralingers loeren op de counter.
53'
Kluivert ontsnapt na een goede actie van De Ligt en wordt door Fredy uit balans gebracht in het zestienmetergebied. De jongeling wil een strafschop, maar krijgt die niet van scheidsrechter Van Boekel.
52'
Excelsior loert op een snelle counter via Mike van Duinen. Ajax is op zijn beurt erg slordig in balbezit en weet het in de tweede helft doelman Hahn nog niet te testen.
47'
Van Duinen met de eerste kans in de tweede helft. Hij ontsnapt aan de verdedigers van Ajax en uit een moeilijke hoek jaagt hij de bal over het doel van Onana.
46'
De tweede helft is begonnen op Woudestein. Bij Ajax heeft trainer Peter Bosz ingegrepen tijdens de rust. Nick Viergever is de vervangen van Davinson Sánchez.
46'
45'
Ajax moet aan de bak in de tweede helft. Na 45 minuten staat het namelijk 1-1 op Woudestein. Exceslior begon brutaal en scoorde via Mike van Duinen de 1-0. Daar ging een grote fout van Matthijs de Ligt aan vooraf. Het laatste zetje werd gegeven door Kenny Tete, die de goal op zijn naam kreeg. De voorsprong hield niet lang stand want op aangeven van Hakim Ziyech maakte Justin Kluivert er 1-1 van. Ajax was vervolgens iets beter, maar Hahn redde goed op een kopbal van De Ligt.
45'
42'
Kluivert verdient een vrije trap. Ziyech gaat samen met Schöne achter de bal staan. De middenvelder schiet de bal ruim over het doel van Hahn.
41'
Hahn voorkomt de 1-2! Verdediger De Ligt is meegekomen voor een vrije trap en denkt zijn ploeg op voorsprong te koppen, maar Warner Hahn ranselt de bal onder de lat vandaan.
37'
Gele kaart voor Mike van Duinen (SBV Excelsior)
Doelpuntenmaker Van Duinen haalt vol door op Davy Klaassen en mag van geluk spreken dat hij slechts geel krijgt van scheidsrechter Pol van Boekel.
35'
Excelsior laat zich niet gek maken door de gelijkmaker. Via Elbers komt de bal bij Fredy, die strak voorzet. Onana tast mis en Tete voorkomt gevaar bij de tweede paal.
32'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:1 door Justin Kluivert
Het staat alweer gelijk. Uit het niets is daar de voorzet van Hakim Ziyech. Iedereen mist de bal, maar bij de tweede paal schiet Justin Kluivert de gelijkmaker tegen de touwen.
30'
Ajax moet uit een ander vaatje gaan tappen in Rotterdam. De Ajacieden hebben het bijzonder lastig met een taai Excelsior en staan met 1-0 achter op Woudestein.
26'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 1:0 door Kenny Tete
Raak! Wat een fout van Matthijs de Ligt. De verdediger levert de bal zomaar in bij Mike van Duinen, schiet richting doel en via Kenny Tete rolt de bal het doel in. Excelsior op 1-0.
25'
Excelsior laat de bezoekers nu aan de bal. Ajax is echter zeer slordig aan de bal en kan dit balbezit niet omzetten in kansen.
20'
De Amsterdammers weten Excelsior nu wat beter onder bedwang te houden. Ziyech probeert het met een geplaatst schot, maar doelman Hahn hoeft niet in actie te komen.
16'
Daar zijn de Rotterdammers alweer. Faik en Koolwijk heersen voorlopig op het middenveld en Hadouir schiet via Tete naast. De hoekschop levert niets op, maar Excelsior begint goed in eigen stadion.
12'
Wat een kans voor Excelsior! Faik zet Van Duinen met een fantastische pass alleen voor Onana, maar jongeling Matthijs de Ligt voorkomt met een fraaie tackle de 1-0 voor de Kralingers.
11'
Ajax weet nog niet te overtuigen in de beginfase. Na de knappe overwinning op FC Kopenhagen in de Europa League is het eerste deel van de wedstrijd bij Excelsior nog wat tam.
7'
Doelman Hahn is aan het grabbelen na een vrije trap van Lasse Schöne. De Feyenoord-huurling herstelt zich echter net op tijd voordat de toegesnelde Ajacieden af kunnen drukken.
4'
De thuisploeg zoekt brutaal de aanval op Woudestein. Ajax lijkt daar even van te schrikken. Grote kansen zijn er nog niet geweest in Rotterdam.
1'
Er is afgetrapt in Rotterdam! AFC Ajax zag concurrent Feyenoord winnen bij sc Heerenveen en moet zegevieren om het gat weer terug te brengen tot vier punten.
1'
De formatie van de thuisploeg kent geen verrassingen. Onder de lat staat Feyenoord-huurling Warner Hahn. Op het middenveld speelt de jarige Hicham Faik en voorin moet Mike van Duinen voor gevaar zorgen.

Ajax kan in Rotterdam niet beschikken over Kasper Dolberg. De spits heeft last van een liesblessure en wordt vervangen door Justin Kluivert. Ook achterin zijn er wat wijzigingen. Veltman en Viergever zitten op de bank terwijl De Ligt en Tete in de basis staan.
Statistieken
Bij AFC Ajax is jongeling Matthijs de Ligt weer van de partij in de wedstrijdselectie. Of hij net als tegen FC Kopenhagen (2-0 zege) in de basisopstelling van trainer Peter Bosz staat, is nog de vraag. Vrijdag werd wel bekend dat de 17-jarige verdediger door bondscoach Danny Blind is toegevoegd aan de selectie van Oranje. Met De Ligt op het veld verloor Ajax dit seizoen nog niet in de Eredivisie. Er viel zelfs maar een tegentreffer.
Ajax-trainer Peter Bosz laat dit seizoen regelmatig zien dat leeftijd in de voetballerij slechts een getal is. Tegen FC Kopenhagen stonden dan ook de nodige jongelingen binnen de lijnen. André Onana (20), Davinson Sánchez (20), Matthijs de Ligt (17), Donny van de Beek (19), Bertrand Traoré (21), Kasper Dolberg (19) en invallers Kenny Tete (21), Justin Kluivert (17) en Frenkie de Jong (19) waren nog niet geboren toen Ajax in 1995 de Champions League wist te winnen.
Voetballers in Nederland klagen veel over het spelen op kunstgras. Dit seizoen heeft Ajax echter geen reden tot klagen. De wedstrijden die de Amsterdammers op kunstgras speelden, werden allemaal gewonnen. Op bezoek bij Sparta Rotterdam (1-3), Heracles Almelo (0-2), ADO Den Haag (0-2), PEC Zwolle (1-3) en Roda JC Kerkrade (0-2) werd gewonnen op kunstgras. De wedstrijd bij SBV Excelsior is ook direct het laatste duel op kunstgras voor Ajax.
Niemand zal er van opkijken dat Excelsior ook dit jaar strijd tegen degradatie. De Rotterdammers staan momenteel op de veilige vijftiende plaats en ontlopen op die manier de nacompetitie. De laatste twee seizoenen werd ook ternauwernood die plaats behaald. Een driepunter is wel gewenst want achtervolgers Roda JC Kerkrade, ADO Den Haag en Go Ahead Eagles zijn niet ver weg. Drie jaar op rij de nacompetitie ontlopen via de vijftiende plaats, zou uniek zijn.
Ajax moet in Kralingen waken voor onderschatting. Tegenstander Excelsior bungelt weliswaar onderaan de ranglijst, maar pakt de laatste tijd punten tegen clubs uit het linkerrijtje. Zo werd sc Heerenveen vorige week nog met 4-1 naar huis gestuurd en eerder bleven AZ Alkmaar en FC Twente steken op 1-1. Ajax leed op zijn beurt een onverwachte nederlaag thuis tegen Willem II.