SBV Excelsior Zaterdag, 15. April 2017
19:45 uur
Vitesse
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Nigel Hasselbaink 13. / Schot met rechts  (Mike van Duinen)

90'
Vitesse creëerde weinig vanavond. De Arnhemmers probeerden het spel te maken, maar daar volgden amper kansen uit. Excelsior loerde vooral op de counter in de tweede helft. De Kralingers kregen nog twee kansen, maar verder bleven grote kansen uit. Excelsior boekt na 37 jaar weer eens en thuisoverwinning op Vitesse en houdt bovendien na 28 wedstrijden weer eens de 'nul'.
90'
90'
Gele kaart voor Ricky van Wolfswinkel (Vitesse)
Ricky van Wolfswinkel wordt aan het hoofd geraakt door Ryan Koolwijk, maar krijgt geen vrije trap. Hij protesteert bij arbiter Ed Janssen en krijgt daarvoor de gele kaart. Nu is hij geschorst tegen Feyenoord.
90'
Fredy schuift de bal met zijn rechtervoet binnen, maar doet dat in buitenspelpositie. Het blijft 1-0. Het was inderdaad ruim buitenspel.
90'
Het bord van de vierde official gaat omhoog. Er komen vijf extra speelminuten.
90'
Alexander Büttner neemt een vrije trap. De bal komt in het strafschopgebied. Guram Kashia wil koppen, maar begaat een overtreding op doelman Warner Hahn
89'
Mike van Duinen verlaat het veld. Hij gaf de assist bij de openingstreffer.
89'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Anouar Hadouir
89'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Mike van Duinen
86'
Er wordt niet gefloten voor een overtreding van Milan Massop op Yuning Zhang. Daar had Vitesse een vrije trap op een kansrijke positie moeten krijgen.
83'
Een voorzet van Nigel Hasselbaink vanaf de rechterkant wordt naast gekopt door Jurgen Mattheij. Adnane Tighadouini kon Mattheij niet afstoppen.
82'
Jeffry Fortes is erbij gaan zitten en heeft zijn scheenbeschermer in zijn hand. Scheidsrechter Ed Janssen vraagt meteen om een brancard, maar het valt allemaal mee. De hulptroepen kunnen weer terug.
80'
Wederom gevaar van Excelsior uit een vrije trap van Ryan Koolwijk. Dit keer kopt Mike van Duinen over.
78'
Grote kans voor Excelsior
Ryan Koolwijk brengt zijn vrije trap in het strafschopgebied. Jurgen Mattheij kan net niet zijn hoofd tegen de bal waardoor Eloy Room weg kan stompen.
75'
Vitesse wisselt aanvallend. Er komt een spits (Yuning Zhang) voor een middenvelder (Lewis Baker). De Arnhemmers moeten op zoek gaan naan een treffer, maar eigenlijk hebben ze daar vanavond nog niet echt een kans voor gehad.
75'
Wissel in bij Vitesse -> Yuning Zhang
75'
Wissel uit bij Vitesse -> Lewis Baker
74'
Nigel Hasselbaink maakt nog eens gebruik van zijn snelheid, maar zijn voorzet vanaf de linkerkant wordt makkelijk gevangen door Eloy Room.
72'
Terell Ondaan komt in het veld. Afgelopen weekend kwam hij ook als invaller binnen de lijnen tegen Sparta.
72'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Terell Ondaan
72'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Stanley Elbers
69'
Fredy laat zijn wendbaarheid even zien. Hij is goed in de kleine ruimte, maar Stanley Elbers verspeelt de bal vervolgens.
67'
Excelsior kan voor het eerst in 37 jaar thuis gaan winnen van Vitesse. Dat gebeurde voor het laatst op 25 augustus 1972. Dan moeten de Kralingers nog ruim twintig minuten standhouden.
63'
Wissel in bij Vitesse -> Adnane Tighadouini
63'
Wissel uit bij Vitesse -> Nathan
62'
Gele kaart voor Jurgen Mattheij (SBV Excelsior)
Jurgen Matteij krijgt geel en dat betekent dat hij volgende week geschorst is tegen directe concurrent NEC
59'
Milot Rashica komt opstomen vanaf de rechterkant naar de zijkant van het strafschopgebied. Hij geeft de voorzet op Ricky van Wolfswinkel, maar die kan over de achterlijn worden gewerkt door Jurgen Mattheij. De daaropvolgende hoekschop is niet dreigend.
58'
Milan Massop staat buitenspel. Het is pas de eerste keer dat er vanavond een speler buitenspel staat.
55'
De eerste tien minuten zijn nu voor Vitesse. De Arnhemmers zijn goed uit de kleedkamer gekomen en zijn dreigend. Excelsior loert vooral op de counter.
53'
Grote kans Excelsior
Een counter van de Kralingers resulteert in een voorzet van Nigel Hasselbaink vanaf de rechterkant. Mike van Duinen schiet de bal knap met rechts uit de lucht. De redding is fraai van Eloy Room.
50'
Marvelous Nakamba bouwt op en geeft de bal aan Alexander Büttner. Vanaf randje zestien probeert hij de bak voor te geven, maar hij wordt weggewerkt over de achterlijn. Uit de hoekschop komt niets. Warner Hahn kan de bal makkelijk pakken.
47'
Vitesse kan vanavond voor het eerst in ruim twee jaar tijd vier wedstrijden achter elkaar winnen. Dit gebeurde voor het laatst in februari 2015. Er moet alleen nog wel minimaal twee keer worden gescoord in de tweede helft.
46'
Eerste kansje voor Vitesse in de tweede helft. Een vrije trap van Milot Rashica wordt gekopt door Guram Kashia, maar hij gaat ruim over
46'
45'
Het was een zeer aantrekkelijke eerste helft. Excelsior gaat met een 1-0 voorsprong aan de thee. De Rotterdammers zijn oppermachtig en Vitesse komt er nog niet aan te pas. De Arnhemmers mogen blij zijn dat het nog maar 1-0 is, want de Kralingers hadden al op een grotere voorsprong moeten staan. "Zeker het eerste halfuur waren we heel sterk. Pas aan het einde van de eerste helft zag je dat Vitesse ook nog aardig kan voetballen. We moeten het spel uit het eerste halfuur vervolgen straks", geeft André Hoekstra, de assistent-trainer van Excelsior, aan. Er wordt bij vlagen fel gespeeld, maar de kaarten bleven vooralsnog op zak. Vitesse zal kansen moeten gaan creëren. De Arnhemmers moesten vroeg in de wedstrijd een noodgedwongen wissel doen in verband met een blessure van Matt Miazga.
45'
45'
Er wordt één minuut extra tijd gegeven.
45'
Alexander Büttner schiet op doel. De bal verandert van richting en daardoor komt de bal bij Ricky van Wolfswinkel. Hij krijgt zijn voet tegen de bal, maar hij kan er geen controle over krijgen. Het wordt een doeltrap.
44'
Het meeste balbezit is voor Vitesse (57%), maar de meeste schoten op doel zijn vooralsnog voor Excelsior (3)
43'
Vitesse heeft nog geen rol mogen spelen in de voetbalvoorstelling van Excelsior. De Rotterdammers zetten steeds vroeg druk en de Arnhemmers zijn vooral slordig.
40'
Ryan Koolwijk maakt een felle overtreding op Alexander Büttner op de helft van de Arnhemmers. Er worden hier en daar felle overtredingen gemaakt, maar Ed Janssen houdt vooralsnog de kaarten op zak.
39'
Milan Massop geeft vanaf de linkerkant een voorzet op Mike van Duinen, maar hij kan niet in scorende positie komen door goed verdedigen van Arnold Kruiswijk.
37'
Lewis Baker probeert het hoofd van Ricky van Wolfswinkel te vinden, maar de topschutter kan de bal niet onder controle krijgen. Excelsior ziet de mogelijkheid om te counteren, maar de counter resulteert in een schot van Fredy die ruim over zeilt.
34'
Arnold Kruiswijk begaat een overtreding. Hij moet uitkijken, want eerder in de wedstrijd kreeg de verdediger al een strenge vermaning. Als hij geel krijgt, is hij geschorst tegen Feyenoord. Dit geldt ook voor Ricky van Wolfswinkel.
31'
De Rotterdammers moeten 2-0 maken. Nigel Hasselbaink komt opstomen en gat het strafschopgebied binnen. Hij passt de bal naar Mike van Duinen die de bal neerlegt voor de clubtopscorer. Hij schiet de bal niet ver genoeg de hoek in waardoor Eloy Room kan redden.
29'
Grote kans Vitesse
De eerste grote kans voor Vitesse. De voorzet van Milot Rashica wordt door Guram Kashia richting de rechterhoek gekopt. Warner Hahn redt goed.
27'
Vroege wissel bij Vitesse. Matt Miaza moet geblesseerd het veld verlaten. De blessure lijkt niet heel ernstig. "Ik viel gewoon, maar ik wil niet spelen op 95%", zegt hij tegen de verzorger.
27'
Wissel in bij Vitesse -> Alexander Büttner
27'
Wissel uit bij Vitesse -> Matt Miazga
26'
Arnold Kruiswijk maakt een overtreding op Stanley Elbers. Hij krijgt daarvoor een strenge vermaning. De vrije trap van de Rotterdammers vanaf de rechterkant gaat aan iedereen voorbij.
20'
Milot Rashica met een bruikbare voorzet vanaf de rechterkant. De bal gaat voorlangs, omdat niemand in een zwart-geel shirt zich voor het doel begeeft.
17'
Vitesse gaat de druk opvoeren. Trainer Henk Fraser is druk aan het gebaren langs de zijlijn. Het baltempo gaat omhoog bij de Arnhemmers.
13'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 1:0 door Nigel Hasselbaink
Nigel Hasselbaink zet de score op 1-0 met zijn negende treffer dit seizoen. De voorzet is van Mike van Duinen. Hasselbaink schiet hem hard in het dak van het doel.
10'
De eerste tien minuten zijn voor Excelsior. De Kralingers hebben al twee goede kansen gehad op de openingstreffer. De bezoekers uit Arnhem zijn nog eigenlijk niet zichtbaar geweest.
9'
Bal op de lat
De hoekschop van Ryan Koolwijk wordt op de lat gekopt door Jordy de Wijs.
8'
Een vrije trap vanaf de rechterkant van Ryan Koolwijk. De bal wordt verlengd, waardoor Jurgen Mattheij niet kan koppen. Hierop volgt een hoekschop.
7'
Warner Hahn bouwt op vanaf achteruit. Sinds zijn komst, heeft hij vooralsnog geen enkele wedstrijd zijn doel schoon weten te houden.
4'
Een overtreding van Milan Massop. De vrije trap is op ongeveer 25 meter van het doel. Vitesse heeft een specialist in de naam van Lewis Baker, maar hij schiet ruim over.
2'
Nigel Hasselbaink mag doorlopen richting het strafschopgebied en schiet tegen de buitenkant van de linkerpaal.
1'
Excelsior begint graag voortvarend aan wedstrijden. Zo maakt de ploeg in de Eredivisie gemiddeld het snelst het openingsdoelpunt.
1'
De opstellingen
Op Woudestein nemen Excelsior en Vitesse en tegen elkaar op. Waar Excelsior in de laatste wedstrijden van de competitie gaat strijden om lijfsbehoud, gaat Vitesse jagen op de vierde plek. Scheidsrechter Ed Janssen heeft de leiding over de wedstrijd.

Excelsior
Trainer Mitchell van der Gaag stuurt de verwachte namen het veld in aan Rotterdamse zijde. De opstelling is ongewijzigd ten opzichte van de wedstrijd tegen Sparta. Excelsior heeft een nagenoeg complete selectie. Alleen Luigi Bruins en Hicham Faik ontbreken door blessures. Bruins vanwege een hamstringblessure en Faik vanwege problemen aan de knie. Zeker het ontbreken van Faik zal een aderlating zijn voor de Kralingers. De Hagenees scoorde namelijk beide doelpunten voor Excelsior in het 2-2 gelijkspel eerder dit seizoen in Arnhem. Kevin Vermeulen keert terug na zijn wedstrijd schorsing, maar neemt plaats op de bank. Chelsea-huurling Danilo Pantić zit niet bij de wedstrijdselectie. Hij speelde afgelopen seizoen nog voor Vitesse en daar speelde hij in totaal zes wedstrijden. Khalid Karami kan gewoon spelen. Afgelopen week was hij nog wat ziekjes. Clubtopscorer Nigel Hasselbaink staat ook weer gewoon in de basis. Na zijn twee doelpunten tegen Sparta staat de aanvaller op acht treffers. Als Hasselbaink dit seizoen nog minimaal twee keer scoort, wordt hij de elfde speler van Excelsior met minimaal tien doelpunten in één seizoen in de Eredivisie.

Vitesse
Henk Fraser heeft ook de beschikking over bijna al zijn spelers. Alleen Maikel van der Werff ontbreekt vanwege een blessure. Vitesse begint met dezelfde namen als afgelopen weekend tegen Heracles Almelo. Ricky van Wolfswinkel neemt dus gewoon weer de spitspositie in. De topschutter scoorde dit seizoen al achttien keer en staat daarmee op de tweede plek van de topscorerslijst met één doelpunt achter koploper Nicolai Jörgensen. Van Wolfswinkel scoorde de laatste drie wedstrijden in totaal vijfmaal. Hij had voor al zijn treffers in totaal 2494 speelminuten nodig, dus zal de spits vandaag de 2500 minutengrens voorbijgaan.
Statistieken
Excelsior boekte op 25 augustus 1979 de enige thuiszege op Vitesse in de in totaal negen gespeelde Eredivisieduels op Woudestein. Het werd destijds 2-0. Van alle gespeelde Eredivisieontmoetingen in Rotterdam won Vitesse vijfmaal en het werd drie keer een gelijkspel. De laatste vijf ontmoetingen in Kralingen werden allen door de ploeg uit Arnhem winnend afgesloten. Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in 0-3.
Dit seizoen is de meest voorkomende einduitslag voor beide ploegen 1-1. Excelsior speelde dit seizoen al zevenmaal 1-1 en Vitesse bereikte deze stand vooralsnog vier keer.
Beide partijen kennen een goede vorm. Excelsior verloor slechts één van zijn laatste zes duels en scoorde in de laatste zes wedstrijden in elk duel minstens één keer. Vitesse won vier van de laatste vijf duels. Daarnaast scoorden de Arnhemmers minstens één keer per wedstrijd in de afgelopen drie duels.
Vitesse deed afgelopen week goede zaken tijdens het drukke programma. NEC, Heracles Almelo en SC Heerenveen werden verslagen. Daarmee won de ploeg voor het eerst dit seizoen drie wedstrijden op rij. In februari 2015 won Vitesse voor het laatst minimaal vier wedstrijden op rij in de Eredivisie. Dat aantal kan vanavond dus geëvenaard worden.
Excelsior is in een spannende strijd geraakt om handhaving. Dit seizoen zijn de verschillen onderin de Eredivisie minimaal. De Kralingers bevinden zich momenteel op een veertiende pek. Het verschil tussen de veertiende en achttiende plaats was afgelopen seizoen na dertig wedstrijden veertien punten, terwijl dat dit seizoen slechts vijf punten is.
Excelsior krijgt veel doelpunten tegen. De Rotterdammers hielden dit seizoen nog maar één keer de ‘nul’. Dit was op 13 augustus in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. In de afgelopen 28 wedstrijden kregen de Kralingers minstens één treffer per wedstrijd tegen.
In de Eredivisie scoort Excelsior gemiddeld het snelst zijn eerste doelpunt in een wedstrijd. Dit gebeurt gemiddeld in de 28e minuut. Vitesse is van alle achttien Eredivisieploegen het team dat gemiddeld het laatst in een wedstrijd het eerste tegendoelpunt moet incasseren. Dit vindt gemiddeld plaats in de 48e minuut.