sc Heerenveen Zaterdag, 1. Oktober 2016
19:45 uur
PSV
1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Arber Zeneli 72. / Schot met rechts  (Luciano Slagveer)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Jerry St. Juste 75. / Eigen goal

90'
Na een relatief behoudende eerste helft was de tweede een stuk enerverender. Uiteindelijk was het Heerenveen dat in de 72ste minuut verrassend op voorsprong kwam via Zeneli. Daar mocht de thuisploeg niet al te lang van genieten; in de 75ste minuut stond het alweer gelijk na een ongelukkige eigen goal van St. Juste. In de 89ste minuut kreeg PSV nog een opmerkelijke kans om alsnog met de winst te vertrekken uit het Abe Lenstra Stadion. Een indirecte vrije trap vanaf de vijfmeterlijn werd geblokt door PSV'er Schwaab, waardoor het in 1-1 eindigde in Heerenveen.
90'
90'
De laatste stuiptrekking is een lage voorzet van Pereiro, die gelijktijdig uitglijdt. Het is typerend voor de wedstrijd van PSV.
90'
Morten Thorsby komt halverwege de vijf minuten blessuretijd het veld in voor Kobayashi.
90'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Morten Thorsby
90'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Yuki Kobayashi
90'
Luuk de Jongs schuiver van zo'n twintig meter wordt gepakt door Mulder. Nog vijf minuten blessuretijd in Heerenveen.
89'
Vijftien spelers op de doellijn, de bal op de vijfmeterlijn. Maar uiteindelijk is het nota bene Daniel Schwaab die de inzet van Siem de Jong keert.
88'
Gele kaart voor Erwin Mulder (sc Heerenveen)
Mulder pakt een bewuste terugspeelbal van Slagveer op en is razend. Daarvoor ontvangt hij geel. Nu nog de indirecte vrije trap, van binnen het strafschopgebied.
85'
Gele kaart voor Luciano Narsingh (PSV Eindhoven)
Narsingh komt hard in bij Van Amersfoort en ontvangt daarvoor geel. Dat is de eerste in bijna vier wedstrijden voor PSV.
84'
PSV lijkt de meeste aanspraak te maken op een late winnende treffer. Toch moeten ze oppassen voor de snelle mannen voorin bij Heerenveen.
81'
Pereiro komt erg dicht bij de 1-2! Hij verschaft zichzelf wat ruimte en krult de bal maar net naast.
79'
Ghoochannejhad gaat, cultheld Henk Veerman gaat in het laatste kwartier proberen het verschil te maken.
79'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Henk Veerman
79'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Reza Ghoochannejhad
75'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 1:1 door Jerry St. Juste (eigen doelpunt)
Daar is zowaar de gelijkmaker voor PSV! Een schot van Pereiro gaat als een flipperkast het doel van Mulder in. Uiteindelijk is de St. Juste de ongelukkige eigen doelpuntenmaker.
72'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:0 door Arber Zeneli
En daar is inderdaad de openingstreffer voor Heerenveen! Invaller Slagveer is de Eindhovense defensie te snel af en legt op maat voor richting Zeneli, die voor open doel binnen tikt en de 1-0 op het scorebord zet.
71'
Weer is Zeneli gevaarlijk. Ditmaal krijgt hij de bal wel op doel, en Jeroen Zoet heeft twee keer nodig om de bal onder controle te krijgen. Heerenveen komt steeds beter in de wedstrijd tegen een vermoedelijk vermoeid PSV.
69'
Arber Zeneli zorgt voor het beste moment tot nog toe voor Heerenveen. De linksbuiten mikt de bal naast.
68'
Voor Bergwijn zit het erop. De aanvaller liet zijn enige grote kans liggen. Luciano Narsingh komt erin voor het laatste kwart.
68'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Luciano Narsingh
68'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Steven Bergwijn
64'
De gebroeders De Jong zorgen bijna voor de 0-1! Een lage voorzet van Siem is op maat voor Luuk, maar de spits krijgt de bal niet langs Mulder.
62'
Langzamerhand zal de midweekse wedstrijd tegen Rostov ook parten gaan spelen voor PSV, dat zodoende steeds vermoeider zal worden. Het is de vraag of dat positief kan uitpakken voor Heerenveen.
57'
Een behoorlijke hoofdwond voor Luuk de Jong, die helemaal onder het bloed zit. Hij kwam in botsing met Jerry St. Juste, die ook erg last heeft.
55'
Manchester City-huurling Oleksandr Zinchenko maakt zijn debuut voor PSV. De geblesseerde Guardado moet het veld verlaten.
55'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Oleksandr Zinchenko
55'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Andrés Guardado
52'
Sam Larsson, die een interlandtour in het vooruitzicht had, moet geblesseerd het veld verlaten. De komende dagen moet blijken of hij inderdaad naar Zweden af mag reizen. Voor nu is Luciano Slagveer zijn vervanger.
52'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
52'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Sam Larsson
49'
Weer is PSV dichtbij! Brenet geeft voor op Luuk de Jong, maar Joost van Aken komt er net tussen. Daar volgt nog wel een schrikmoment op, maar Mulder kan de bal voor de lijn tegenhouden.
46'
Al na een halve minuut krijgt Bergwijn een enorme mogelijkheid! Luuk de Jong stuurt de rappe buitenspeler weg, maar hij schuift opmerkelijk ver naast.
46'
45'
Het in goed vorm verkerende Heerenveen speelt vandaag iets voorzichtiger dan in vorige duels en dat loont wat betreft het behoeden van tegendoelpunten. PSV creëerde wel een aantal kansen, met Luuk de Jong die met twee kopkansen het dichtst bij een doelpunt kwam. Het bleef alleen bij 0-0, waardoor er nog genoeg voor te spelen is in helft twee.
45'
41'
Joshua Brenet leidt een uitbraak en heeft op rechts Siem de Jong als optie. Hij besluit alleen om voor eigen succes te gaan, dus er gaat een aantal boze gezichten zijn kant op als hij de bal tegen een Fries been schiet.
38'
Wederom is Luuk de Jong koppend dicht bij een goal. Uit een corner raakt hij de bovenkant van de lat.
34'
Pereiro denkt even de 0-1 te hebben gemaakt, maar hij stond ruim buitenspel. Goed gelopen door de Friese defensie.
32'
PSV heeft vooralsnog het beste van het spel. De Eindhovenaren creëren sneller kansen dan de thuisploeg.
28'
Een mooie aanval via Siem de Jong en Pröpper komt uiteindelijk terecht bij Pereiro, die in een kleine ruimte de bal nog op doel krijgt. Mulder ligt in de weg voor de PSV'ers.
26'
Goede aanval ven Heerenveen, waardoor Lucas Bijker Pelle van Amersfoort in stelling kan brengen. Laatstgenoemde raakt de bal niet vol.
25'
De kans voor Luuk de Jong is de grootste van de wedstrijd tot nu toe. Daarbuiten hebben beide ploegen nog niet veel aan kunnen richten.
21'
Daar is bijna de openingstreffer van PSV! Davy Pröpper legt de bal op het hoofd van De Jong, wiens kopbal knap gekeerd wordt door Erwin Mulder.
20'
Naar aanleiding van een handsbal van Joost van Aken krijgt PSV een vrije trap op 28 meter van het doel. De poging van Andrés Guardado scheert over de lat.
16'
PSV verdedigt erg slordig uit, waardoor de weg vrij is voor Reza Ghoochannejhad. Hij wordt er alleen uitgelopen door Jetro Willems, die een gevaarlijk moment voor de Eindhovenaren voorkomt.
12'
Bergwijn laat voor het eerst van zich zien. Hij omspeelt Stefano Marzo, maar zijn krullende schot wordt geblokt.
9'
Nu heeft PSV een tijdje het balbezit. De Eindhovenaren zijn wat afwachtender in de opbouw.
5'
Heerenveen heeft al vroeg de druk op de defensie van PSV. De thuisploeg begint gretig.
1'
We zijn begonnen in Heerenveen! Weet de thuisploeg zijn goede vorm door te trekken of komt PSV de drie punten ophalen uit het Abe Lenstra Stadion?
1'
Phillip Cocu heeft een aantal wijzigingen getroffen voor dit duel. Tegen een ongewijzigd Heerenveen beginnen Joshua Brenet, Siem de Jong, Gastón Pereiro en Steven Bergwijn aan de aftrap. De bezem gaat dus door de aanval, waarin alleen Luuk de Jong is blijven staan. Hij speelt vandaag met zijn broer in zijn rug.
In navolging van het 2-2 gelijkspel bij FK Rostov, een wedstrijd waar zeker meer in gezeten had, staat PSV nog een relatief lange reis te wachten. De Eindhovenaren, die als nummer drie in de achtervolging zitten op de tot nu toe foutloze koploper Feyenoord, treffen om kwart voor acht het in uitstekend vorm verkerende sc Heerenveen. De Friezen staan als nummer vier maar twee punten achter op de regerend landskampioen. Het verslag van dit duel wordt gedaan door Nino Vermeulen.

Heerenveen kent ijzersterke run
De KNVB beker meetellende zit Heerenveen nu op vijf zeges op rij, met een doelsaldo van 15-2. Een fantastische streak voor de ploeg van nieuwbakken coach Jurgen Streppel. PSV is alleen wel ietwat andere koek dan de ploegen die de huidige nummer vier van de Eredivisie troffen in deze serie van vijf duels. Het wordt dus erg interessant om te bekijken of de Friezen hun goede vorm ook tegen een hoogvlieger vast kunnen houden. Heerenveen heeft voor dit duel in ieder geval te maken met een meevaller; PSV heeft een zware midweekse reis en wedstrijd erop zitten voor de Champions League.

Kan PSV van penaltysyndroom af?
Het is inmiddels een bekend verhaal: het penaltysyndroom van PSV. De afgelopen vier gingen mis, en in de vijftien dáárvoor scoorde het er maar zeven. Ook tegen Rostov was het raak, of in dit geval mis. Ditmaal was Davy Pröpper de man die zijn penalty, die toch niet slecht ingeschoten was, gekeerd zag worden. De vraag is welke man PSV definitief uit het syndroom kan verlossen. Een interessante kwestie voor dit uitduel met Heerenveen is wie de strafschoppen mag nemen, mocht de gelegenheid zich voordoen.

Bart Ramselaar, Jorrit Hendrix en Jürgen Locadia zullen in ieder geval geen penalty nemen. Zij zijn er niet bij in het Abe Lenstra Stadion. De thuisploeg heeft een fitte selectie. De 22 mannen die om kwart voor acht op signaal van arbiter Pol van Boekel gaan voetballen, worden ongeveer een uur van tevoren bekendgemaakt onder het kopje http://www.voetbal.com/wedstrijdverslag/eredivisie-2016-2017-sc-heerenveen- psv-eindhoven/>wedstrijddetails.