0 : 1 Torinfos in de Ticker Nigel Hasselbaink 43. / Penalty
1 : 1 Torinfos in de Ticker Sam Larsson 48. / Schot met rechts  (Arber Zeneli)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Sam Larsson 79. / dir. vrije trap

90'
Een slordig begin van beide teams tijdens dit duel. Heerenveen heeft zich in de rust weten te herpakken en vanaf dat moment Excelsior constant onder druk gezet. Larsson nam als man van de wedstrijd Heerenveen bij de hand en maakte het verschil met twee doelpunten.
90'
90'
Heerenveen zorgt dat het in balbezit blijft zodat het de wedstrijd winnend af kan sluiten. Excelsior probeert het wel, maar is niet in staat iets te bewerkstelligen.
90'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Morten Thorsby
90'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Pelle van Amersfoort
86'
Gele kaart voor Anouar Hadouir (SBV Excelsior)
85'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
85'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Arber Zeneli
84'
Het is wel duidelijk dat Sam Larsson de beste man van het veld is. Weer maakt hij het de verdediging van Excelsior moeilijk door alleen op avontuur te gaan.
82'
Een ware flipperkast voor het doel van Excelsior. Sam Larsson geeft de bal goed voor. Van Amersfoort schiet op doel, maar Muyters parreert. Vervolgens doet Zeneli nog een poging van acht meter, maar de bal treft de paal via doelman Muyters. Daarna weet Excelsior de bal weg te werken.
79'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:1 door Sam Larsson
Op circa dertig meter van het doel neemt Larsson een vrije trap die richting de tweede paal draait. Echter raakt niemand de bal en verkijkt doelman Muyters zich erop. De bal vliegt net achter de tweede paal in het doel van de Rotterdammers.
78'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Luigi Bruins
78'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Kevin Vermeulen
78'
Heerenveen speelt veelvuldig op 25 meter van het doel van Excelsior, maar ze blijken nog niet in staat de verdediging van de Rotterdammers stuk te spelen.
75'
Nog vijftien minuten officiële speeltijd te gaan. Lukt het Heerenveen nog een overwinning af te dwingen of gaat Excelsior voor de derde maal op rij gelijk spelen?
73'
Een vrije trap voor Heerenveen vanaf de rechterflank. Namli geeft de bal strak voor het doel en Van Amersfoort kopt de bal goed naar het doel, maar doelman Muyters weet een hele goede redding te verrichten.
71'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Terell Ondaan
71'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Stanley Elbers
70'
Een lelijke botsing tussen Fredy en Larsson op het middenveld. Fredy blijft liggen en heeft verzorging nodig, maar kan daarna weer verder spelen.
69'
Gele kaart voor Kevin Vermeulen (SBV Excelsior)
Vermeulen die simpel wordt uitgekapt rond de middencirkel en een overtreding nodig heeft om zijn directe tegenstander af te stoppen.
66'
Schaars heeft niet zijn beste wedstrijd vandaag en lijkt niet heel fit te zijn. Schaars mag plaats nemen op de bank. Younes Namli is zijn vervanger.
66'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Younes Namli
66'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Stijn Schaars
65'
Een veelbelovende kans voor Fredy. Hij kan er op de rechterflank alleen vandoor maar loopt zich vast op een goed meelopende Van Aken.
63'
Heerenveen weet de bal snel op het middenveld op te pikken. Meteen wordt Larsson weer gezocht en in de diepte weggestuurd. Zijn schot op doel is echter niet hard en geplaatst genoeg.
62'
De druk van Heerenveen lijkt verder toe te nemen. Excelsior moet ver terug zakken en moet weer een hoekschop weggeven. Larsson geeft voor, maar de bal wordt wederom tot hoekschop verwerkt. Die tweede hoekschop levert geen gevaar op.
60'
Een hoekschop voor Heerenveen na een uur spelen. Ook in verdedigend opzicht draagt Hasselbaink zijn steentje bij door de bal goed weg te koppen.
55'
Gele kaart voor Jurgen Mattheij (SBV Excelsior)
Jurgen Mattheij vindt het wel even genoeg met Zeneli en pakt hem hard aan op het middenveld. Een pittige overtreding waarbij Zeneli verzorging nodig heeft en vervolgens ook wat strompelend het spel zal hervatten.
54'
Met name Larsson eist veel de bal op en hij wordt ook voortdurend gezocht. Hij lijkt zijn draai te vinden en zorgt er samen met Zeneli voor dat de verdediging van Excelsior de handen vol heeft.
52'
Heerenveen speelt de eerste minuten na rust duidelijk met meer zelfvertrouwen een meer aanvallende intenties. Heeft Heerenveen zich in de rust weten te herpakken?
48'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:1 door Sam Larsson
Heerenveen komt goed uit de kleedkamers zo lijkt het. Zeneli krijgt op de rechterflank de bal. Legt de bal laag terug waar Larsson vrij staat om de bal met rechts hard binnen te schieten. Een mooie aanval.
46'
45'
Samenvatting
Een relatief slordige wedstrijd waarin Excelsior meer de wil toont om te winnen en het betere van het spel heeft. De strafschop is discutabel en het maakt het nog vreemder dat Heerenveen bij eenzelfde voorval geen strafschop toegewezen kreeg.
45'
44'
Oei! Moet Van Boekel daar niet weer een strafschop geven? Zeneli kopt een voorzet op de arm van Kuipers. Van Boekel wuift het voorval weg ten ongenoegen van de thuisfans.
43'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 0:1 door Nigel Hasselbaink
Hasselbaink schiet feilloos binnen in de linker bovenhoek. De strafschop werd gegeven nadat Bijker de bal tegen zijn hand geschoten kreeg in het strafschopgebied. Een discutabele strafschop.
42'
Ryan Koolwijk en Pelle van Amersfoort duwen en trekken wat voorafgaand aan de strafschop. Het duurt te lang en daarvoor krijgen ze allebei een gele kaart.
42'
Gele kaart voor Ryan Koolwijk (SBV Excelsior)
42'
Gele kaart voor Pelle van Amersfoort (sc Heerenveen)
41'
Strafschop voor Excelsior nadat de bal geraakt is met de hand binnen het strafschopgebied.
38'
Een speldenprik van Heerenveen. Zeneli krijgt op de rechterflank de bal en probeert met een dubbele schaar zijn tegenstander te omspelen. Wanneer hij daartoe geen kans ziet legt hij de bal terug op Schaars. De aanvoerder probeert de bal vanaf het zestienmetergebied in de kruising te krullen, maar keeper Muyters kan de bal makkelijk pakken.
35'
Trainer Jurgen Streppel is niet op zijn gemak langs de kant. Hij ziet dat Heerenveen niet in goeden doen is en uit zijn zorgen en geeft hier en daar aanwijzingen.
33'
Na een dik half uur spelen zien we een onzeker Heerenveen met veel balverlies. Excelsior bepaalt momenteel het spelbeeld en het ritme.
28'
Een vrije trap aan de andere kant van het veld. Larsson gaat erachter staan en mikt de bal vanaf twintig meter op het doel, maar via Muyters gaat de bal achter en is het een hoekschop. De hoekschop levert geen gevaar op.
27'
Een vrije trap op dertig meter van het doel voor Excelsior. De bal is goed te pakken voor Mulder, maar daarbij komt hij wel vervelend terecht tijdens zijn landing. Na een kort moment van herstel blijkt dat hij verder kan.
24'
Schaars zit vooralsnog niet lekker in de wedstrijd. Op een moment dat Heerenveen ver op de helft van Excelsior een aanval op wil bouwen geeft Schaars een dusdanig verkeerde pass die over de achterlijn rolt. Het is niet de eerste keer in deze jonge wedstrijd dat de passing van Schaars slordig is.
20'
Na twintig minuten begint het zicht weer wat op te klaren en hebben we weer wat meer zicht in het Abe Lenstra Stadion. Het voetbal is vooralsnog niet zo hoogstaand dat we door de dichte rook iets gemist hebben.
18'
De sfeeractie stond in het teken van het vijftienjarige bestaan 'Nieuw Noord', de fanatieke aanhang van Heerenveen.
16'
Een sfeeractie in minuut 15 de Heerenveen fans brengt veel rook op het veld. Op de helft van Heerenveen is vrijwel alleen maar rook te zien. Scheidsrechter Van Boekel laat vooralsnog doorspelen.
15'
Het is slordig bij Heerenveen in de verdediging. Het oogt onzeker en er zijn meerdere spelers die slordig balverlies lijden.
13'
Een grote kans voor Hasselbaink! Hij komt na een sterke steekpass vrij op de rand van het zestienmetergebied en mag vrij schieten. Doelman Mulder weet de bal echter goed naast het doel te plaatsen.
10'
Het spel komt wat meer op gang en het tempo gaat omhoog. Dit gaat wel gepaard met de nodige slordigheden waardoor er over en weer balverlies wordt geleden.
6'
Een hoekschop voor Excelsior. Koolwijk legt de bal voor het doel, maar Schaars ziet kans de bal weg te koppen. Daarmee is het gevaar voor Heerenveen geweken.
5'
De eerste vijf minuten van dit duel zijn niet stormachtig. Het is aftasten met het meeste balbezit voor de verdediging van Heerenveen. Excelsior zet pas druk rondom de middencirkel en laat Heerenveen dus komen.
3'
Een glijpartij van Stijn Schaars op het middenveld. Excelsior komt in balbezit en wil gevaarlijk worden, maar de aanval loopt stuk op de verdediging van Heerenveen.
1'
Het Friese volkslied heeft geklonken en het fluitsingaal is geweest. Heerenveen en Excelsior zijn begonnen aan dit duel in de zestiende speelronde van de Eredivisie.
1'
Opstelling
Heerenveen kan weer een beroep doen op Doke Schmidt en maakt hier meteen gebruik van. Tijdens het duel met SBV Excelsior zaterdagavond start de 23-jarige verdediger in de basis bij de Friezen.

Schmidt kwam voor het laatst begin april 2015 in actie in het shirt van Heerenveen. Sindsdien hield een enkelblessure de verdediger aan de kant. Schmidt moest in juli van dat jaar een operatie ondergaan waar de artsen een stuk zwevend bot uit zijn enkel hebben verwijderd. Aanvankelijk werd gedacht dat Schmidt pas na de winterstop weer in actie zou komen, maar hij kreeg echter te maken met een terugslag waardoor zijn volledige fitheid langer op zich liet wachten. Schmidt moet de plek van Jerry St. Juste overnemen. Laatstgenoemde viel vorige week tijdens de gewonnen wedstrijd met Go Ahead Eagles uit met een enkelblessure.

Bij Excelsior keert Ryan Koolwijk terug in de basis in plaats van Hicham Faik die niet in de wedstrijdselectie zit vanwege een liesblessure. Verder heeft trainer Mitchell van der Gaag geen wijzigingen aangebracht in zijn basis.
sc Heerenveen staat zaterdagavond in de ontmoeting met SBV Excelsior voor de laatste thuiswedstrijd van 2016. De nummer vier van de Eredivisie mag aantreden tegen de nummer twaalf Excelsior. De Rotterdamse club heeft de afgelopen weken wat punten bijeen gesprokkeld met twee gelijke spelen en een overwinning.

De Friezen daarentegen speelden de laatste drie ontmoetingen tweemaal gelijk, maar wonnen vorige week wel met 1-3 van Go Ahead Eagles. Goed voor het Friese vertrouwen waarmee het thuis Excelsior zal ontvangen. Mijn naam is Marco van Wijngeeren en ik doe vanavond live verslag van dit duel. De wedstrijd zal om 19:45 uur starten onder leiding van Pol van Boekel.

sc Heerenveen
De club uit Friesland kent een goede seizoensstart en verloor thuis tot nu toe slechts één duel. Tegen Ajax werd twee weken geleden met 0-1 verloren. Drie van de zeven thuiswedstrijden werden omgezet in winst en de overgebleven drie thuiswedstrijden speelde Heerenveen gelijk tegen FC Utrecht, PSV en Vitesse. Toch werden de meeste punten buitenshuis gepakt. In de acht uitwedstrijden werden vijf overwinningen gepakt. Heerenveen zal er vanavond alles aan doen om het thuispubliek weer op een overwinning te trakteren.

SBC Excelsior
Excelsior zal in ieder geval proberen de ongeslagen status van drie wedstrijden te behouden. Trainer Mitchell van der Gaag van de Rotterdammers ziet de laatste tijd weinig 0-0 wedstrijden van zijn team. Excelsior kreeg de laatste drie duels minimaal twee doelpunten tegen, maar wist toch een gelijkspel of een overwinning uit het vuur te slepen. Wat dat betreft hoeft Heerenveen zich geen illusies te maken wanneer het voor komt te staan. In 2011 won Excelsior van Heerenveen met 2-3 nadat het eerst op een 2-0 achterstand kwam. Daarbij moet wel gezegd worden dat dit de enige overwinning ooit was van Excelsior in Heerenveen.

Om 19:45 uur trappen we af in het Abe Lenstra Stadion. De opstellingen zullen ongeveer een uur van tevoren bekend gemaakt worden onder de knop wedstrijddetails.