Vitesse
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Ricky van Wolfswinkel 83. / Kopbal  (Kosuke Ota)

90'

Sparta kwam veel feller uit de kleedkamer dan Vitesse. Het leverde vlak na rust enkele kansen op via Breuer en El Azzouzi, maar tot een doelpunt leidde het niet. Diezelfde El Azzouzi zette in de zestigste minuut Brogno vrij voor keeper Room, maar de doelman verwerkte de bal nog met de vingertoppen tot een hoekschop.
Lang leek het op een 0-0 uit te draaien tot een goede actie van Nathan. De Braziliaan schoot op de vuisten van Kortsmit, die de bal tot hoekschop verwerkte. De corner van Ota viel via het hoofd van Van Wolfswinkel binnen. In de blessuretijd was het nog even onvriendelijk. Enkele overtredingen en opstootjes leverden gele kaarten op voor Dougall en Foor en een rode kaart van Spierings. Pogba kreeg nog dé mogelijkheid om Sparta tot op gelijke hoogte te brengen, maar hij kopte naast.
90'
90'
Anti-climax! Pogba had hier moeten scoren. De indraaiende vrije trap komt op het hoofd terecht van de Fransman, maar zijn kans schuift net langs de paal. Hier had Sparta op gelijkspel kunnen komen.
90'
Gele kaart voor Navarone Foor (Vitesse)
Twee minuten later krijgt Foor geel voor een overtreding op de eigen rand van de eigen zestien. Doelman Kortsmit van Sparta komt mee naar voren.
90'
Rode kaart voor Stijn Spierings (Sparta Rotterdam)
Spierings heeft een rode kaart ontvangen van Lindhout. Het is onduidelijk waarom, maar Spierings kreeg de kaart na een kort gesprek met de scheidsrechter.
90'
Gele kaart voor Kenneth Dougall (Sparta Rotterdam)
Scheidsrechter Lindhout heeft de verkeerde speler te pakken. De Spanjaard Calero schopt Foor tegen het scheenbeen, maar Dougall krijgt de gele kaart.
90'
Foor dolt wat bij de cornervlag voor het uitpubliek. Tegelijkertijd roept de stadionspeaker om dat er nog minstens drie minuten extra speeltijd bijkomen.
89'
Gele kaart voor Yuning Zhang (Vitesse)
Opnieuw een onbesuisde actie van de Chinese spits. Het wordt bestraft met een gele kaart.
88'
Doelpunt Vitesse afgekeurd. Een trap van uit de eigen zestien van Room belandt voor de voeten van Nathan. De Braziliaan staat, in tegenstelling tot Van Wolfswinkel, wél buitenspel. Zijn doelpunt wordt daardoor afgekeurd.
87'
Opnieuw een spelsituatie voor Vitesse op een gevaarlijke positie, maar de Arnhemmers verkiezen er voor om tijd te rekken.
83'
Doelpunt voor Vitesse, 0:1 door Ricky van Wolfswinkel
Daar is 'ie dan, Ricky van Wolfswinkel. De spits, die de eerste 82 minuten niks heeft laten zien, kopt de hoekschop van Ota keurig binnen. Vitesse leidt, tegen de verhouding in, met 0-1.
82'
Tweede kans Vitesse! Daar is opnieuw Vitesse. Invaller Nathan schiet van dichtbij op de vuisten van doelman Kortsmit. Hoekschop voor Vitesse.
81'
Pogba! Daar is bijna invaller Pogba. Een voorzet van Dumfries aan de rechterkant van het veld wordt getoucheerd door Pogba, maar het is niet hard genoeg om de bal op doel te krijgen.
80'
Laatste wissel van de middag komt via Pastoor. De trainer van Sparta haalt ook zijn derde voorhoedespeler, Loris Brogno, aan de kant. Voor hem in de plaats komt spits Thomas Verhaar. Wordt Verhaar de matchwinner?
80'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Thomas Verhaar
80'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Loris Brogno
79'
Beetje onbesuisd inkomen van Zhang. Vanwege een elleboog op de keel van Dumfries blijft de Spartaan op de grond liggen. Hij lijkt verder te kunnen.
78'
Direct is Kruiswijk in balbezit, maar zijn crosspass bereikt geen enkele ploeggenoot. De bal rolt over de achterlijn, doeltrap voor Sparta.
76'
Wissel in bij Vitesse -> Arnold Kruiswijk
76'
Wissel uit bij Vitesse -> Maikel van der Werff
75'
Vitesse gaat wisselen. Van der Werff is al naar de kant, maar het is nog wachten op invaller Arnold Kruiswijk. De verdediger was nog fanatiek bezig met zijn warming-up en mist de aanwijzing van langs de kant.
73'
De fans van Vitesse hebben vuurwerk meegenomen. Daardoor is het strafschopgebied van Sparta wat mistig.
71'
Wake-upcall voor Van Wolfswinkel. De spits verdient door hard werken een hoekschop. De corner van de van de andere kant overgekomen Ota levert niets op.
69'
Twee wissels in Rotterdam. Bij de thuisploeg heeft Goodwin zijn diensten bewezen. Voor hem in de plaats komt de Spanjaard Calero. Bij Vitesse is daar de invalbeurt van Yuning Zhang. Hij komt niet voor Van Wolfswinkel, maar voor de teleurstellende Rashica.
69'
Wissel in bij Vitesse -> Yuning Zhang
69'
Wissel uit bij Vitesse -> Milot Rashica
69'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Calero
69'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Craig Goodwin
68'
Van Wolfswinkel kan er met de bal vandoor gaan, maar juist de bal laat hij achterwege. Het lijkt zijn laatste actie van de wedstrijd te zijn.
67'
Floranus is weer terug binnen de lijnen en laat zich in aanvallend opzicht zien. Dit keer loopt hij zichzelf vast in de verdediging van Vitesse.
65'
Floranus ligt aan de zijkant van het zestienmetergebied naar lucht te happen. De linksback kreeg een bal tegen de ribbenkast aangeschoten en gaat voor verzorging naar de achterlijn. Sparta even met tien man.
63'
Fraser brengt een verse kracht in. Hij vervangt Tighadouini voor de Braziliaan Nathan, die vorige week nog trefzeker was vanaf de reservebank.
63'
Wissel in bij Vitesse -> Nathan
63'
Wissel uit bij Vitesse -> Adnane Tighadouini
62'
Gele kaart voor Mart Dijkstra (Sparta Rotterdam)
Winterstop voor Dijkstra. De middenvelder komt met een gestrekt been in op Navarone Foor. Lindhout bestraft Dijkstra met een gele kaart, waardoor hij automatisch geschorst is voor de volgende competitiewedstrijd.
60'
Het was meteen de laatste actie van El Azzouzi. Voor hem in de plaats komt publiekslieveling Mathias Pogba.
60'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Mathias Pogba
60'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Zakaria el Azzouzi
60'
Goede kans voor Brogno! El Azzouzi soleert door de verdediging en passt naar de vrijstaande Brogno. De Belg kapt naar binnen en schiet richting de rechterhoek. Room weet met de vingertoppen de bal tot hoekschop te verwerken.
56'
Kosuke Ota vangt Brogno op. Scheidsrechter Lindhout beoordeelt de situatie met een vrije trap voor Sparta. De Rotterdammers proberen via een vlugge combinatie spits El Azzouzi te bereiken, maar de hakbal van Spierings bereikt de Marokkaanse Nederlander niet.
54'
Breuer kopt via Van der Werff de bal naast het doel van Room. De tweede corner levert geen gevaar op. Sparta zet Vitesse opnieuw met de rug tegen de muur.
53'
Uit de inworp volgt direct een vrije trap voor Sparta. Tighadouini haakte zijn directe tegenstander Dumfries. De vrije trap wordt verwerkt tot een hoekschop.
52'
Sherel Floranus is aan de linkerkant meegelopen. De linksback zet voor, maar zijn bal bereikt geen medespeler. Room stormt zijn doel uit om balbezit van Dougall te voorkomen en verwerkt de bal tot inworp.
51'
De spanning lijkt van korte duur. Beide ploegen nemen het tempo van de eerste helft aan.
48'
De corner die uit de actie volgt is opnieuw gevaarlijk. In eerste instantie leek de bal over alles en iedereen heen te vliegen, maar Breuer lette goed op. De ervaren verdediger zet opnieuw voor, maar El Azzouzi doet er te weinig mee. De donderspeech van Pastoor werpt zijn vruchten direct af.
47'
Direct een vrije trap van een gevaarlijke positie. Dijkstra zet voor, maar bereikt Nakamba, die op de bal lijkt te duiken. In de kluts komt de bal bij Breuer, maar zijn schot gaat mis.
46'
De tweede helft is begonnen. Geen wissels in Rotterdam. Wie breekt de ban?
46'
45'

De eerste helft was niet om over naar huis te schrijven van beide kanten. Een schot van Tighadouini werd met moeite gekeerd door Sparta-goalie Kortsmit. Zijn schot in de tiende minuut was direct het enige gevaar in de eerste helft van deze tot nu toe droevige vertoning.
45'
45'
Geen enkele minuut blessuretijd hier in Rotterdam. Lindhout fluit een dramatisch slechte eerste helft af: 0-0.
42'
Kelvin Leerdam laat zich vanmiddag voor het eerst zien. Hij haakt Goodwin op zo'n 23 meter afstand van de goal. De vrije trap, genomen door Goodwin zelf, wordt door Breuer net naast geknikt.
40'
Rashica probeert de bal op de rand van de zestien van Sparta te controleren met de borst, maar krijgt hem op zijn arm. Scheidsrechter Lindhout fluit voor een vrije trap voor de thuisploeg, weg kans.
38'
Applaus komt van de tribunes in Rotterdam. De houterig ogende Breuer wint een sprintduel van Van Wolfswinkel en maakt zo een aanval van Vitesse onschadelijk.
36'
Enig moment van opwinding in het Kasteel. El Azzouzi wordt diep gestuurd, maar voordat hij aan de bal komt, heeft Room deze al voor zijn voeten weggegrist.
35'
Sparta speelt al enkele minuten de bal achterin rond. De aanvallers van Vitesse laten het toe en zetten geen druk op de Rotterdammers. De wedstrijd wordt er zo niet beter op.
31'
Misschien wel typerend voor deze wedstrijd. Met ietwat geluk komt de bal op de rand van het zestienmetergebied voor de voeten van Spierings. De middenvelder heeft een dieptepass in gedachten, maar zijn pass rolt langzaam in de handen van doelman Eloy Room.
30'
De eerste hoekschop van de wedstrijd is voor Vitesse. Een voorzet van Tighadouini wordt weggekopt door Breuer. Milot Rashica vangt de bal op, maar schiet tegen de verdediger van Sparta op, die de bal vervolgens weg weet te werken.
28'
Geen corner voor Sparta omdat Dumfries een overtreding begaat op Maikel van der Werff. De Vitesse-verdediger gaat naar de grond en krijgt zo de vrije trap mee van scheidsrechter Lindhout.
26'
Miscommunicatie tussen Kortsmit en Brogno. De doelman van Sparta verwacht dat de spits snel bij de les is bij een doeltrap. De Belgische spits ziet de bal niet en laat hem over de zijlijn rollen.
24'
Een uiterst zeldzame combinatie in Rotterdam levert een mogelijkheid op voor Sparta. Spierings bereikt Goodwin aan de linkerkant van het veld. Zijn voorzet is echter te hoog, Zakaria el Azzouzi kan onmogelijk bij de bal.
22'
Tighadouini soleert door de verdediging van Sparta tot ongenoegen van de verdediging van Sparta. Eerst torpedeert Kenneth Dougall de rappe vleugelaanvaller. In tweede instantie duwt Bart Vriends Tighadouini, waarna Lindhout fluit voor een vrije trap. Baker mikt de bal bijna het stadion uit.
20'
Een forse charge van Stijn Spierings op de knie van Lewis Baker. De Engelsman strompelt met een van pijn vertrokken gezicht verder. Scheidsrechter Allard Lindhout geeft slechts een vrije trap.
19'
Brogno denkt een corner te hebben versierd, maar de assistent-scheidsrechter ziet het anders. Hij vlagt, naar wat blijkt terecht, voor een doeltrap voor Vitesse.
16'
Sparta lijkt wakker te zijn geschrikt van het eerste kwartier op het Kasteel. Aan de rechterkant van het speelveld is rechtsback Dumfries voor de tweede keer mee naar voren gekomen. Zijn voorzet bereikt weliswaar Craig Goodwin, maar de spits legt hem niet in de voeten van een medespeler.
13'
Tighadouini haakt op de rand van het zestienmetergebied zijn directe tegenstander Dumfries. Mart Dijkstra mag namens de thuisclub de vrije trap nemen, maar zijn trap komt in de voeten van Marvelous Nakamba terecht.
10'
Het is in Rotterdam wachten op de eerste grote kans van één van beide ploegen. Alleen Tighadouini heeft in de eerste minuten de bal tussen de palen weten te krijgen. Verder is het afwachten tot een creatieve ingeving.
8'
Opmerkelijk in het Kasteel. Alex Pastoor staat met een paar voetbalschoenen aan de zijlijn klaar om Loris Brogno van nieuwe schoenen te voorzien. Brogno mist zeker één minuut dankzij deze vreemde schoenenwissel.
6'
Het eerste schot op doel komt op naam van Tighadouini. De vleugelaanvaller kapt aan de linkerkant Dumfries uit, maar mikt op de handen van Roy Kortsmit. De Sparta-doelman moet weliswaar lossen, maar krijgt hulp van zijn verdediging.
4'
Vooralsnog krijgt Vitesse de ruimte van de gastheer om het Rotterdamse kunstgras te inspecteren. Sparta verloor slechts één keer in de Eredivisie op de onnatuurlijke ondergrond.
2'
Kleine problemen achterin bij Sparta. Adnane Tighadouini is aan de linkerkant vertrokken, maar weet Ricky van Wolfswinkel niet te bereiken. Denzel Dumfries weet vervolgens een inworp te voorkomen.
1'
Het clublied van Sparta heeft geklonken. We kunnen beginnen in Rotterdam aan Sparta – Vitesse. Sluit Vitesse aan bij de subtop of komt Sparta langszij?
1'

De opstellingen der beide elftallen zijn bekend. Enkel Alex Pastoor heeft wijzigingen aangebracht in de basisopstelling. Vitesse-trainer Henk Fraser houdt vast aan zijn elf spelers die PEC Zwolle afgelopen weekend opzijzetten.

Rik van Drongelen is door zijn trainer geslachtofferd. De jonge linksback wordt op zijn positie vervangen door Sherel Floranus. Voor Floranus is het zijn vijfde basisplek in de Eredivisie. Naast hem staat Michel Breuer, die voor de 294ste keer aan de aftrap staat bij een Eredivisiewedstrijd.

Bij Vitesse was deze week vooral de vraag of Ricky van Wolfswinkel aan de aftrap zou verschijnen. De Nederlandse spits weet al enkele weken het net niet te vinden en overtuigt het publiek maar niet. Zijn Chinese stand-in, Yuning Zhang, is daarentegen wel gevaarlijk in de zestien.
Een uitverkocht Kasteel en twee ploegen die nog volledig meedoen in het linkerrijtje van de Eredivisie. Beide clubs zijn gebaat bij een goede uitslag deze middag om aan te haken bij de subtop. Mijn naam is Maarten Elst en ik doe vanmiddag verslag van Sparta Rotterdam – Vitesse.

Sparta thuis moeilijk te kloppen
Dit seizoen haalt Sparta de punten voornamelijk in de thuiswedstrijden. Thuis pakte de ploeg twaalf punten in zeven wedstrijden, terwijl Sparta in acht uitwedstrijden slechts vijf punten mocht bijschrijven. Slechts één thuiswedstrijd ging tot nu toe verloren. Tijdens de eerste wedstrijd van dit seizoen kreeg Sparta in eigen huis klop van Ajax (1-3).
Sparta-trainer Alex Pastoor beschikt over een geheel fitte selectie. Pastoor hoopt op de ommekeer van zijn ploeg. Van de laatste negen duels in de Eredivisie won de ploeg er slechts eentje. Afgelopen weekend werd Sparta nog kansloos weggespeeld op bezoek bij stadsgenoot Feyenoord. De club uit Spangen verloor met 6-1 in de Kuip.

Vitesse op volle oorlogssterkte naar Rotterdam
Nog twee keer stapt de selectie van Henk Fraser in de bus naar Rotterdam dit kalenderjaar. Allereerst spelen de geelzwarten vanmiddag tegen Sparta. Volgende week zaterdag sluiten de Arnhemmers de eerste seizoenshelft af op bezoek bij Feyenoord.
Trainer Henk Fraser is op zijn hoede voor Sparta: “Het gaat een lastige wedstrijd worden”, liet hij op de website van Vitesse weten. “Sparta is namelijk een goed georganiseerd team. Ze spelen met lef en hebben het onder meer PSV en Sc Heerenveen moeilijk gemaakt dit seizoen. Voor Vitesse wordt het wederom een wedstrijd waar we er voor de volle honderd procent moeten staan.”
Fraser hoeft niemand te missen op het Kasteel. Zo zit ook Adnane Tighadouini opnieuw bij de selectie: “Het gevoel binnen de groep is goed. Er wordt weer gelachen. De druk die iedereen de laatste weken voelde, is er even af.”

Elf jaar geleden laatste zege Sparta
Van de voorgaande tweeëntwintig Eredivisie-ontmoetingen op het Kasteel wist Vitesse het vaakst de drie punten te winnen. Zeven keer ging de zege naar Vitesse, terwijl Sparta zes keer wist te winnen in eigen huis.
De laatste overwinning van Sparta tegen Vitesse is alweer van elf seizoenen geleden. Destijds kopte de Belgische verdediger Davy De fauw in blessuretijd de winnende binnen. Saillant detail: Die editie van Sparta – Vitesse vond eveneens in de zestiende speelronde plaats, het eerste seizoen nadat Sparta terugkeerde in de Eredivisie. Krijgen we een herhaling van elf jaar geleden?

De wedstrijd, die om 12:30 uur begint, staat onder leiding van Allard Lindhout. Ongeveer een uur daarvoor maken Alex Pastoor en Henk Fraser hun basiself bekend. Deze zijn te vinden onder het kopje wedstrijddetails.