Vitesse Zondag, 15. Januari 2017
14:30 uur
FC Twente
3:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Lewis Baker 13. / Schot met links  (Ricky van Wolfswinkel)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Ricky van Wolfswinkel 39. / Schot met rechts  (Kelvin Leerdam)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Milot Rashica 47. / Schot met rechts  (Ricky van Wolfswinkel)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Mateusz Klich 77. / Penalty

90'
Uiteindelijk zijn het drie eenvoudige punten voor Vitesse. Het experiment van FC Twente met vijf verdedigers kan geen succes genoemd worden. Het was een grote chaos in de achterhoede van de Tukkers. Vitesse heeft daar uitstekend van geprofiteerd en gaat op de ranglijst over Twente heen. Het enige smetje is de rode kaart voor Baker.
90'
88'
Het lijkt er ondanks de rode kaart niet meer in te zitten voor FC Twente. Vitesse houdt met een man minder goed stand.
85'
Gele kaart voor Dylan Seys (FC Twente)
Seys gaat weer neer in het strafschopgebied. In de ogen van de scheidsrechter is het een schwalbe. Er is echter wel degelijk contact met Kashia, waardoor het onbegrip bij FC Twente te begrijpen is.
85'
Fraser is er niet helemaal gerust op en ruilt een aanvaller in voor een verdediger in de laatste minuten.
85'
Wissel in bij Vitesse -> Matt Miazga
85'
Wissel uit bij Vitesse -> Milot Rashica
84'
Zo is het toch nog een enigszins opwindende slotfase in Arnhem door de benutte strafschop en de rode kaart. Het thuispubliek lijkt echter wel zeker van zijn zaak.
81'
Rode kaart voor Lewis Baker (Vitesse)
Een merkwaardige actie van Baker. Hij denkt een tegenaanval van FC Twente te voorkomen en trapt Trajkovski bewust op de hakken. Baker moet vertrekken van de scheidsrechter.
80'
Het is de vraag of FC Twente nog gelooft in een resultaat. Vitesse is steeds nonchalanter gaan spelen.
79'
Ook jongeling Zhang krijgt nog wat speelminuten tegen FC Twente. Voor Van Wolfswinkel zit het er nu op.
78'
Wissel in bij Vitesse -> Yuning Zhang
78'
Wissel uit bij Vitesse -> Ricky van Wolfswinkel
78'
Doelpunt voor FC Twente, 3:1 door Mateusz Klich
Zo pakt de beste man aan de kant van FC Twente toch nog een doelpunt mee met een benutte strafschop. Seys had er een groot aandeel in met een prima actie.
77'
Gele kaart voor Kelvin Leerdam (Vitesse)
Leerdam legt Seys neer in het strafschopgebied en krijgt een penalty. De rechtsback ontvangt geel voor zijn schop op de knie van de aanvaller.
74'
Mokotjo neemt de plek in van Van der Heyden. De kans is groot dat dat volgende week vrijdag vanaf de aftrap al het geval is.
74'
Wissel in bij FC Twente -> Kamohelo Mokotjo
74'
Wissel uit bij FC Twente -> Jelle van der Heyden
72'
Klich krijgt alle ruimte om van ruim twintig meter uit te halen. Zijn poging valt tegen en komt recht in de handen van Room. Daar had meer ingezeten voor de Pool.
71'
Mokotjo krijgt nog wat instructies. De Zuid-Afrikaan gaat nog even meedoen in de Gelredome.
68'
Henk Fraser gunt Van Bergen ruim twintig minuten tegen FC Twente. De coach kan Tighadouini op deze manier wat rust gunnen.
68'
Wissel in bij Vitesse -> Mitchell van Bergen
68'
Wissel uit bij Vitesse -> Adnane Tighadouini
65'
Jensen! De invaller laat een grote kans liggen op aangeven van Ter Avest. Hij besluit zelf te schieten, terwijl Ünal vrij voor het doel staat. Zijn poging gaat rakelings over.
64'
Gele kaart voor Mateusz Klich (FC Twente)
Klich probeert een fout te herstellen, maar raakte daarbij alleen zijn tegenstander Yeini. De scheidsrechter bestraft het met de eerste gele kaart van de wedstrijd.
61'
Met nog een half uur te gaan schakelt FC Twente terug naar vier verdedigers. Bijen is daarmee het kind van de rekening. Hij speelde een ongelukkige wedstrijd.
60'
Wissel in bij FC Twente -> Fredrik Jensen
60'
Wissel uit bij FC Twente -> Peet Bijen
60'
Wissel in bij FC Twente -> Dylan Seys
60'
Wissel uit bij FC Twente -> Bersant Celina
60'
Ünal! Celina legt de bal met veel gevoel over de verdediging heen. De spits van FC Twente kopt richting de verre hoek, maar ziet zijn inzet rakelings naast gaan.
58'
Aan de kant van FC Twente staat Seys klaar om in te vallen. Hij was vlak voor de winterstop nog basisspeler. Ook Frederik Jensen komt binnen de lijnen voor de bezoekers.
56'
FC Twente probeert er nog wat van te maken, maar daar slaagt het niet in. De gedachten zijn goed, maar de uitvoering minder.
54'
Rashica komt weer in een onderling duel met Thesker. Nu lukt het de centrale verdediger om de aanvaller naar de buitenkant te dwingen en wel als winnaar uit de strijd naar voren te komen.
52'
Yeboah probeert een voorzet van Ter Avest te verlengen, maar Room pakt de bal eenvoudig op. Het uitvak schreeuwt om een handsbal, maar dat is niet gezien door de scheidsrechter.
51'
Van der Heyden waagt een poging met zijn mindere linker. De bal gaat heel hoog over het doel van Room. Het thuispubliek laat een cynisch lachje horen.
50'
Op deze manier is de wedstrijd nu helemaal beslist in Arnhem. Voor FC Twente was al een zware taak minimaal één doelpunt te maken.
47'
Doelpunt voor Vitesse, 3:0 door Milot Rashica
Een enorme fout achterin bij FC Twente. Bijen speelt de bal zomaar in de voeten bij Van Wolfswinkel, die Rashica een op een zet met Thesker. De centrale man van Twente wordt eenvoudig gefopt met een schaar, waarna Marsman kansloos is op de inzet van Rashica.
47'
Mokotjo is ondertussen wel aan de warming-up begonnen voor FC Twente. Wellicht dat hij nog gaat invallen vanmiddag.
46'
Beide ploegen zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen in de Gelredome.
46'
45'
Vitesse is duidelijk de betere vandaag in de Gelredome. FC Twente oogt onwennig in het systeem met vijf verdedigers. Vitesse profiteert van de defensieve chaos met twee doelpunten van dichtbij. Het is maar de vraag of Twente blijft vasthouden aan de huidige tactiek, want voorin weet het weinig te bewerkstelligen.
45'
44'
Zo lijkt Vitesse voor rust de wedstrijd al beslist te hebben, aangezien het totaal niet in de problemen komt.
40'
Met dit doelpunt is Ricky van Wolfswinkel weer alleen clubtopscorer voor Vitesse.
39'
Doelpunt voor Vitesse, 2:0 door Ricky van Wolfswinkel
Het staat vol met verdedigers in de zestien, maar Leerdam lukt het om op rechts door te komen en de bal voor het doel te leggen. Van dichtbij tikt Van Wolfswinkel eenvoudig binnen.
39'
Het is de vraag of Twente-trainer Hake het in de rust gaat omzetten, of dat hij aan dit systeem gaat vasthouden. Aangezien het weinig resultaat oplevert vooralsnog.
38'
De tweede doelman gaat warmlopen, maar het lijkt niet nodig te zijn. Room staat inmiddels weer en gaat het spel hervatten.
37'
Eloy Room is gaan zitten. De keeper van Vitesse heeft last van zijn linker schouder. De verzorger komt even kijken hoe het staat met de goalie.
35'
Yeini waagt een poging van grote afstand. Zijn bal stuit recht in de handen van Marsman. Vitesse komt minder in het spel voor na de gevaarlijke kopbal van Baker.
34'
Room moet reddend optreden voor Vitesse. Celina gaat de combinatie aan met Ünal, maar tikt in het strafschopgebied de bal net te ver voor zich uit. Daardoor krijgt Room de kans om in te grijpen.
33'
FC Twente lijkt meer druk op de verdediging van Vitesse te krijgen. Het loopt zich echter nog vaak vast in de drukte op de rand van het strafschopgebied.
31'
Celina kiest voor een lage bal langs de muur. Room weet relatief eenvoudig de bal naar de zijkant te tikken.
31'
Een vrije trap voor FC Twente op een interessante positie. Op de rand van het strafschopgebied tikt Van der Werff aanvaller Yeboah naar de grond. Celina wil maar al te graag de vrije bal nemen.
29'
Het ontbreekt FC Twente in dit systeem aan de creativiteit en snelheid om voorin echt gevaarlijk te kunnen worden. Vitesse staat goed ingesteld op het systeem van de Tukkers.
27'
Het is nu Vitesse dat op de tegenaanval speelt. FC Twente weet zo nu en dan richting de zestien van de Arnhemmers te komen, maar dan gaat het mis voor de bezoekers.
24'
Baker! Daar was bijna de verdubbeling voor Vitesse. Marsman durft een ogenschijnlijk eenvoudige bal niet te pakken en bokst de bal weg. Baker reageert direct door de bal terug te koppen. Marsman moet gestrekt om een doelpunt te voorkomen.
23'
De controle ligt volledig bij Vitesse, dat zich vooralsnog niet heel erg druk hoeft te maken om de tegenstander. Room heeft haast niets te doen gehad in het doel van de thuisploeg.
22'
Wederom een chaotisch moment in het strafschopgebied van FC Twente. De verdedigers van Twente lijken niet duidelijk te hebben wat de onderlinge taakverdeling is.
21'
Klich is op het veld gaan zitten met een ogenschijnlijke knieblessure. Hij staat inmiddels weer, maar het zou geen goed nieuws zijn als hij van het veld moet.
19'
Na het doelpunt laat Vitesse zich terugzakken op de eigen speelhelft. FC Twente schuift op en loert op een opening. Vooralsnog is die niet te vinden.
17'
Scheidsrechter Ed Janssen meldt zich even aan de zijlijn. Hij vraagt de verzorger van Vitesse om even te helpen, want hij heeft last van zijn knie.
15'
Zo lijkt het nieuwe systeem van FC Twente nog niet zijn vruchten af te werpen. Het oogt voornamelijk chaotisch achterin bij de Tukkers.
13'
Doelpunt voor Vitesse, 1:0 door Lewis Baker
Vitesse komt op voorsprong door defensief geschutter van FC Twente. Van Wolfswinkel wint een kopduel, waarna Bijen volledig langs de bal gaat. Met links produceert Baker van dichtbij een harde poeier in het doel.
12'
Vitesse werkt opvallend veel met voorzetten. Dat gebeurt zowel vanuit de verdediging als vanaf het middenveld. Van Wolfswinkel staat vooralsnog afgeschermd in de punt van de aanval.
10'
Ter Avest ontsnapt aan de buitenspelval en krijgt de bal op zijn borstkas van Klich. Het lukt de rechtsback niet om zijn balans te houden, waardoor hij niet tot een schot komt.
9'
Celina krijgt de bal aan de linkerkant en met een verdekte voorzet probeert hij Ünal te bereiken bij de tweede paal. Doelman Room doorziet dat en zit er tussen.
7'
Het eerste gevaar komt van het hoofd van Kashia. De aanvoerder van Vitesse wint een kopduel bij een corner, maar ziet zijn inzet gekeerd worden door Marsman.
7'
Tighadouini komt al twee keer opvallend makkelijk door over de linkerkant. Ter Avest heeft moeite met de beweeglijkheid van de aanvaller.
5'
FC Twente mag het spel maken van Vitesse in deze fase van de wedstrijd. Dat Tukkers spelen echter liever vanuit de reactie.
3'
De verdediging van FC Twente staat direct onder druk in de eerste minuten van deze wedstrijd. Uiteindelijk schiet Ter Avest zijn teamgenoten te hulp door de bal naar voren te trappen.
2'
Leerdam produceert een goede voorzet vanaf de rechterkant. Hij kreeg daar alle ruimte voor. Ter Avest voorkomt dat Baker tot koppen komt.
1'
De materiaalman heeft een knoop gelegd in het net. Van Wolfswinkel heeft afgetrapt voor de eerste helft.
1'
De aftrap laat nog even op zich wachten. De grensrechter constateert een gat in het doel van Eloy Room. Dat moet even geprepareerd worden.
FC Twente-trainer René Hake begint met zijn ploeg aan de tweede seizoenshelft in een ander systeem dan gebruikelijk. De coach kiest in de Gelredome tegen Vitesse voor een variant met vijf verdedigers. Aan de kant van Vitesse debuteert Julian Calor in de wedstrijdselectie.

Twente begint met drie centrale verdedigers en twee hoog opstaande backs, waardoor Dejan Trajkovski terugkeert in de basis. Dat gaat ten koste van Jeroen van der Lely, die onlangs zijn contract verlengde in Enschede. Yaw Yeboah heeft weer een basisplaats, waardoor Dylan Seys op de bank begint. Oussama Assaidi is nog niet speelgerechtigd.

Aan de kant van de thuisploeg doet Shiran Yeini vanaf de aftrap mee. Hij moet de plek van Marvelous Nakamba overnemen, die op dit moment actief is op de Afrika Cup. Ricky van Wolfswinkel staat zoals gebruikelijk in de punt van de aanval en krijgt ondersteuning van Milot Rashica en Adnane Tighadouini.
In de Gelredome staan vanmiddag twee concurrenten tegenover elkaar. Vitesse ontvangt dan nummer zeven FC Twente. Bij een overwinning gaan de Arnhemmers over de bezoekers heen op de ranglijst. Een duel met aardige belangen dus. De opstelling is ongeveer een uur voor aanvang te vinden onder de knop wedstrijddetails.

Nakamba en Nathan
De grote afwezigen aan de kant van de thuisploeg zijn Marvelous Nakamba en Nathan. Nakamba komt de komende duels voor Vitesse niet in actie vanwege zijn deelname met Zimbabwe aan de Afrika Cup. De defensieve middenvelder zal gemist worden, want hij is onder hoofdtrainer Henk Fraser uitgegroeid tot een belangrijke schakel. Niet voor niets staat hij in de belangstelling van Everton. Nathan is niet fit genoeg om te spelen. De Braziliaan kampt met een knieblessure, waardoor het duel met Twente te vroeg voor hem kwam.

Nieuw systeem
FC Twente zal in een ander systeem dan gebruikelijk voor de dag komen in Arnhem. Coach René Hake heeft namelijk voor een variant met vijf verdedigers gekozen, waarop in de winterstop is geoefend tijdens een oefenwedstrijd. Dat betekent dat Dejan Trajkovski terugkeert in het elftal van Twente en Jeroen van der Lely daardoor op de bank moet plaatsnemen. Verder neemt Jelle van der Heyden de plek over van Kamohelo Mokotjo, die niet fit genoeg is om te starten. Aankoop Oussama Assaidi zit nog niet bij de wedstrijdselectie.