Vitesse Zaterdag, 29. Oktober 2016
19:45 uur
PSV
0:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Gastón Pereiro 12. / Schot met rechts  (Bart Ramselaar)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Gastón Pereiro 90. / Schot met rechts  (Andrés Guardado)

90'
Samenvatting tweede helft Een matige tweede helft is voor PSV voldoende om drie punten aan het totaal bij te schrijven. De Eindhovenaren kwamen op een 0-2 voorsprong dankzij de tweede goal van Pereiro. De eerste goed uitgespeelde aanval in de blessuretijd is een van de spaarzame hoogtepunten van de tweede helft.
90'
90'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 0:2 door Gastón Pereiro
Een goed uitgespeelde aanval van PSV levert het tweede doelpunt op. Brenet komt het strafschopgebied binnen en legt de bal terug op de vrijstaande Guardado. De Mexicaan vindt op zijn beurt Pereiro, die de bal via doelman Room in het doel werkt. De wedstrijd lijkt gespeeld.
90'
Nog vier minuten blessuretijd krijgt Vitesse om de gelijkmaker te scoren tegen PSV.
89'
Jozefzoon krijgt een goede kans om de marge uit te breiden naar twee. Een op een met doelman Room weet de vleugelaanvaller de bal niet achter de uitkomende doelman te plaatsen. In de rebound smoort een schot van Brenet in de verdediging van Vitesse. De daaruitvolgende corner levert niets op.
87'
Buitenspel voor Van Wolfswinkel. Een crosspass op maat van linksback Kruiswijk lijkt Van Wolfswinkel te bereiken. De spits staat alleen buitenspel, waardoor Vitesse iets nieuws moet verzinnen om op gelijke hoogte te komen.
85'
Lewis Baker is dichtbij met zijn gevaarlijke wapenfeit. Dit keer lepelt hij behendig het balletje over de verdediging van PSV. Doelman Pasveer ziet het aankomen en weet de bal makkelijk te vangen.
82'
PSV is door haar wissels heen. De jarige Cocu haalt spelmaker Ramselaar naar de kant. Voor hem in de plaats komt verdediger Daniel Schwaab.
82'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Daniel Schwaab
82'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Bart Ramselaar
81'
Rashica heeft alles gegeven vandaag, maar tot echt grote kansen kwam het vandaag niet. Zijn schot op de lat was het enige echte gevaarlijke moment aan de kant van Vitesse in de tweede helft.
81'
Wissel in bij Vitesse -> Mitchell van Bergen
81'
Wissel uit bij Vitesse -> Milot Rashica
78'
Het publiek van Vitesse gaat er nog maar eens achter staan. De fans geloven in een goed resultaat van hun ploeg. Tot grote kansen leidt het alleen nog niet.
75'
Een aanvallende wissel bij Vitesse. Henk Fraser haalt middenvelder Navarone Foor er af. Voor hem in de plaats komt de Chinese spits Yuning Zhang. Het lijkt er op dat trainer Fraser zijn opstelling verandert in een 4-2-4-formatie.
75'
Wissel in bij Vitesse -> Yuning Zhang
75'
Wissel uit bij Vitesse -> Navarone Foor
71'
Willems moet de wedstrijd alsnog staken. De linksback keek al enkele keren vragend naar Phillip Cocu die hem, met het oog op de Champions Leaguewedstrijd tegen Bayern München, naar de kant haalt.
71'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Joshua Brenet
71'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Jetro Willems
70'
Luuk de Jong heeft de kans om zijn ploeg op een 0-2 voorsprong te schieten, maar stuit hierbij op de verdediging. Ook Pereiro weet in de rebound de kans niet af te maken.
67'
Op de lat! Van Wolfswinkel kopt als een echte targetman de bal terug naar Rashica. De vleugelspeler uit Kosovo plaatst de bal vervolgens op de bovenkant op de lat.
65'
Kuipers laat bijzonder veel toe vanavond in de Gelredome. Een goede onderschepping van Miazga staat aan de basis van een nieuwe aanval voor Vitesse. Van Wolfswinkel wordt op weg naar de zestien gevloerd door Héctor Moreno, maar Kuipers ziet er een tackle op de bal in.
63'
Lewis Baker rent het hele veld over met de bal aan de voet. De Chelsea-huurling vergeet echter de bal af te geven aan de vrijstaande Tighadouini en Rashica.
Inmiddels is Willems bij PSV weer binnen de lijnen.
61'
De ene wissel heeft nog maar net plaatsgevonden of de volgende speler zit geblesseerd op de grond. Dit keer is het linksback Willems die voor verzorging naar de kant moet.
60'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Florian Jozefzoon
60'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Steven Bergwijn
59'
Jozefzoon is zijn trainingspak aan het uitdoen en dat kan maar één ding betekenen. Bergwijn lijkt de negentig minuten niet vol te kunnen maken.
57'
Vitesse zet aan. Vitesse begint steeds beter te voetballen. De Arnhemse club gaat nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Dit keer is het Foor die door de defensie van PSV drukt. Foor verspeelt echter de bal voordat hij oog-in-oog kan komen met Pasveer.
54'
Een slimme beweging van Navarone Foor, waarna de bal bij linksbuiten Tighadouini terechtkomt. De vleugelspeler geeft de bal hard en laag voor, maar Baker kan er net niet aankomen.
53'
Gele kaart voor Arnold Kruiswijk (Vitesse)
Arnold Kruiswijk tikt PSV-middenvelder Ramselaar op de hakken op de helft van PSV. Kruiswijk voorkomt hiermee dat Ramselaar een counter kan starten. Kuipers bestraft de overtreding met een gele kaart.
51'
Het spelbeeld heeft veel weg van de eerste minuten van de eerste helft. Ditmaal is het PSV dat de bal rustig rondspeelt en loert op een gaatje in de verdediging van Vitesse. De Arnhemmers namen in de eerste vijf minuten van de wedstrijd op dezelfde wijze het initiatief.
48'
PSV lijkt opgelucht adem te kunnen halen. Bergwijn oogt kwik en heeft zijn eerste sprintjes alweer in de benen. Desondanks vervolgt Florian Jozefzoon zijn warming-up.
46'
Alle tweeëntwintig spelers staan aan de start van de tweede helft. Ook Steven Bergwijn, die met pijn op het gezicht het veld afstapte.
46'
45'
Vitesse begon sterk aan het duel met PSV. Enkele kleine kansjes van met name Van Wolfswinkel leverden echter niets op. De eerste kans van de Eindhovenaren was wél meteen raak. Gastón Pereiro omspeelde zijn directe man en prikte de bal onder Vitesse-doelman Eloy Room. Daarna zakte Vitesse terug op haar eigen helft, waardoor de gasten het initiatief konden overnemen.
45'
45'
In de blessuretijd komt Bergwijn ongelukkig terecht nadat hij in botsing komt met Yeini. Bergwijn lijkt veel last te hebben van zijn enkel. Scheidrechter Kuipers fluit direct na de botsing af voor rust.
45'
De extra speeltijd van de eerste helft bedraagt minimaal één minuut.
42'
Terwijl Yeini een schop van Pereiro in de ribbenkast ontvangt, haalt Tighadouini uit. Zijn schot wordt makkelijk gekeerd door Pasveer. Rechtsback Yeini kan na een korte blessurebehandeling weer doorgaan.
40'
Guardado geeft een dieptepass op maat voor Ramselaar. De Nederlander wipt de bal echter voorlangs het doel van Room. De bal lijkt onderweg nog aangeraakt te worden, maar scheidsrechter Kuipers kent een doeltrap toe.
38'
Een minuut later is het Vitesse dat een penalty claimt. Rashica valt in het strafschopgebied van PSV, maar opnieuw ziet Kuipers er geen overtreding in.
37'
Aanvoerder Guram Kashia pakt Luuk de Jong opzichtig vast waarna de aanvaller van PSV gaat liggen. Scheidsrechter Kuipers wuift de kritiek van de PSV'ers weg.
34'
PSV zet aan nu. Bergwijn neemt dit keer aan de rechterkant van het strafschopgebied goed aan en legt terug op de aanstormende Ramselaar. De middenvelder krijgt de bal alleen niet verder dan het achterwerk van Vitesse-verdediger Matt Miazga.
32'
Steven Bergwijn kapt vanaf de linkerkant naar binnen, maar zijn schot wordt geblokt door de verdediging. De daaropvolgende solo van Willems levert eveneens niets op. Het schot van ruim 25 meter van Pereiro is vervolgens niet gevaarlijk te noemen.
30'
Rashica is opnieuw weg aan de rechterkant, maar opnieuw is het de sterk verdedigende Willems die zijn lichaam tussen bal en speler krijgt. Scheidsrechter Kuipers doet vervolgens niks met de schreeuw vanuit het publiek om een vrije trap.
27'
Van Wolfswinkel krijgt de bal knap aangespeeld vanuit het middenveld en legt de bal terug op het randje van het zestienmetergebied. Willems weet de bal echter net voor de voeten van Tighadouini weg te werken.
25'
De tweede grote kans voor PSV. Santiago Arias stoomt op aan de rechterkant en bereikt Luuk de Jong. De spits komt echter net te kort om de bal over de uitkomende doelman Room te stiften.
21'
Vitesse ontvangt een vrije trap nadat Andrés Guardado op de hak van Lewis Baker stapt. De Chelsea-huurling bereikt met zijn vrije trap van Wolfswinkel die de bal in de handen van doelman Pasveer kopt.
18'
Van Wolfswinkel lijkt het doel van PSV iets verkeerd in te schatten. Na een soepele passeerbeweging passt Tighadouini de bal naar rechtsback Shiran Yeini, die op zijn beurt Van Wolfswinkel bereikt. De spits mikt de bal naast het doel van Pasveer.
15'
PSV lijkt de controle over de wedstrijd steeds meer over te nemen van de thuisclub. De spelers reageren feller op het middenveld dat de eerste tien minuten van de wedstrijd vrij spel leek te hebben.
12'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 0:1 door Gastón Pereiro
PSV is voor het eerst gevaarlijk en maakt direct een doelpunt. Bart Ramselaar speelt Gastón Pereiro aan, die het buitenkansje benut. De Uruguayaanse vleugelspeler omspeelt zijn directe tegenstander en tikt de bal onder de twijfelende Eloy Room.
8'
Het is vooralsnog wachten op de allereerste kans van de gasten uit Eindhoven. De formatie van Phillip Cocu heeft ogenschijnlijk veel moeite met de bal in bezit te houden.
6'
Vitesse blijft aanzetten. Over de rechterkant is het Milot Rashica die de achterlijn haalt. Zijn voorzet levert echter niets op.
3'
Adnane Tighadouini passeert enkele verdedigers van PSV, maar ziet zijn schot stuiten op de verdediging van PSV. De meegekomen Ricky van Wolfswinkel mikt de rebound op de vuisten van doelman Remko Pasveer, die de bal tot hoekschop verwerkt. De corner levert vervolgens geen gevaar op.
1'
Vitesse heeft de wedstrijd in gang gezet. Weet PSV haar goede vorm weer terug te vinden of blijven de drie punten vanavond in Arnhem?
1'
Vitesse begint met nagenoeg dezelfde elf in vergelijking met de derby van afgelopen zondag. Henk Fraser zag rechtsback Kelvin Leerdam geblesseerd afhaken in het duel met NEC. Zijn vervanger is Shiran Yeini. De Amerikaan Matt Miazga blijft naast aanvoerder Guram Kashia staan in het hart van de verdediging.

De jarige Phillip Cocu zag, ondanks de doordeweekse blamage, geen reden om zijn basiself te wijzigen. Dezelfde elf spelers staan in Arnhem aan de aftrap. Dat betekent dat Cocu opnieuw de voorkeur geeft aan Remko Pasveer onder de lat.

Voor Davy Pröpper betekent het de tweede keer dat hij terugkeert in de Gelredome. De geboren Arnhemmer sloot in de zomer van 2009 aan bij de A-selectie van Vitesse, waar hij in zes seizoenen tot 132 Eredivisiewedstrijden kwam.
Vanavond nemen Vitesse en PSV het tegen elkaar op in de elfde speelronde van de Eredivisie. Beide clubs kwamen midweeks in actie voor de KNVB beker. Vitesse had geen enkele moeite met RKC Waalwijk, terwijl PSV verrassend onderuit ging bij Sparta in Rotterdam. Mijn naam is Maarten Elst en ik doe vanavond verslag van Vitesse – PSV.

Succesvolle standaardsituaties voor Vitesse
De vrije trap blijkt dit seizoen een echt handelswapen te zijn voor Vitesse. Al vier keer belandde de bal, al dan niet direct, vanuit de standaardsituatie in het doel. Chelsea-huurling Lewis Baker legde in de maand oktober al twee ballen vanaf de rand van het zestienmetergebied in het net.
Vitesse is, samen met PSV, de meest succesvolle Eredivisieclub als het aankomt op vrije trappen. Beide clubs scoorden dit seizoen al vier keer vanuit het dode spelmoment.

Blessurezorgen bij PSV
De Eindhovenaren moeten het zaterdagavond zonder doelman Jeroen Zoet stellen. De nummer één van PSV blijft last ondervinden van zijn spierblessure, waardoor hij eerder al de dubbele confrontatie met Sparta aan zich voorbij moest laten gaan. Remko Pasveer was in beide gevallen de vervanger onder de lat.
Ook Siem de Jong, Luciano Narsingh en Jürgen Locadia verschijnen mogelijk niet aan de aftrap in Arnhem. Locadia trainde in aanloop naar het duel al individueel mee, maar is nog niet 100 procent wedstrijdfit. Jorrit Hendrix staat voorlopig nog aan de kant met een knieblessure.

Negentien jaar geen thuisoverwinning
PSV is een ware angstgegner voor de thuisploeg. In het eigen Gelredome wist Vitesse geen één keer te winnen van de Eindhovenaren. Vorig seizoen was Jorrit Hendrix de matchwinner door in de slotseconden het enige doelpunt van de wedstrijd te scoren.
De laatste overwinning van de Arnhemmers dateert alweer van negentien jaar geleden. Destijds won Vitesse in het Nieuw Monnikenhuize met 1-0 door een laat doelpunt van Arco Jochemsen.
Vitesse scoort sowieso weinig doelpunten in eigen huis tegen PSV. In de achttien voorgaande edities, waarbij PSV op bezoek kwam in het Gelredome, wist de ploeg slechts negen keer te scoren.

De wedstrijd staat onder leiding van Björn Kuipers. Ongeveer een uur voor aanvang maken Henk Fraser en Phillip Cocu hun opstellingen bekend. Deze zijn te vinden onder het kopje wedstrijddetails.