18:45 uur
Olympique Lyon
4:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Bertrand Traoré 25. / Kopbal  (Hakim Ziyech)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Kasper Dolberg 34. / Schot met rechts  (Bertrand Traoré)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Amin Younes 49. / Schot met rechts  (Hakim Ziyech)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Mathieu Valbuena 66. / Schot met rechts
4 : 1 Torinfos in de Ticker Bertrand Traoré 71. / Schot met links  (Hakim Ziyech)

90'
In de tweede helft was Ajax helemaal los. Kans op kans kwam voorbij en met iets meer nauwkeurigheid werd er een grotere winst op het scorebord gezet. Snel na rust wist Younes toch te doen waar hij op slag van rust in faalde; 3-0 op het scorebord krijgen. Olympique Lyon wist wel iets terug te doen. Mathieu Valbuena zorgde voor de 3-1. Dit deed echter niets bij de Ajacieden want Traoré maakte 5 minuten later gewoon de 4-1.
90'
90'
Valbuena gooit de laatste corner voor het doel en Lacazette weet met links de bal niet op het doel te schieten.
90'
Blessuretijd (minuten): 4
90'
De laatste minuut loopt en Lyon gaat nog een keer opbouwen om in een betere uitgangspositie voor de volgende wedstrijd te komen.
90'
Ook Ziyech doet nog een keer een poging op de 5-1. De linkervoet van de middenvelder weet de bal echter niet voorbij de linkervoet van Lopes te krijgen.
90'
Een van de laatste kansen van de wedstrijd. Neres wordt door Klaassen richting het doel gestuurd maar komt Lopes tegen.
90'
Er komen 4 minuten blessuretijd bij.
90'
De laatste minuut loopt en Ajax mag nog een vrije trap nemen als Man of the Match Traoré op de grond gelegd wordt.
88'
Ook Dolberg verlaat de aanval van Ajax. David Neres komt voor hem in het veld om tijd te winnen en fitte spelers op het veld te houden.
88'
Wissel in bij AFC Ajax -> David Neres
88'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Kasper Dolberg
87'
De vrije trappen van Lyon zijn geen succes. Een overtreding van Olympique Lyon zorgt ervoor dat Ajax de andere kant op mag spelen.
86'
Onana is echter baas in zijn strafschopgebied. Hij vangt de bal en gooit deze direct naar Kluivert.
86'
Na enig twijfelen fluit de scheidsrechter voor een overtreding van Sánchez. Valbuena mag nu weer achter een vrije trap gaan staan.
84'
De wedstrijd verliest geen moment zijn intensiteit. De aanvallen gaan voorlopig nog over en weer.
80'
Onana komt zelfverzekerd uit bij de vrije trap van Valbuena. De bal wordt ver het middenveld in gestoten.
79'
Er wordt in de voorhoede van Ajax een wissel toegepast. Kluivert komt voor Younes in het veld en hoopt ook zijn naam op het scorebord te kunnen plaatsen.
79'
Wissel in bij AFC Ajax -> Justin Kluivert
79'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
78'
Ajax begint prachtig te voetballen. Hakjes en trucjes worden meerdere malen vertoond, wat laat zien dat het de wedstrijd onder controle heeft.
76'
Wissel in bij Olympique Lyon -> Alexandre Lacazette
76'
Wissel uit bij Olympique Lyon -> Maxwel Cornet
76'
Dat het een wedstrijd is waar veel in gebeurt, geven de statistieken ook aan. Ajax heeft maar liefst 15 keer op doel geschoten. Lyon kwam tot 7 schoten op doel.
75'
Weer is het Ajax dat tot een doelkans komt. Dolberg zet met een prachtig hakje Younes onder hem in stelling. Het schot van de Duitser is echter te slap en in de handen van de doelman.
74'
De 5-1 laat nog op zich wachten als Ziyech geen medespeler kan vinden om de bal op af te leggen. Nadat hij de doelman zelfs weet uit te spelen, had hij echter misschien beter voor eigen succes kunnen gaan.
72'
Wissel in bij AFC Ajax -> Donny van de Beek
72'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
71'
Doelpunt voor AFC Ajax, 4:1 door Bertrand Traoré
Het doelpunt van Olympique Lyon brengt Ajax totaal niet van slag! Ziyech zet met een strakke pass Traoré voor een leeg doel. Traoré hoeft niet meer dan de bal aan te raken en besluit dit met buitenkant links te doen.
70'
Weer een wissel aan de kant van de Fransen. Om frisse energie op het veld te houden komt Rafael in het veld voor Jallet.
69'
Wissel in bij Olympique Lyon -> Rafael
69'
Wissel uit bij Olympique Lyon -> Christophe Jallet
69'
Hele belangrijke redding voor Ajax! Onana wint de 1 op 1 situatie met Fekir en kan de bal naar een corner kan verwerken.
66'
Doelpunt voor Olympique Lyon, 3:1 door Mathieu Valbuena
Mathieu Valbuena houdt de Fransen in leven in de tweestrijd om de finale. De kopbal van Schöne kan onderschept worden waarna de Fransman Onana op het verkeerde been zet. Met rechts schiet Valbuena de bal buiten bereik van de doelman.
64'
Weer is het Ajax dat ontzettend dicht bij een doelpunt is! Traoré zorgt er met zijn schot voor dat Lopes gestrekt moet gaan om de bal uit de kruising te houden.
63'
Younes duikt weer het strafschopgebied in na het uitspelen van twee tegenstanders. Hij gaat echter te lang met de bal door en kan de bal niet meer afleggen bij zijn teamgenoten.
62'
Gele kaart voor Bertrand Traoré (AFC Ajax)
De harde duels van Ajax blijven niet ongestraft. Nadat Traoré te laat tegen zijn tegenstander aanvliegt, blijft de Fransman op de grond liggen. Traoré twijfelt niet en accepteert zijn opgelegde straf.
58'
De Fransen hebben nu voor het eerst gewisseld. Tousart verlaat het veld voor Ghezzal in de hoop nieuw leven in het spel van Olympique Lyon te brengen.
58'
Wissel in bij Olympique Lyon -> Rachid Ghezzal
58'
Wissel uit bij Olympique Lyon -> Lucas Tousart
57'
Weer een prachtig schot van de Deense spits van Ajax. Nadat hij N'Koulou onder goede druk zet, kan hij de bal overnemen en op doelman Lopes af. Zijn keiharde schot wordt echter door de doelman tegengehouden.
56'
Even leek het erop dat Dolberg weer op het doel af ging. De grensrechter, die net een doelpunt aan Ajax toekende, fluit de Deen nu af voor buitenspel.
55'
Een snelle inworp van Olympique Lyon wordt heel snel gestopt. Matthijs de Ligt is alert en komt voor de speler.
54'
Valbuena wordt nu door de scheidsrechter aangesproken. Schöne maakte een overtreding op de Fransman en de Olympique Lyon-speler vindt dat er niet genoeg gedaan wordt door de scheidsrechter.
53'
Direct daarna is het Ajax dat in de omschakeling weer uitbreekt. De bal komt via Traoré bij Younes die zijn standaard beweging maakt. Nadat hij naar rechts kapt, schiet hij. De verdediger gooit zichzelf echter voor de bal.
52'
Het is nu een keer Olympique dat eruit komt. Tolisso kapt De Ligt en Tete uit maar zijn schot stuit op een goede redding van Ajax-doelman Onana.
49'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:0 door Amin Younes
Younes maakt zijn gemiste kans van de eerste helft meer dan goed! Ziyech zet de snelle Duitser voor het doel en na een kleine kapbeweging naar rechts weet Amin Younes de bal genoeg snelheid mee te geven. Hierdoor kan de doelman niet genoeg doen om ervoor te zorgen dat de bal voor de doellijn stopt.
48'
Een te laat gegeven pass van Traoré op Tete zorgt ervoor dat de grensrechter voor buitenspel vlagt. De gevaarlijke aanval van Ajax is daarmee ook tot een einde gekomen.
46'
Terwijl "Three Little Birds" van Bob Marley nog luidkeels gezongen wordt door het publiek, neemt Olympique Lyon de aftrap.
46'
45'
Ajax gaat met een hele fijne tussenstand rusten. Het had van tevoren waarschijnlijk direct getekend voor een 2-0 tussenstand. Er zijn echter gemengde gevoelens. Amin Younes had een minuut voor rust de 3-0 kunnen maken, wat de uitgangspositie voor Ajax veel beter had gemaakt. Het eerste doelpunt werd gemaakt door Bertrand Traoré die, met zijn hoofd, een vrije trap van Hakim Ziyech buiten bereik van de Franse doelman wist te plaatsen. Niet veel later was het Traoré die Dolberg voor het doel wist te zetten. De Deen faalde niet en verdubbelde de voorsprong.
45'
44'
Younes had Ajax heel comfortabel de rust in kunnen sturen. De 3-0 komt echter niet van zijn schoen. Hij komt tussen de pass van Davy Klaassen op Dolberg maar faalt als hij 1 op 1 met de Franse doelman komt.
42'
Slap schot van de Fransen. Morel stuurde Fekir de diepte in die Onana echter helemaal niet weet uit te dagen.
40'
Gele kaart voor Maxime Gonalons (Olympique Lyon)
Gonalons doet zijn uiterste best om de counter van Ajax te stoppen. De sliding op Tete wordt alleen veel te laat ingezet waardoor de verdediger een klein moment van de grond is.
40'
De vrije trap van Valbuena vindt echter totaal geen medespelers en kan door Onana simpel opgewacht worden.
39'
Klaassen nu weer met een overtreding nadat hij al een keer is toegesproken door de arbitrage. Hij laat Maxime Gonalons meteen weten wat hij ervan vindt dat de tegenstander weer op de grond gaat liggen.
34'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:0 door Kasper Dolberg
De spits van Ajax verdubbelt de voorsprong! Traoré anticipeert op de slechte uittrap van Anthony Lopes en brengt Dolberg in stelling. De Deen faalt niet en schiet de bal met zijn rechtervoet buiten bereik van de doelman.
32'
Het spel ligt even stil als Corentin Tolisso naar zijn lies begint te grijpen. De aanvallende middenvelder blijft even op de grond liggen waardoor beide teams even een minuut op adem kunnen komen.
30'
Gele kaart voor Matthijs de Ligt (AFC Ajax)
Matthijs de Ligt probeert de counter eruit te halen waardoor hij een overtreding moet maken. De Italiaanse arbiter heeft dit door en besluit een gele kaart te geven aan De Ligt.
30'
Amin Younes met een mooie dribbel in het strafschopgebied van Lyon. Zodra hij de bal af probeert te leggen vindt hij echter een speler van de Fransen.
28'
Ditmaal een corner voor Ajax. Dolberg wordt nog neergelegd door zijn tegenstander maar de scheidsrechter ziet er niets in.
25'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Davinson Sánchez
Het staat 1-0! Een gevaarlijke vrije trap van Ziyech belandt precies op het hoofd van Bertrand Traoré die de bal verlengen kan. Doelman Anthony Lopes staat aan de grond genageld en ziet de bal in het doel vallen.
24'
Dolberg gaat over het been van Morel. Waarschijnlijk had de spits niet meer bij de bal gekund maar het geeft wel een gevaarlijke plek voor Ziyech om een vrije trap te nemen.
21'
Klaassen wordt voor het eerst aangesproken door de Scheidsrechter. Een sliding van de aanvoerder op N'Koulou is buiten proporties en een vrije trap waard.
21'
De eerste twintig minuten heeft Ajax nog weinig kunnen creëeren. Het is vooral zoekende naar hoe het onder de Franse druk uitkomt.
19'
Ajax weet niet meer goed op te bouwen. Olympique Lyon zet goed druk op de Amsterdammers en dwingt het tot onbedoelde, lange ballen.
19'
De bal wordt weggewerkt maar dat betekent niet dat Ajax onder de druk weg is. Het is een inworp voor de Fransen.
16'
Ook De Ligt met een overtreding nu. Een vervelende plek voor de Ajacieden om een vrije trap weg te geven. Mathieu Valbuena kan de bal weer voor het doel gooien.
15'
Een directe opening van Hakim Ziyech vindt helemaal niemand. Lopes, de doelman van de Fransen, kan de bal zonder druk ophalen.
14'
Maxime Gonalons gaat makkelijk liggen als Dolberg zichzelf breed maakt en een arm in het gezicht van de tegenstander legt. Tot ergernis van het publiek geeft de Italiaanse scheidsrechter een vrije bal voor Olympique Lyon.
13'
De vrije bal van Valbuena vindt geen ploeggenoot en gaat voor het doel langs. Ajax-doelman Onana mag uitnemen.
12'
Ajax heeft nu ook op het vijandig doel geschoten. Matthijs de Ligt onderschept de bal en besluit eens uit te halen. Doelman Anthony Lopes kan de bal simpel vangen.
11'
Nogmaals een hoekschop voor Olympique Lyon. Jaïro Riedewald kan echter de bal wegkoppen en de counter inzetten.
10'
Het eerste schot op doel komt van Olympique Lyon. Via rechts komt Lyon het zestienmetergebied in en kan het de bal afleggen. Er wordt echter niet afgerond. De bal vindt doelman Onana die hem tot corner kan verwerken.
7'
Ajax kan nu breken met het balbezit aan de rechterkant bij Bertrand Traoré. Zijn opening wordt echter onderschept door de Franse verdediging.
7'
Ajax gaat de duels hard aan. Hakim Ziyech doet hetzelfde maar is te laat bij de tackle op Maxime Gonalons.
6'
Voorlopig zijn de teams elkaar aan het aftasten. Beide ploegen willen druk op de opbouw van de tegenstander zetten. Het resultaat is dat doelman Anthony Lopes de bal de diepte in moet trappen.
4'
Direct zodra Olympique Lyon voor het eerst de bal heeft komt er een striemend fluitconcert van het Amsterdamse publiek. Gevolgd door een overweldigend gejuich als Ajax de bal weer weet terug te veroveren.
1'
Ajax heeft afgetrapt en de wedstrijd is onderweg. De fans hebben er ieder geval zin in en maken er voorlopig nog een geweldige sfeer van.
1'
Statistieken
De lente is altijd een goede periode voor Ajax in eigen huis. Sinds mei 2001 hebben de Ajacieden in de lente geen wedstrijd in de Amsterdam ArenA verloren.
De ploeg van Peter Bosz vanavond is opvallend jong. Het heeft zelfs een gemiddelde leeftijd van 22 jaar en 137 dagen. In de Europa League waren alleen de ploegen van Genk en Sassuolo jonger.
De positie van Alexandre Lacazette wordt vanavond ingevuld door Nabil Fekir. Statistisch gezien verschillen de twee spelers niet veel in de Europa League. Allebei kwamen zij viermaal tot scoren. Van deze 4 doelpunten scoorde Fekir er 3 in de thuiswedstrijd tegen AZ.
Ajax heeft in tegenstelling tot Olympique Lyon geen topscorer die met kop en schouders erboven uit steekt. De doelpunten in Europa zijn enigszins verdeeld. Dolberg steekt met 4 doelpunten net boven de rest uit. Viergever maakte er 3. Klaassen, Traoré, Viergever en Ziyech maakten er 2.
Viermaal eerder stonden de teams van vanavond tegenover elkaar. Dit gebeurde telkens in de Champions League en nog niet in de Europa League. In het seizoen 2011/2012 werd het tweemaal 0-0. In het seizoen 2002/2003 wist Ajax echter uit (0:2) en thuis (2:1) te winnen van de Fransen.
Niet alleen tegen Franse teams doet Ajax het goed. Ajax heeft haar laatste 12 wedstrijden in Europa niet verloren. 5 keer speelde het gelijk en de Amsterdammers wisten 7 keer als winnaar het veld te verlaten.
Ajax hoopt de goede thuisreeks in Europa tegen Franse teams door te zetten. Geen enkel Frans team wist in de Amsterdam ArenA te winnen de afgelopen 20 jaar.
Goedemiddag en welkom bij de liveblog van de kwartfinale tussen AFC Ajax en Olympique Lyon.