AZ Alkmaar
7:1
(Heenwedstrijd 4:1)
1 : 0 Torinfos in de Ticker Nabil Fekir 4. / Schot met links
2 : 0 Torinfos in de Ticker Maxwel Cornet 17. / Schot met rechts  (Christophe Jallet)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Levi García 26. / Schot met links  (Stijn Wuytens)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Nabil Fekir 27. / Schot met links
4 : 1 Torinfos in de Ticker Sergi Darder 34. / Schot met rechts  (Rachid Ghezzal)
5 : 1 Torinfos in de Ticker Nabil Fekir 78. / Schot met rechts  (Sergi Darder)
6 : 1 Torinfos in de Ticker Houssem Aouar 86. / Schot met rechts  (Christophe Jallet)
7 : 1 Torinfos in de Ticker Mouctar Diakhaby 89. / Kopbal  (Nabil Fekir)

90'

Een betere tweede helft voor AZ dan de eerste helft. Het eerste kwartier na rust was voor de Alkmaarders, maar steeds stond Lopes in de weg. Voor Olympique Lyon scoorden Fekir, Aouar en Diakhaby in de slotminuten voor de 7-1-eindstand.
90'
90'
De extra speeltijd bedraagt gelukkig maar één minuut.
89'
Doelpunt voor Olympique Lyon, 7:1 door Mouctar Diakhaby
Inpakken en wegwezen. Uit een hoekschop kopt verdediger Mouctar Diakhaby de 7-1(!) binnen. Hij wint eenvoudig het kopduel van Van Eijden .
86'
Doelpunt voor Olympique Lyon, 6:1 door Houssem Aouar
Ook nog 6-1 voor AZ. Aouar kan makkelijk doorlopen door de verdediging en tikt de bal door de benen van Krul. Dit is kinderlijk eenvoudig..
85'
De supporters van Olympique Lyon zetten het volkslied in om de tijd te doden. Veel gebeurt er niet meer op het veld.
82'
Een afstandschot van Iliass Bel Hassani belandt in de handen van Anthony Lopes.
81'
En nog maar eens een wissel bij Olympique Lyon. En niet de minste, hoor. Corentin Tolisso komt er in voor Lucas Tousart. Gaan de Fransen ook nog de 6-1 maken?
81'
Wissel in bij Olympique Lyon -> Corentin Tolisso
81'
Wissel uit bij Olympique Lyon -> Lucas Tousart
78'
Doelpunt voor Olympique Lyon, 5:1 door Nabil Fekir
Fekir is de hattrick hero. Een aanval, die bij Lacazette begon, wordt door Sergi Darder teruggelegd op Fekir. Hij maakt zijn derde van de avond.
77'
De onzichtbare Fred Friday is van het veld gehaald. Voor hem in de plaats komt Wout Weghorst.
77'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Wout Weghorst
77'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Fred Friday
76'
Ook dat nog voor AZ. Het wordt er zo niet rooskleuriger op. Alexandre Lacazette, vorige week goed voor twee doelpunten, komt in de plaats voor Rachid Ghezzal.
76'
Wissel in bij Olympique Lyon -> Alexandre Lacazette
76'
Wissel uit bij Olympique Lyon -> Rachid Ghezzal
75'
Seuntjens! Van zo'n twintig meter schiet invaller Mats Seuntjens net naast de goal van Anthony Lopes. Wat een kans!
72'
AZ gaat de laatste 18 minuten van de wedstrijd volmaken met Mats Seuntjens. Hij komt voor Jahanbakhsh.
72'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Mats Seuntjens
72'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Alireza Jahanbakhsh
70'
Krul is op tijd als Olympique Lyon met een steekpass gevaarlijk denkt te worden.
66'
Gele kaart voor Christophe Jallet (Olympique Lyon)
De man van de assist bij de tweede goal, Jallet, krijgt de gele kaart na een zware charge op Levi García.
66'
Haps komt goed weg! Dit had een penalty moeten zijn voor Olympique Lyon. Haps duwt Aouar omver in het strafschopgebied, maar de Wit-Russische scheidsrechter ziet er geen penalty in.
64'
Ook de eerste wissel bij Olympique Lyon heeft plaatsgevonden. Cornet gaat na zijn gele kaart direct van het veld. Voor hem in de plaats komt Houssem Aouar.
64'
Wissel in bij Olympique Lyon -> Houssem Aouar
64'
Wissel uit bij Olympique Lyon -> Maxwel Cornet
63'
Gele kaart voor Maxwel Cornet (Olympique Lyon)
En ook geel voor Cornet. Ver op de helft van AZ tackelt hij onbesuisd Johansson. Terecht geel.
60'
Gele kaart voor Ridgeciano Haps (AZ Alkmaar)
De uiterst ongelukkig spelende Haps loopt tegen een gele kaart aan. Haps stopte tactisch een aanval van Olympique Lyon af.
60'
Weinig supporters op de tribune, maar wat maken ze er een lawaai van. Zo vaak zijn de supporters in eigen huis dan ook nog niet verwend van zo'n schouwspel.
59'
Een voorzet van Mattias Johansson rolt in de handen van Anthony Lopes. AZ domineert in het eerste kwartier na rust, maar kwam nog niet tot scoren.
58'
En opnieuw een grote kans voor een vleugelaanvaller van AZ. Jahanbakhsh stuit in het zestienmetergebied op de ijzersterke Anthony Lopes.
56'
Levi García! De enige man aan de kant van vanavond bij AZ die dicht bij een voldoende zit, is dicht bij de 4-2. Uitstekend keeperswerk van Anthony Lopes voorkomt de 4-2.
54'
Nee, Olympique Lyon lijkt het wel welletjes te vinden. Aanvallen doet de ploeg van Bruno Génésio na rust niet echt meer. Met nog zes doelpunten voorsprong hebben de Fransen ook wel een buffertje.
51'
Jahanbakhsh! Opnieuw AZ met een gevaarlijk moment voor de goal van Olympique Lyon. Een razendsnelle counter wordt ingezet door Levi García, die de bal aflegt naar Jahanbakhsh. De Iraniër schiet uiteindelijk net naast.
48'
Gevaarlijke vrije trap AZ! Blijkbaar heeft Van den Brom een donderspeech gegeven. Direct na rust heeft de ploeg uit Alkmaar al twee grote kansen gekregen om een eretreffer te maken.
47'
Bijna 4-2! Derrick Luckassen schiet na rust voor het eerst tussen de palen, maar Anthony Lopes weet met zijn neus redding te brengen.
46'
De tweede helft is begonnen, maar zonder Ron Vlaar. De centraal verdediger is in de kleedkamer achtergebleven. Voor hem in de plaats speelt Rens van Eijden.
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Rens van Eijden
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Ron Vlaar
46'
45'

Een blamage voor AZ in Lyon. Net als vorige week staat er een 4-1-tussenstand in het nadeel voor de Alkmaarders op het scorebord. Het Europees avontuur zit er, als dat nog niet het geval was, definitief op voor AZ.
45'
45'
Er komt één minuutje bij.
45'
Gele kaart voor Levi García (AZ Alkmaar)
Garcia ziet Jallet langszij komen en omhelst de rechtsachter van Olympique Lyon. Beide spelers gaan naar de grond, waarna García een gele kaart krijgt.
42'
Oh, oh, John van den Brom. Hoe ga je dit AZ in de rust nog motiveren voor de tweede helft? Spelers van Olympique Lyon beginnen zelfs trucjes uit te halen op eigen helft.
39'
García! Daar was dan bijna de 4-2. Een redelijk goed opgezette aanval van AZ belandt in de voeten bij Levi García. De vleugelaanvaller schiet echter hoog over en kan daardoor niet zijn tweede van de wedstrijd maken.
36'
Nee, niet alles gaat erin bij Olympique Lyon. Een geniepig lobje van Sergi Darder vanaf de rand van het zestienmetergebied belandt op de dak van het doel.
34'
Doelpunt voor Olympique Lyon, 4:1 door Sergi Darder
Er staat na 34 minuten spelen alweer dezelfde uitslag op het scorebord zoals vorige week donderdag. Dit keer is het Sergi Darder die Krul met een redelijk houdbaar schot weet te verschalken.
30'
Geen penalty Lyon! Bijna hadden we na een half uur spelen de eindstand van vorige week op het scorebord staan. Een schot van Lyon eindigt tegen de arm van Alireza Jahanbakhsh. Volgens de Wit-Russische scheidsrechter is het geen reden voor een strafschop.
30'
Vlaar staat er achterin alleen voor lijkt wel. Fekir lijkt bijna een hattrick te maken, maar zijn schot wordt gekraakt door Vlaar.
27'
Doelpunt voor Olympique Lyon, 3:1 door Nabil Fekir
En het tegendoelpunt van AZ is alweer teniet gedaan door Fekir. De spits maakt uit een hoekschop alweer zijn tweede van de wedstrijd. Waar gaat dit eindigen voor AZ?
26'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:1 door Levi García
AZ komt voor de tweede keer over de middellijn met de bal en profiteert daar direct van. Wuytens onderschept de bal en geeft direct een steekpass op de vrijstaande García. De vleugelaanvaller kapt naar binnen en haalt hard uit: 2-1.
22'
De Fransen van Olympique Lyon spelen met de arme spelers van AZ. Rustig tikken de verdedigers van de thuisploeg de bal achterin rond, terwijl de voorhoede van AZ blind erachteraan rent. AZ heeft overigens vijf doelpunten nodig om nog door te gaan naar de volgende ronde.
19'
AZ komt zowaar over de middellijn en krijgt na hard werken een corner. De hoekschop valt vervolgens in de handen van Anthony Lopes.
17'
Doelpunt voor Olympique Lyon, 2:0 door Maxwel Cornet
Een vernedering voor AZ lijkt aanstaande. De ploeg is geen schim van wat het in de Eredivisie laat zien. Aan de rechterkant van het veld is Jallet mee opgekomen en krijgt alle ruimte van Haps. De kale rechtsachter van Olympique Lyon legt terug op Cornet, die volledig vrijstaat ter hoogte van de penaltystip. Slim schiet de aanvaller de bal tegendraads binnen en zet zo de 2-0 op het scorebord.
15'
Het is wachten op kansen in Frankrijk.
12'
Een voorzet vanaf de linkerkant wordt makkelijk gevangen door Tim Krul. Beide partijen lijken zich al vroeg neer te leggen bij een bekend einde.
9'
AZ probeert zich te herpakken. De Alkmaarders zijn nog niet over de middellijn geweest met de bal. Een voordeel voor AZ: mochten ze alsnog vier doelpunten maken, dan is er alsnog kans op de achtste finales. Het moet dan wel een verlenging spelen.
7'
Bijna 2-0!Maxwel Cornet ontsnapt aan de buitenspelval en lijkt op weg naar 2-0. De vervanger van Alexandre Lacazette wil echter langs Krul heen, waar de AZ-doelman alert op reageert.
4'
Doelpunt voor Olympique Lyon, 1:0 door Nabil Fekir
Oh, oh, oh, wat slordig. Zelfs achterin rondspelen gaat de Alkmaarders niet meer goed af. Ridgeciano Haps speelt de bal langs Stijn Wuytens in de voeten bij Nabil Fekir. De spits van Olympique Lyon dribbelt richting AZ-goalie Tim Krul en mag makkelijk afronden.
3'
Een administratieve wijziging bij Olympique Lyon. Rafael is geblesseerd afgehaakt na de warming-up. Zijn positie wordt ingenomen door Christophe Jallet. Génésio besliste dit vlak voor de wedstrijd.
1'
De wedstrijd in een halfvol Stade des Lumières is begonnen. De Franse supporters geloven het wel.
1'

De opstellingen zijn binnen! Olympique Lyon trainer Bruno Génésio heeft zijn ploeg, zoals aangekondigd, op een aantal plaatsen gewijzigd. Onder meer topspits Alexandre Lacazette krijgt rust vanavond tegen AZ.

De vervanger van Lacazette heet Maxwel Cornet. Verder heeft Génésio zijn opstelling op vijf plaatsen gewijzigd ten opzichte van het heenduel in Alkmaar. Emanuel Mammana, Cristophe Jallet, Corentin Tolisso en Maxime Gonalons zitten op de reservebank. Rybus is er zelfs niet bij. Voor hen spelen respectievelijk Maxwel Cornet, Mapou Yanga-Mbiwa, Jérémy Morel, Jordan Ferri, Rachid Ghezzal en Rafael.

AZ-trainer John van den Brom kiest, ondanks de halve finale van de KNVB-beker volgende week, voor zijn sterkste elftal. Dit gaat ten koste van Rens van Eijden, Mats Seuntjens, Wout Weghorst en Muamer Tanković. Voor hen in de plaats spelen Ron Vlaar, Mattias Johansson, Fred Friday en Levi Garcia.
AZ lijkt donderdagavond aan een kansloze missie te beginnen in Frankrijk. Op bezoek bij Olympique Lyon moeten de Arnhemmers maar liefst vier keer scoren om zicht te hebben op de achtste finales. Mijn naam is Maarten Elst en ik doe verslag van Olympique Lyon – AZ.

B-ploeg bij Olympique Lyon
Olympique Lyon-trainer Bruno Génésio heeft zondagmiddag na de 4-2-zege tegen Dijon aangegeven enkele basisspelers rust te geven in de Europa League. “Donderdag kan men de nodige veranderingen verwachten van mij”, zo stelde de trainer na afloop tijdens de persconferentie.
Génésio ging daarbij niet in op namen. Wie er in ieder geval niet bij is, is de Nederlander Memphis Depay. Depay is tijdens Europese wedstrijden van Olympique Lyon niet-speelgerechtigd en zal daarom niet aan de aftrap verschijnen.
Wie mogelijk wel aan de aftrap verschijnt, is kwelgeest Corentin Tolisso. De aanvallende middenvelder gaf tijdens het Europa League-duel met AZ zijn visitekaartje af en lijkt rijp te zijn om te spelen. “Momenteel sta ik op tien goals in alle competities, dat was mijn doel. Nu ik dit heb behaald, wil ik natuurlijk meer”, aldus een hongerige Tolisso.

Hoop nog niet opgegeven door AZ
AZ lijkt op voorhand te zijn uitgeschakeld in de Europa League. Na een ruime 1-4-nederlaag moeten de Alkmaarders maar liefst vier keer scoren om kans te maken op de volgende ronde. AZ-doelman Tim Krul zag desondanks zowaar lichtpuntjes.
“Het is gewoon doodzonde”, vertelde de doelman na afloop van het verloren heenduel tegen FOX Sports. “We hebben heel goed gevoetbald en genoeg kansen gecreëerd. Zij scoorden op de juiste momenten. Het is gewoon heel moeilijk.”
Krul acht zijn ploeg dan ook niet kansloos. “Als we in Frankrijk net zo goed spelen als in Alkmaar, dan maken we weldegelijk kans. De keeper van Olympique Lyon had in Alkmaar een goede dag en pakte een aantal fraaie ballen. Wie weet vallen ze in Frankrijk wel binnen.

AZ was succesvol tegen Franse tegenstanders
Voor de ruime nederlaag van afgelopen donderdag had AZ nog niet van een Franse tegenstander verloren. In drie voorgaande duels tegen FC Sochaux en AJ Auxerre hielden de Alkmaarders te allen tijde een positief resultaat over.
Tijdens het tweeluik tegen FC Sochaux, de halve finale in 1980/1981, werd er door AZ gewonnen in Frankrijk met 2-3. Thuis klaarden de Alkmaarders het klusje door 1-1 gelijk te spelen. In het seizoen 2004/2005 legde AZ AJ Auxerre over de knie door in eigen huis met 2-0 te winnen. Destijds kenden de poules vijf teams, waardoor er slechts een ontmoeting plaatsvond.

De Wit-Rus Aleksey Kulbakov fluit de wedstrijd donderdagavond. Hij geeft om 21:05 uur het startsignaal voor deze wedstrijd. Ongeveer één uur daarvoor maken Bruno Génésio en John van den Brom hun opstellingen bekend. Deze zijn te vinden onder het kopje wedstrijddetails .