21:05 uur
AFC Ajax
3:2 n.v.
(Heenwedstrijd 0:2)
1 : 0 Torinfos in de Ticker Leon Goretzka 53. / Schot met rechts  (Guido Burgstaller)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Guido Burgstaller 56. / Schot met links  (Sead Kolašinac)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Daniel Caligiuri 101. / Kopbal  (Sead Kolašinac)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Nick Viergever 111. / Schot met rechts  (Kenny Tete)
3 : 2 Torinfos in de Ticker Amin Younes 120. / Schot met rechts  (Hakim Ziyech)

120'
Samenvatting verlenging
Lang zag het er slecht uit voor Ajax. Vooral toen Daniel Caligiuri in de eerste helft van de verlengingen Schalke 04 op 3-0 voorsprong bracht. In de tweede helft van de verlenging maakte Viergever de belangrijke treffer die Ajax met die stand naar de halve finale zou brengen. Amin Younes deed er nog een schepje bovenop, door vlak voor het einde van de wedstrijd de 3-2 binnen te schieten.
120'
120'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:2 door Amin Younes
Amin Younes bezorgt Schalke 04 de genadeklap. De dribbelaar dribbelt in een counter de zestien in, gaat op zoek naar zijn rechterbeen en schiet de bal voorbij Fährmann in de korte hoek.
119'
De druk wordt intenser. Corner voor Schalke, doelman Fährmann is mee naar voren. De corner loopt op niets uit omdat er een overtreding wordt gemaakt op Ziyech.
116'
Ziyech krijgt nog weer een kans, omdat Schalke nu ook alles of niets speelt. Ziyech schiet met rechts op doel, maar Fährmann weet zoals zo vaak in deze ontmoetingen met Schalke te redden.
114'
Eén ding is zeker. Strafschoppen gaan we in ieder geval niet meer nemen. Ajax nu dus op het randje van de halve finale. Wat een ontknoping!
113'
Wissel in bij FC Schalke 04 -> Donis Avdijaj
113'
Wissel uit bij FC Schalke 04 -> Sascha Riether
111'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:1 door Nick Viergever
Daar is dan toch de goal voor Ajax! Waar Viergever er net dichtbij was, scoort hij nu wel. Een lange ingooi komt plots voor de voeten van de verdediger die voorin was blijven hangen. Ajax op voorsprong en met deze stand gaat Ajax weer door.
110'
Fährmann redt Schalke!
Viergever mag ver komen. Op de rand van de zestien schiet hij op doel, maar Fährmann redt heel knap.
108'
Huntelaar wordt in de diepte aangespeeld en zou door kunnen naar het doel. De aanvaller staat in buitenspelpositie en mag niet verder. Huntelaar schiet de bal nog even een eindje weg.
107'
Vrije trap voor Ajax. Ziyech krult de bal de zestien in. Matthijs de Ligt gaat onderuit, maar niets aan de hand.
106'
Aanvang 2e helft verlenging
105'
Einde 1ste helft verlenging
105'
Er komt nog een minuut aan extra tijd in de eerste verlenging.
105'
Bentaleb moet worden verzorgd. Hij doet daar allemaal lang over, alles om tijd te winnen. Van de scheidsrechter moet hij haast gaan maken.
101'
Doelpunt voor FC Schalke 04, 3:0 door Daniel Caligiuri
Weer is het Sead Kolašinac die belangrijk is voor zijn ploeg. Hij levert een goede voorzet af vanaf links waardoor Daniel Caligiuri bij de tweede paal het kopduel van Nick Viergever wint en in Onana passeert.
100'
Het stadion juicht nadat Geis van afstand op doel schiet. De bal gaat over Onana heen, maar ook over het doel. Doordat de bal via de achterkant van het net naar beneden gaat, denkt de menigte dat Schalke voor staat.
99'
Meyer met een hoogstandje in de zestien van Ajax. Hij wipt de bal over Sánchez heen en probeert het dan met een omhaal, maar dat gaat niet door.
97'
Ajax begon in de verlenging met een paar aanvallen, maar is nu weer veroordeeld tot verdedigen. Alleen Dolberg blijft ronde de middellijn zwerven, de rest keert terug op eigen helft.
93'
Ziyech probeert het van grote afstand. De Marokkaan ziet een gaatje, maar zijn schot wordt gekraakt door een verdediger van Schalke.
91'
Ajax heeft afgetrapt voor de eerste helft van de verlenging.
91'
Aanvang 1ste helft verlenging
90'
Ajax begon goed aan de tweede helft en kreeg een goede kans met Schöne die met een vrije trap bijna doel trof. Toch was het Schalke 04 wat op voorsprong kwam. Goretzka zette goed door en schoof de bal onder Onana door. Nog geen drie minuten later was het Burgstaller die ook de 2-0 tegen de touwen schoot. Tot overmaat van ramp kreeg Veltman rood, door twee keer een overtreding te maken wat hem geel koste.
90'
Einde tweede helft
90'
Gele kaart voor Hakim Ziyech (AFC Ajax)
90'
Onana redt Ajax voorlopig!
Goede voorzet van Daniel Caligiuri komt terecht voor de voeten van Höwedes. Onana redt, maar laat de bal weer los. Huntelaar kan de rebound bijna binnen schieten, maar Onana is er opnieuw goed bij.
90'
Er komen vier minuten aan blessuretijd bij
90'
Gele kaart voor Nick Viergever (AFC Ajax)
Viergever komt van achteren hard inzetten met twee benen op Burgstaller. Het is meer dat Viergever uitglijdt. Het komt hem wel op geel te staan. Viergever stond overigens op scherp.
88'
Een indraaiende vrije trap van Ziyech belandt in de zestien en komt daar stil te liggen. In de scrimmage kan niemand van Ajax de bal op doel krijgen.
86'
Gele kaart voor Benedikt Höwedes (FC Schalke 04)
Höwedes gaat op de bon, omdat hij Dolberg neerhaalt in een kansrijke aanval. Het heeft geen gevolgen voor een volgende wedstrijd voor de aanvoerder.
84'
Bij Schalke is er ook gewisseld Leon Goretzka gaat geblesseerd van het veld en wordt vervangen door Johannes Geis.
84'
Wissel in bij FC Schalke 04 -> Johannes Geis
84'
Wissel uit bij FC Schalke 04 -> Leon Goretzka
82'
Ajax is uitgewisseld. Kenny Tete komt in het veld voor Bertrand Traoré. Een verdedigende wissel dus om het gat van Veltman op te vangen.
82'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kenny Tete
82'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Bertrand Traoré
80'
Geel-rode kaart voor Joël Veltman (AFC Ajax)
Veltman krijgt zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Hij maakt opnieuw een overtreding op Kolašinac. Het gaat nog heel lastig worden voor Ajax.
79'
Schalke komt er snel uit door een goede dieptepass met Bentaleb. De voorzet gaat strak voor het doel langs, waar Huntelaar ingelopen komt. Onana plukt de voorzet weg.
78'
Ajax wordt teruggedrongen op eigen helft. Het heeft het moeilijk. Het is dat Schalke onzorgvuldig is.
76'
Daar komt Ajax goed weg. Huntelaar zet een één-tweetje op met Burgstaller, maar krijgt de bal niet goed terug van zijn collega-aanvaller. Was zeker een kans geweest.
73'
Tweede wissel bij Ajax. Donny van de Beek, die de vorige keer nog in de basis stond tegen de Duitsers, komt in het veld voor Schöne.
73'
Wissel in bij AFC Ajax -> Donny van de Beek
73'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
72'
Gele kaart voor Joël Veltman (AFC Ajax)
Ook nu een gele kaart voor Veltman. De rechtsback maakt een overtreding en dat is de zoveelste, waardoor de scheidsrechter niet anders kan dan geel trekken.
68'
Gele kaart voor Sead Kolašinac (FC Schalke 04)
Geel voor Sead Kolašinac. De linkermiddenvelder houdt Traoré vast wanneer de vleugelaanvaller wil wegdraaien. Dat komt de speler van Schalke op een gele kaart te staan.
66'
Een dieptebal op Younes wordt op waarde geschat door de Duitser en hij is eerder bij de bal dan de uitstormende Fährmann. Younes tikt de bal opzij, maar er is geen teamgenoot die de bal in leeg doel kan werken.
62'
Grote kans voor Schalke 04! Aanvoerder Benedikt Höwedes kan uit een voorzet zomaar in alle vrijheid op doel komen. Geluk voor Ajax is dat de verdediger het vizier niet op scherp heeft.
61'
Kasper Dolberg komt in het veld. Hij zal in de spits gaan spelen, waardoor Traoré naar rechts gaat. Kluivert verlaat het veld.
61'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kasper Dolberg
61'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Justin Kluivert
60'
Gele kaart voor Guido Burgstaller (FC Schalke 04)
Geel voor Burgstaller. De aanvaller is het niet eens met een beslissing van de scheidsrechter en gooit de bal uit frustratie richting de leidsman. Daar is de scheidsrechter niet van gediend en geeft geel.
60'
En zo heeft Schalke 04 de achterstand rechtgetrokken. Ajax moet oppassen, dat het niet ook nog op achterstand komt. Een tegendoelpunt maken zou al veel hoop geven.
56'
Doelpunt voor FC Schalke 04, 2:0 door Guido Burgstaller
Daar is binnen twee minuten ook de tweede treffer en de voorsprong van Ajax is ongedaan gemaakt. Via links van de voet van Sead Kolašinac komt de bal op de penaltystip terecht bij Guido Burgstaller. De aanvaller schiet hard in.
54'
Inmiddels is Klaas-Jan Huntelaar bij Schalke in het veld gekomen. De aanvaller komt binnen de lijnen voor middenvelder Stambouili.
54'
Wissel in bij FC Schalke 04 -> Klaas-Jan Huntelaar
54'
Wissel uit bij FC Schalke 04 -> Benjamin Stambouli
53'
Doelpunt voor FC Schalke 04, 1:0 door Leon Goretzka
Daar is plots toch de goal voor Schalke 04. Burgstaller geeft de bal goed mee aan Goretzka, die vanuit een lastige hoek Onana kan passeren. De bal gaat met een stuit onder de doelman door. Schalke op voorsprong.
52'
Schöne mag drie keer achter elkaar een corner nemen. De tweede is het meest gevaarlijk, die belandt via een verdediger in het zijnet.
51'
Younes bedient Traoré. De aanvaller dribbelt wat met de bal op de rand van de zestien en schiet dan met links op doel. Via een been van de verdediger gaat de bal op doel. Fährmann ziet de bal echter aankomen en pakt makkelijk.
47'
Ralf Fährmann redt knap!
De beste kans van de wedstrijd voor Ajax komt van de voet van Schöne. De vrije trap draait richting de korte hoek, maar Fährmann redt knap.
46'
Overtreding van Goretzka op Justin Kluivert. De jonge aanvaller krijgt een vrije trap en dat is op een mooie positie voor Schöne. Kan Ajax de score openen?
46'
Ajax heeft afgetrapt voor de tweede helft. Onana was aan het einde van de eerste helft blijven liggen met een blessure. Dat zag er niet goed uit, maar de speler is terug op het veld.
46'
45'
Schalke 04 begon ijzersterk aan de wedstrijd in de eerste twee minuten kreeg de Duitse ploeg twee grote kansen. Eerst schoot Goretzka van dichtbij naast en later schoot Meyer tegen de paal. Ajax daarentegen kwam wat later op gang en kreeg geen grote kansen. Wel nam het na een half uur spelen het heft in handen en kon een enkele keer gevaarlijk counteren. Een doelpunt van Traoré werd wegens buitenspel afgekeurd.
45'
43'
Ziyech komt in kansrijke positie in balbezit, nadat Traoré de bal goed kaatst op de Marokkaan. Ziyech schiet de bal richting de verre hoek, maar het is een afzwaaier.
42'
Spannend moment voor Schalke. Een bal wordt rustig teruggespeeld op keeper Ralf Fährmann. Net voordat de bal in de voeten van de doelman is beland, gaat de bal omhoog door een polletje. De bal verdwijnt over de zijlijn.
40'
Vijf minuten voor rust kan Ajax er snel uit komen. Via Kluivert komt de bal bij Klaassen die de bal ineens doortikt naar Younes. Younes dreigt wat, komt naar binnen, maar schiet tegen een tegenstander aan.
38'
Goretzka komt daar wel heel makkelijk door. De middenvelder omspeelt Sánchez en dreigt door te kunnen rennen naar het doel, maar Veltman is net op tijd en grijpt in.
37'
Een opstootje tussen Sead Kolašinac en Davinson Sánchez. Kolašinac geeft de bal niet terug en dat vindt Sánchez niet leuk. Beide ruziën wat, maar zijn al snel weer vrienden.
35'
Fout van Schöne. De Deen levert de bal in, waardoor Schalke kan counteren. Via de rechterkant komt de bal bij de inlopende Meyer, maar die kan de bal niet drukken waardoor het schot ver naast gaat.
34'
Weer een kans voor de Amsterdammers. Younes zet goed door en kan vanaf de achterlijn de bal terugleggen. Daar is Schöne dichtbij de bal, maar een voet van een Schalke-verdediger zorgt ervoor dat de Deen van dichtbij de bal niet binnen kan schieten.
32'
Doelpunt Traoré afgekeurd!
Een mooie dieptepass wordt dit keer wel op waarde geschat door Traoré, die één-opéén ook keurig afrond. Het feestje gaat niet door, want Traoré stond buitenspel.
31'
Mooie aanval Ajax. Schöne speelt Ziyech in over de bal heen stapt, zodat Traoré in balbezit kan komen. De aanvaller lijkt de bal niet te verwachten.
30'
Een half uur gespeeld in Gelsenkirchen. Ajax had het in de openingsfase lastig, maar rechtte de rug al vrij snel. Schalke wel de betere ploeg over het eerste half uur gezien.
27'
Klaassen probeert het van afstand, via een been van een Schalke-verdediger gaat de bal naast en het levert Ajax een corner op. Die corner levert overigens niets op, omdat Viergever een overtreding maakt.
27'
Waar Ajax in het duel in Amsterdam de ploeg was die vroegtijdig druk zette, is het nu de ploeg uit Gelsenkirchen die al in een vroege fase druk zet op de defensie van Ajax.
24'
Opnieuw wordt er een corner in het doelgebied gebracht. Nick Viergever probeert het uit een lastige hoek met een omhaal. Hij raakt de bal echter met zijn scheenbeen, waardoor Ralf Fährmann gemakkelijk redding kan brengen.
23'
De bal van Ziyech uit de corner komt helemaal achterin bij Kluivert terecht. De aanvaller brengt de bal weer terug en via het hoofd van een verdediger komt de bal voor de voeten van Ziyech. Zijn schot wordt geblokt.
23'
Younes sleept er een corner uit. Hij komt niet langs zijn tegenstander. Wellicht dat dit gevaar kan opleveren voor de Ajacieden.
20'
De eerste twintig minuten zitten erop. Ajax heeft het lastig in de Veltins Arena. Vooral de verdediging heeft het lastig met de aanvallers van de Duitsers.
17'
Ruimte voor Viergever aan de linkerkant. Met zijn linker geeft hij de bal laag voor. Traoré komt ingelopen, maar neemt de bal niet goed aan, waardoor de bal van zijn voet schiet. Hij komt dan in een moeilijke hoek en probeert de bal nog terug te leggen, maar daar ligt Fährmann in de weg.
15'
Wederom is de linkerkant vrij. De bal wordt door Meyer ingeleverd bij Goretzka die op de rand van de zestien staat te wachten. De middenvelder controleert de bal snel en schiet dan ineens. Zijn schot gaat meters over het doel.
14'
Aan de andere kant is het ook weer oppassen. Davinson Sánchez laat zich gemakkelijk passeren door Brugstaller, maar de aanvaller krijgt de bal niet bij een medespeler. De defensie van Ajax ziet er nog niet goed uit.
13'
Daar is de eerste doelpoging dan ook. Justin Kluivert verdient aan de rechterkant van het veld een vrije trap en het is Hakim Ziyech die de vrije trap gaat nemen. Van grote afstand probeert hij het ineens in de korte hoek, maar Ralf Fährmann laat zich niet kloppen en vangt de bal.
12'
Daar dan de eerste aanval van Ajax. Ziyech geeft de bal mee aan Traoré, maar hij kan de bal niet aan een medespeler geven.
9'
En weer komt Sead Kolašinac vrij aan de rechter kant. Kluivert achtervolgt wel, maar kan niet ingrijpen. Kolašinac kan de bal net inhouden en levert een lage voorzet af. Onana werpt zich voor de bal en kan oppikken.
7'
Ajax speelt vandaag overigens in fel geel/groene shirts. Het officiële uittenue van Ajax zou teveel op die van Schalke lijken, waardoor de uitshirts van vorig seizoen maar weer uit de kast zijn getrokken.
6'
Ajax lijkt wakker te zijn geworden. De Amsterdammers komen beter in het spel terecht en melden zich ook al rond de zestien van de tegenstander.
2'
Meyer schiet op de paal!
We zitten nog geen twee minuten in de wedstrijd en er zijn twee grote kansen genoteerd. Nu verliest Sánchez op eenvoudige manier de bal, waardoor Burgstaller medecompaan Meyer kan bereiken. De middenvelder kijkt en probeert de bal in de verre hoek te schieten. Er zit een engeltje op de paal, want de bal gaat via de paal naast het doel.
1'
Daar is gelijk de eerste kans van de wedstrijd. Linksvoor krijgt Sead Kolašinac enorm veel ruimte. Hij kan de bal voorgeven, maar Leon Goretzka mist van dichtbij en schiet de bal een metertje naast. Ajax moet nog wakker worden.
1'
1'
Burgstaller heeft namens Schalke 04 de wedstrijd in gang gebracht. Ajax moet een 2-0 voorsprong verdedigen. Of dat gaat lukken weten we over negentig minuten voetbal.
Peter Bosz kiest vanavond voor Bertrand Traoré in de spits en dus niet voor Kasper Dolberg. Daarnaast krijgen Matthijs de Ligt en Lasse Schöne een basisplaats. Zij waren de vorige wedstrijd tegen Schalke 04 niet van de partij. Toen speelden Daley Sinkgraven en Donny van de Beek.

Bij Schalke 04 zijn er drie wijzigingen doorgevoerd in de basisopstelling Dennis Aogo, Alessandro Schöpf en Thilo Kehrer zijn verwezen naar de bank of zitten in het geval van Kehrer niet in de wedstrijdselectie. Het drietal wordt vervangen door Benjamin Stambouli, Sascha Riether en Sead Kolašinac. Klaas-Jan Huntelaar begint bij Schalke op de bank.
Statistieken
Het is duidelijk dat Ajax in vorm is. De Amsterdammers wonnen de laatste vijf wedstrijden met speels gemak. Schalke 04 daarentegen won slechts één duel van de vijf laatst gespeelde wedstrijden. Zo verloor Schalke 04 afgelopen weekend nog met 2-1 van Darmstadt.
Voor het eerst in twintig jaar kan Ajax zich plaatsen voor een halve finale van een Europees toernooi. In het seizoen 96/97 speelden de Amsterdammers in de halve finale van de Champions League tegen Juventus, maar verloor twee keer. Thuis werd er met 1-2 verloren, uit met 1-4.
Ajax heeft een goed trackrecord op Europees gebied tegen een Duitse ploeg. Van de vijftien Europese knock-out-tweeluik die Ajax speelde tegen een Duitse ploeg, won Ajax er dertien. Toch moet Ajax oppassen tegen een Duitse tegenstander: Schalke 04 speelde in het verleden drie Europese thuiswedstrijden tegen Nederlandse ploegen en die wisten ze allemaal te winnen.
Nick Viergever viert vanavond een jubileum. Wanneer hij in actie komt, speelt hij zijn 300ste wedstrijd in zijn carrière. Hij is na Heiko Westermann en Lasse Schöne de meest ervaren speler bij Ajax.
Niet André Onana, maar Amin Younes is de speler die de meeste speelminuten maakte voor Ajax in de Europa League. Younes speelde alle elf Europa League wedstrijden in de basis. Vijf keer werd hij voortijdig naar de kant gehaald. Bij Schalke 04 maakten Ralf Fährmann en Benedikt Höwedes de meeste speelminuten.
Er zijn tien verschillende doelpuntenmakers bij Ajax. Bij Schalke 04 lopen er elf verschillende doelpuntenmakers rond, waaronder Klaas-Jan Huntelaar. Bij Ajax is Dolberg de topscorer met vier doelpunten. Guido Burgstaller en Yehven Konoplyanka zijn beide topscorer bij Schalke, zij maakten er elk twee.