AZ Alkmaar
1:2
(Heenwedstrijd 0:1)
1 : 0 Torinfos in de Ticker Pedro Conde 9. / Kopbal  (Fonsi)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Dabney dos Santos 29. / Schot met links  (Alireza Jahanbakhsh)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Derrick Luckassen 36. / Schot met rechts  (Wout Weghorst)

90'
Sprankelend kon de tweede helft geen moment genoemd worden. Het ging om het resultaat en dat werd door AZ eenvoudig over de streep getrokken. PAS had voor de rust al geen geloof meer in een goede afloop en de Grieken wisten AZ in de tweede helft ook niet aan het wankelen te brengen. Met iets meer precisie en concentratie had AZ de marge nog wel groter kunnen maken, maar de 1-2 zege was uiteindelijk gewoon voldoende voor de Alkmaarders.
90'
90'
Niet dat iemand daar op zit te wachten, maar geheel conform de regels komen er nog minimaal drie extra minuten bij in de tweede helft.
86'
En wederom een schot van afstand. Deze is van Acosta. Iets harder en hoger dan de poging van een minuut geleden, maar een heerlijke bal voor Rochet om duikend uit de lucht te plukken.
85'
Nog een klein plaagstootje van PAS met wederom een schot van afstand. Ditmaal is het een laag rollertje, wat Rochet niet in de problemen brengt.
83'
De laatste tien minuten zijn aangebroken. Net als vorige week heeft AZ het publiek amper vermaakt, maar in Europa is het resultaat heilig. En met twee zege's heeft de ploeg van Van den Brom daarmee niets te klagen.
79'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Levi García
79'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
78'
Wissel in bij PAS Giannina -> Christos Donis
78'
Wissel in bij PAS Giannina -> Chrysovalantis Kozoronis
75'
Het tempo is al een hele tijd compleet uit de wedstrijd, maar toch weet AZ de ruimtes die er af en toe ontstaan wel te vinden. Vervolgens doet de ploeg er echter te weinig mee en is de beslissende voorzet over het algemeen slordig.
72'
Weghorst kan net niet goed bij de bal, Jahanbakhsh komt met een goede lage voorzet, scherp voor het doel langs. Weghorst komt een paar centimeter tekort om de bal richting het doel te kunnen sturen. Het leer gaat nu net voor het doel langs.
72'
Een moment om nooit meer te vergeten voor Guus Til. De jeugdspeler zat vandaag voor het eerst bij de selectie en mag vanavond ook nog eens zijn debuut voor AZ maken.
71'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Guus Til
71'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
69'
Een lekker schot van Van Overeem. Op links krijgt de middenvelder veel ruimte. Hij trekt met de bal naar binnen en mikt met rechts de bal richtring de kruising. Doelman Paschalakis kan er nog net bij en voorkomt daarmee een derde Alkmaarse treffer.
68'
Met nog een kwart wedstrijd te gaan is dit duel voor de neutrale toeschouwer na de goals van AZ niet echt heel aantrekkelijk om naar te kijken. Vanuit het oogpunt van het Nederlands voetbal is dat overigens prima, want AZ lijkt de punten vanavond gewoon mee naar huis te gaan nemen.
66'
Een hoogstandje van PAS. Acosta probeert de scoren met een omhaal. Hij raakt de bal echter te zacht, waardoor Rochet zijn inzet eenvoudig uit de lucht kan plukken.
64'
Samen met de mindere inzet sluipen ook de slordigheden er weer in bij AZ. De ploeg valt voorzichtig terug naar het niveau van het eerste half uur. Belangrijk verschil is echter natuurlijk wel de tussenstand, die momenteel in Alkmaars voordeel is.
62'
Gele kaart voor Andi Lila (PAS Giannina)
En daar is de volgende Griekse kaart. Een paar minuten terug maakte Haps een overtreding op Lila, die nu revanche neemt met een stevige tackle langs de zijlijn. Haps kreeg geen kaart, Lila nu wel.
60'
Gele kaart voor Theodoros Berios (PAS Giannina)
Bij een vrije trap voor AZ heeft Berios voor het AZ doel ruzie met van Eijden. De speler van PAS gaat hiervoor in het Oostenrijkse boekje van de scheidsrechter.
56'
PAS levert een schot van afstand af. Invaller Maboulou probeert het hard, vanaf net buiten de zestien. Rochet heeft vrij zicht op de poging en ziet dat de bal ongevaarlijk over zijn doel heen vliegt.
55'
Vooralsnog gebeurd er niet al te veel in de tweede helft. Bij PAS is het geloof in een goed resultaat in de eerste helft al uit de ploeg geslopen en AZ wil met het oog op de wedstrijd van dit weekend niet al teveel onnodige energie verspillen vanavond.
53'
Deze Griekse wissel is iets minder gedurfd, dit is een spits voor een spits.
52'
Wissel in bij PAS Giannina -> Christopher Maboulou
52'
Wissel uit bij PAS Giannina -> Euripidis Giakos
49'
AZ komt gretig uit de kleedkamer en probeert continu Weghorst aan te spelen. Rondom de spits zijn er veel bewegende mensen voor de afleiding, iets wat daar bij de 1-0 achterstand totaal niet waar te nemen viel.
47'
PAS begint de tweede helft met een 'aanvallende' wissel. Er gaat een verdediger af en er komt een verdedigende middenvelder bij. Aanvallend is dan ook misschien niet de juiste omschrijving, minder verdedigend past beter bij deze wissel.
46'
Wissel in bij PAS Giannina -> Apostolos Skondras
46'
Wissel uit bij PAS Giannina -> Themistoklis Tzimopoulos
46'
45'
Deze eerste helft kende twee totaal verschillende delen. Het eerste kleine half uur was voor de thuisploeg. Gesterkt door een snelle treffer, na een fout van doelman Rochet, was PAS opgewassen tegen AZ. Nadat in de 29e minuut bij de eerste aanval van AZ direct de gelijkmaker op het bord kwam, kantelde de wedstrijd volledig. AZ pakte zelfs de voorsprong en kwam vervolgens geen moment meer in gevaar. De bezoekers vergaten zelfs verder uit te lopen. AZ lijkt de volgende ronde bijna niet meer mis te kunnen lopen.
45'
45'
Gele kaart voor Joris van Overeem (AZ Alkmaar)
Zonder waarschuwing krijgt Van Overeem geel voor het te langzaam afstand nemen bij een vrije trap van PAS. Een onnodige kaart.
45'
Er komen nog minimaal twee extra minuten bij in de eerste helft.
45'
AZ is dichtbij de derde treffer! Henriksen rondt een vlotlopende aanval af met een goed schot vanaf de rand van de zestien, maar de nummer tien van AZ mikt net naast de verkeerde kant van de paal.
42'
Dos Santos vergeet hier zijn spits te bedienen! Bij een goede actie op rechts zit de buitenspeler zijn geheel vrijstaande centrumspits over het hoofd, waarna zijn dribbel vervolgens doodloopt. Zonde!
40'
Met nog vijf minuten te gaan tot aan de rust zit AZ ineens in een zetel. Binnen tien minuten heeft de ploeg de hele wedstrijd naar zich toe getrokken. De tickets voor de volgende ronde kunnen al wel geprint gaan worden.
37'
Dat had bij AZ toch ook niemand aan zien komen, dat Derrick Luckassen de belangrijkste man van deze tweeluik zou gaan worden. Maar met treffers in beide wedstrijden en een voorassist bij de 1-1, is de jongeling cruciaal voor zijn ploeg.
36'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:2 door Derrick Luckassen
Daar is de definitieve beslissing! Weghorst verlengt een lange bal knap met zijn borst op de meelopende Luckassen. Vanaf rechts is de back helemaal alleen, maar hij heeft geen hulp nodig. Met rechts schiet hij hard en zuiver langs de doelman voor de 1-2.
32'
Door deze treffer staat AZ met 2-1 voor en moet PAS nu minimaal twee keer scoren om de Alkmaarders uit de kokers van de loting voor de volgende ronde te kunnen houden.
29'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:1 door Dabney dos Santos
Daar is het belangrijke uitdoelpunt voor AZ. De eerste poging op doel is direct raakt. Luckassen legt de bal achter de verdediging goed mee op Jahanbakhsh. Die is op zijn beurt niet zelfzuchtig en legt de bal breed op Dos Santos, die de bal in het lege doel kan schuiven.
28'
Na een hoekschop van AZ is Weghorst de gebeten hond. De spits loopt doelman Paschalakis tot twee maal toe in de weg, die het spel snel wil hervatten met een uittrap. Weghorst krijgt hiervoor een laatste waarschuwing van de scheidsrechter.
26'
Op een klein half uur spelen heeft AZ inmiddels meer dan zestig procent van de tijd de bal in het bezit. Maar zoals de laatste maanden wel vaker is gebleken, is balbezit niet meer heilig in het hedendaagse voetbal.
24'
De eerste doelpoging van AZ komt van de voet van de mee opgekomen Haps. Op links krijgt de back redelijk wat ruimte om uit te halen, maar zijn schot gaat vanaf twintig meter van het doel ruim naast.
21'
Na bijna een kwart wedstrijd heeft AZ het moeilijk. De bezoekers hebben bijna nog geen kans gecreëerd en boksen tegen een hechte muur op. Door de hitte moet AZ ook voorzichtig omgaan met de energie en zich nu nog niet gek laten maken.
18'
Gele kaart voor Chrysovalantis Kozoronis (PAS Giannina)
Op links is Haps op avontuur met de bal. Kozoronis voorkomt dat Haps een voorzet kan afleveren, maar moet zijn late tackle wel bekopen met een gele kaart.
16'
Wuytens komt met een voorzet die typerend is voor AZ dit eerste kwartier. Vanaf een meter of dertig probeert hij de bal met een hoge voorzet de zestien in de draaien, maar zijn bal mist alles en iedereen en levert uiteindelijk een ingooi voor PAS op.
13'
AZ mag de bal nu hebben van PAS. De Alkmaarders moeten op zoek naar de ruimte rondom de zestien van de thuisploeg, maar het baltempo ligt nog niet al te hoog, waardoor de ruimtes gesloten blijven.
11'
Dit is absoluut niet waar AZ op hoopte deze wedstrijd. PAS moest scoren, waardoor AZ gokte op veel ruimte. Maar deze snelle treffer zal er waarschijnlijk voor zorgen dat PAS zich massaal terug gaat trekken.
9'
Doelpunt voor PAS Giannina, 1:0 door Pedro Conde
Redelijk uit het niets ligt het helemaal open achterin bij AZ. Aan de linkerkant is geen AZ speler te vinden. De voorzet gaat naar de tweede paal, waar Pedro Conde in kan koppen. Zijn kopbal richting de korte hoek lijkt niet al te lastig, maar Rochet gaat in de fout en moet vissen.
6'
AZ begint slordig aan dit duel. Weghorst wordt vooralsnog niet in het spel betrokken, doordat zijn medespelers hem niet weten te bereiken. Ook over korte afstanden weet AZ de medespelers nog maar moeizaam te vinden.
3'
De verwachting van de wedstrijd is dat AZ ook vanavond veelal tegen een hecht Grieks blok aan zou lopen, maar in de openingsminuten is voornamelijk PAS de ploeg die de bal in het bezit heeft. Dit is wel veelal achterin, met een loerend oog richting een snelle omschakeling.
1'
AZ heeft afgetrapt in Griekenland en gaat de 1-0 voorsprong vanavond proberen te verdedigen.
1'
Na de overwinning van Ajax tegen PAOK gisteravond, is het vanavond aan AZ om een Griekse tegenstander een halt toe te roepen. Na de 1-0 zege in eigen huis lijkt AZ een prima uitgangspositie te hebben tegen PAS Giannina. Lukt het de Alkmaarders om deze verkregen voorsprong over de streep te trekken? Mijn naam is Dennis Korpel en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd.

Debuutseizoen voor PAS
PAS Giannina maakt dit seizoen haar Europese debuut, maar de eerste twee uitwedstrijden waren geen gelukkige ondernemingen voor de Grieken. In de vorige ronde ging de ploeg in Noorwegen na verlenging met 3-1 onderuit. Na negentig minuten stond er een 3-0 stand op het bord, waarmee de 3-0 thuiszege was weggepoetst. Leonardo Koutris werd echter de held van PAS door in de verlenging de beslissende treffer te maken. De uitwedstrijd tegen AZ was ook een weinig gelukkige voor PAS. Doordat verdediger Derrick Luckassen in de eerste helft raak kopte, was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. De Griekse formatie kon aanvallend geen vuist maken en bracht AZ geen moment in de problemen. De nummer vier van de Griekse competitie zal dit vanavond in eigen land weg moeten poetsen om het debuut seizoen met nog minimaal twee wedstrijden te verlengen.

De return
Met de wedstrijd in Griekenland is al de nodige keren geleurd. Aangezien het eigen stadion van PAS niet voldoet aan de veiligheidseisen van de UEFA, waardoor moet worden uitgeweken naar het stadion van Atromitos. Op het laatste moment is ook het aanvangstijdstip nog aangepast. Waar deze eerst om 20.00 uur stond ingeroosterd, is de aftrap nu om 19.00 Nederlandse tijd. Ondanks deze verschuivingen kijkt AZ met vertrouwen uit naar de return. Trainer John van den Brom baalde er in eerste instantie van dat de tweestrijd niet al in eigen huis definitief werd beslist, maar in de wedstrijd van vanavond verwacht hij meer ruimte te krijgen om te voetballen. “Want PAS moet een doelpunt maken en dat maakt het makkelijker voor ons”, aldus Van den Brom.

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van de Oostenrijkse scheidsrechter Robert Schörgenhofer. De opstellingen van beide teams zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang van de wedstrijd hier te vinden.