Schotland Donderdag, 27. Juli 2017
20:45 uur
Spanje
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Caroline Weir 42. / Schot met links  (Leanne Crichton)

90'
Het was een spannende tweede helft in Deventer. Beide ploegen moesten scoren waar Spanje wel heel nadrukkelijk het doelpunt zocht. Wat de Spaanse vrouwen ook deden, de bal leek er niet in te mogen. Zo hield Schotland lang die kwartfinale in het vizier, maar de Schotten kwamen slechts één keer dichtbij die gewenste 2-0. Crichton kreeg een opgelegde kans, maar van dichtbij schoot ze over. Zo won Schotland, voor het eerst in de geschiedenis, van Spanje, maar wonnen de Spaanse vrouwen de oorlog. Zij staan zondag in de kwartfinale tegen Oostenrijk.
90'
90'
Blessuretijd (minuten): 2
90'
Slechts twee minuten erbij.
89'
Hoekschop voor Spanje. Sampredo geeft de bal voor, maar de bal wordt door iedereen gemist.
86'
Wordt het Spanje, Portugal of Schotland die het tegen Oostenrijk mag opnemen?
84'
Wat wacht ons te wachten in de slotfase? Wie gaat naar de kwartfinale.
79'
Laatste wissel bij Spanje. Mariona gaat naar de kant en Bárbara komt erin voor de laatste minuten.
79'
Wissel in bij Spanje -> Bárbara
79'
Wissel uit bij Spanje -> Mariona
79'
Ongelofelijk dat het nog altijd 1-0 staat. Wederom Spanje met veel druk. Eerst de redding van Fay en vervolgens Dieke die de bal van de lijn haalt. Wat een hachelijke momenten voor het doel, maar nog altijd staat het 1-0.
76'
Schotland blijft overeind, maar de Schotten hebben toch ook nog een doelpunt nodig. De Schotse vrouwen zijn nu te druk met tegenhouden om zich bezig te houden met scoren.
73'
Tweede wissel bij Schotland. Joanne Love gaat naar de kant en Fiona Brown komt in het veld.
73'
Wissel in bij Schotland -> Fiona Brown
73'
Wissel uit bij Schotland -> Joanne Love
73'
Spanje blijft aandringen, maar de stand blijft 1-0.
69'
Mari Paz schampt de voorzet van Mariona, maar kan de bal niet genoeg richting mee geven. Hoe lang blijft dit nog goed gaan voor Schotland?
68'
Het is razendspannend in Deventer. Schotland en Spanje moeten scoren om de droom van de kwartfinale in leven te houden.
65'
Heerlijk schot van Meseguer! Van zo'n 20 meter haalt ze heerlijk uit, maar de lat redt Schotland.
62'
Fay grabbelt bij een voorzet, maar ze komt er mee weg.
59'
Een kans voor Spanje, maar Meseguer schiet de bal voorlangs.
57'
Kans voor Spanje, maar Fay redt op de poging van Sampedro.
56'
Wissel bij Spanje. Verdediger Leila Ouahabi gaat naar de kant en aanvaller Marta Corredera komt erin.
56'
Wissel in bij Spanje -> Marta Corredera
56'
Wissel uit bij Spanje -> Leila Ouahabi
54'
Gele kaart voor Leila Ouahabi (Spanje)
Leila Ouahabi houdt Cuthbert vast en krijgt daarop de gele kaart.
51'
Uit de hoekschop krijgt Leanne Crichton een enorme kans, ze hoeft de bal slechts binnen te werken, maar ze schiet over. Daar was de kwartfinale wel heel dichtbij.
50'
Engeland komt op 1-2. Bij deze stand heeft Schotland nog één doelpunt nodig.
49'
Sterke begin van Spanje. De Spaanse vrouwen hebben doelpunten nodig en die boodschap is aangekomen. Meteen is er druk naar voren.
46'
Beide ploegen hebben gewisseld. Leanne Ross gaat naar de kant en Clelland komt in het veld. En bij Spanje gaat vedette Hermoso naar de kant. Haar vervangster is Mari Paz. Zij zal voor de doelpunten moeten zorgen.
46'
De tweede helft is begonnen in Deventer. Kan Schotland de voorsprong verder uitbreiden.
46'
46'
Wissel in bij Schotland -> Lana Clelland
46'
Wissel uit bij Schotland -> Leanne Ross
46'
Wissel in bij Spanje -> Mari Paz
46'
Wissel uit bij Spanje -> Jenni Hermoso
45'
Vlak voor rust wist Schotland op voorsprong te komen. Na een fel Schots begin leek Spanje het initiatief naar zich toe te trekken. De Spaanse vrouwen kregen enkele goede kansen, maar Gemma Fay wist haar doel schoon te houden. En plotseling lag de bal er aan de andere kant in. Paños kwam uit haar doel, greep slechts half in, Weir pikt de bak in en schiet raak. Schotland staat halverwege op voorsprong.
45'
45'
Gaat Schotland dan toch zorgen voor die enorme stunt?
44'
Gele kaart voor Frankie Brown (Schotland)
Frankie Brown is te laat met haar tackle en het is een optelsom bij de scheidsrechter. Twee overtreding betekent een gele kaart voor de Schot.
42'
Doelpunt voor Schotland, 1:0 door Caroline Weir
Doelpunt voor Schotland. De lange bal van achteruit, keepster Paños komt buiten de zestien, maar haar ingrijp is niet genoeg. Weir heeft de bal en schiet de bal voorbij Irene die op de doellijn staat.
41'
Torrejón mikt de vrije trap naast het doel.
40'
Gele kaart voor Gemma Fay (Schotland)
Fay maakt hands buiten de zestien en krijgt geel.
38'
Spanje is in deze fase van de wedstrijd veelal in de aanval. De Spaanse vrouwen lijken nog voor de rust de voorsprong willen te forceren.
35'
En nu een uitstekende redding van Fay. Met een katachtige reflex houdt de Schot haar doel schoon. En ook op de tweede hoekschop volgt een klasse redding van Fay. Spanje dringt tien minuten voor rust aan.
34'
Gerommel voor het doel van Fay, waar Fay volledig mis zit maar uiteindelijk houdt Spanje slechts een hoekschop over.
32'
De voorzet van Leanne Ross wordt stijlvol weg gebokst door Paños.
30'
Een half uur gespeeld. Het echte spektakel is nog niet echt losgebarsten in Deventer.
27'
Een tackle, binnen de zestien, vol risico van Frankie Brown maar ze speelt netjes eerst de bal. De scheidsrechter beoordeelt de situatie goed; geen penalty.
23'
De goede actie van Mariona levert een schietkans op voor Sampedro, maar de middenvelder mikt de bal over.
22'
Het is nog wachten op kansen in Deventer waar Spanje de bovenliggende partij is zonder echt gevaarlijk te worden.
19'
In Tilburg maakt Portugal gelijk. Dat is geen goed nieuws voor Schotland en Spanje.
16'
Een dwarrelschot van Meseguer van grote afstand is in twee instanties een prooi voor Fay.
13'
Na het felle begin van Schotland trekt Spanje het initiatief naar zich toe.
10'
Goed nieuws voor beide ploegen. Engeland komt op voorsprong.
8'
Harde tackle van Love op de enkels van Hermoso rondom de middenlijn. De Schot komt er mee weg, maar een kaart zou terecht zijn geweest.
6'
Torrejón met een heerlijke vrije trap die de paal schampt. Dat scheelde weinig of keepster Gemma Fay was geklopt.
5'
Frankie Brown met de lichte overtreding op Alexia en Spanje mag een vrije trap nemen van zo'n 25 meter.
3'
Een fel begin van de wedstrijd van Schotland. De vrouwen weten dat ze met twee doelpunten verschil moeten winnen om zicht te houden op de kwartfinale.
1'
Er is afgetrapt in De Adelaarshorst. Wat zal het worden in Deventer?
1'
Drastische maatregelen in de Schotse basis. Na twee nederlagen op een rij, met nog altijd een kans op de kwartfinale, grijpt bondscoach Anna Signeul in. Vaila Barsley, Rachel McLauchlan, Kirsty Smith, Lana Clelland en Fiona Brown zijn allemaal hun basisplaats kwijtgeraakt. Erin Cuthbert, Frankie Brown, Leanne Ross, Chloe Arthur en Joanne Love krijgen een kans vanaf de aftrap.

Bij Spanje slechts één verandering in de basiselftal. Marta Corredera, tegen Portugal nog verzekerd van een basisplaats, moet in de beslissende wedstrijd tegen Schotland vanaf de bank toekijken. Mariona krijgt de voorkeur van bondscoach Jorge Vilda.
Statistieken
De laatste groepswedstrijden op poule D staan vanavond op het programma. Het is spannend in deze poule. Engeland is zo goed als door met zes punten en een uitstekend doelsaldo. Spanje en Portugal staan op drie punten en debuterend Schotland nog op nul. In theorie heeft Schotland nog een kans, maar de Schotse vrouwen hebben wel een klein wonder nodig. Als Portugal verliest van Engeland en Schotland wint met twee doelpunten verschil van Spanje dan is daar alsnog de kwartfinale.
Schotland en Spanje speelden drie keer eerder tegen elkaar. Nog nooit wist Schotland de Spaanse vrouwen te verslaan. De pijnlijkste nederlaag kwam in 2012. Voor plaatsing van het EK van 2013 namen de ploegen het tegen elkaar op in de play-offs. Over twee ontmoetingen was Spanje toen het sterkst. De wedstrijd werd pas in de slotseconden van de verlenging in Spaans voordeel beslist.
De laatste keer dat deze ploegen elkaar tegen kwamen was in 2016. Het vriendschappelijke duel eindigde toen in 1-1.
Kijkend naar de FIFA-ranking is Spanje de favoriet tegen Schotland. De Spaanse vrouwen staan op een dertiende plek in de ranking, terwijl debuterend Schotland op de 21ste plaats in de FIFA-ranking is terug te vinden.
Dit is, bij uitschakeling, de laatste wedstrijd van Schotland onder de leiding van Anna Signeul. De coach, die al twaalf jaar de bondscoach is van de Schotse vrouwen, stopt na het EK, de allereerste ooit voor de Schotse vrouwenploeg, als bondscoach. Haar nieuwe baan is al bekend: bondscoach van het Finse vrouwenteam.