Marokko Woensdag, 31. Mei 2017
19:30 uur
Nederland
1:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Quincy Promes 22. / Schot met rechts  (Memphis Depay)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Vincent Janssen 68. / Schot met links  (Quincy Promes)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Moubarak Boussoufa 72. / dir. vrije trap

90'
In de tweede helft begon Marokko sterk. Grote kansen leverde dat echter niet op voor de Leeuwen van de Atlas. Aan de overkant was Vincent Janssen wel trefzeker. Hij rondde fraai af na een goede pass van Promes. Er leek geen wolkje aan de lucht voor Oranje, maar De Ligt kreeg direct rood. Hij haalde een doorgebroken speler onderuit en zag Boussoufa de vrije trap benutten. De defensie van Nederland kraakte, maar stond geen Marokkaans doelpunt meer toe.
90'
90'
Bondscoach Hervé Renard heeft nog een mogelijkheid om te wisselen en daar maakt hij nog gebruik van. Yacine Bammou komt in de plaats van Fayçal Fajr.
90'
Wissel in bij Marokko -> Yacine Bammou
90'
Wissel uit bij Marokko -> Fayçal Fajr
89'
De druk op het doel van Jeroen Zoet neemt toe, maar Oranje weigert te capituleren. Nog een paar minuten te spelen in Agadir.
85'
Dat had de 1-3 kunnen zijn! Sneijder legt de bal fraai achter de Marokkaanse defensie, maar daar kopt Promes de bal net aan de verkeerde kant van de paal.
84'
Nordin Amrabat kreeg een flinke tackle van Nathan Aké te verwerken en kan niet verder. Zijn vervanger heet Youssef En-Nesyri.
84'
Wissel in bij Marokko -> Youssef En-Nesyri
84'
Wissel uit bij Marokko -> Nordin Amrabat
83'
Gele kaart voor Marten de Roon (Nederland)
De Roon kegelt zijn directe tegenstander hard onderuit en hij krijgt wel een gele kaart van scheidsrechter Keita.
78'
Younès Belhanda ontsnapte drie keer aan een directe rode kaart en wordt nu vervangen door zijn coach. Khalid Boutaïb mag de laatste tien minuten volmaken.
78'
Wissel in bij Marokko -> Khalid Boutaïb
78'
Wissel uit bij Marokko -> Younès Belhanda
78'
Oranje wordt na de rode kaart teruggedrongen op de eigen helft. Marokko jaagt op de gelijkmaker, maar is slordig op de helft van het Nederlands elftal.
73'
Fred Grim pakt het moment om drie spelers te wisselen. Jens Toornstra, Vincent Janssen en Memphis Depay gaan naar de kant. Wesley Sneijder, Bas Dost en Nick Viergever komen binnen de lijnen.
73'
73'
Wissel in bij Nederland -> Nick Viergever
73'
Wissel uit bij Nederland -> Memphis Depay
73'
Wissel in bij Nederland -> Bas Dost
73'
Wissel uit bij Nederland -> Vincent Janssen
73'
Wissel in bij Nederland -> Wesley Sneijder
73'
Wissel uit bij Nederland -> Jens Toornstra
72'
Doelpunt voor Marokko, 1:2 door Mbark Boussoufa
Doelpunt! De vrije trap stond nog en wordt door Mbark Boussoufa fraai in de verre hoek geschoten. Marokko is terug in de wedstrijd: 1-2!
69'
Rode kaart voor Matthijs de Ligt (Nederland)
Rood! Wat flauw van scheidsrechter Keita. De arbiter laat Belhanda tot drie keer toe staan en geeft Matthijs de Ligt nu een directe rode kaart vanwege het neerhalen van een doorgebroken speler.
68'
Doelpunt voor Nederland, 0:2 door Vincent Janssen
Fraaie goal van Janssen! Promes zet goed voor en de spits van Spurs neemt aan de op de borst om vervolgens af te ronden met links. 0-2 voor Oranje!
64'
Feyenoorder Karim El Ahmadi mag gaan uitrusten. Vooralsnog zien we geen Sofyan Amrabat of Yassin Ayoub want zijn vervanger heet Youssef Aït Bennasser.
64'
Wissel in bij Marokko -> Youssef Aït Bennasser
64'
Wissel uit bij Marokko -> Karim El Ahmadi
60'
Daar is de tweede wissel aan de kant van Marokko. Sofiane Boufal gaat naar de kant en hij wordt vervangen door Mehdi Carcela-González. Carcela speelde in het verleden voor Standard Luik.
60'
Wissel in bij Marokko -> Mehdi Carcela-González
60'
Wissel uit bij Marokko -> Sofiane Boufal
59'
Oei! Zoet zit helemaal mis op een vrije trap en ziet dat Nathan Aké de bal op zijn schoen krijgt. De doelman van Oranje heeft geluk dat de bal daarna recht op hem afkomt.
56'
De Marokkanen beginnen sterk aan de tweede helft. Opnieuw is er een vrije trap verdiend door de thuisploeg, maar dit keer kopt Romain Saïss de bal naast.
53'
De hoekschop wordt goed aangesneden en opnieuw kan Manuel Da Costa voor gevaar zorgen. De verdediger kopt echter wederom over het doel van Zoet.
53'
Zwak verdedigen van Joël Veltman levert zowaar een goede kans op voor Marokko. Sofiane Boufal haalt uit en ziet dat Zoet zijn poging naast het doel tikt.
47'
Wederom is Belhanda betrokken bij een opstootje. De aanvaller van Marokko slaat Hoedt, maar mag opnieuw gewoon blijven staan van arbiter Keita.
46'
De tweede helft is begonnen. Beide ploegen hebben een wissel doorgevoerd. Bij Marokko heeft Aziz Bouhaddouz het veld verlaten en is Walid Azzarou binnen de lijnen gekomen. Bij Oranje is Marten de Roon de vervanger van Steven Berghuis.
46'
Wissel in bij Marokko -> Walid Azzarou
46'
Wissel uit bij Marokko -> Aziz Bouhaddouz
46'
Wissel in bij Nederland -> Marten de Roon
46'
Wissel uit bij Nederland -> Steven Berghuis
46'
45'
Nederland is beter in de eerste helft. Oranje kreeg al snel twee goede kansen, maar de aanvaller van Spartak Moskou was nog niet scherp. Dat was hij even later wel. Depay zette goed voor en Promes rondde strak af: 1-0. Janssen loste vervolgens nog een schot en aan de overkant kwam Marokko er mondjesmaat uit, maar een treffer kwam er niet meer.
45'
45'
De extra speeltijd van de eerste helft bedraagt tenminste twee minuten.
40'
Scheidsrechter Keita houdt de kaarten vooralsnog op zak. Eerst goed El Ahmadi hard door op Hoedt en nu heeft Belhanda opnieuw een harde tackle in huis, maar beide spelers krijgen geen kaart.
38'
Janssen gaat nu voor zijn eigen actie en passeert twee verdedigers van Marokko. Berghuis is mee naar voren, maar Janssen schiet zelf en vindt doelman Munir op zijn weg.
33'
Oranje countert snel via spits Vincent Janssen. De aanvaller stuurt doelpuntenmaker Promes de diepte in, maar hij staat een metertje buitenspel.
30'
Daar is de thuisploeg weer eens. Oud-PSV'er Manuel Da Costa is mee naar voren voor een vrije trap, maar de verdediger kopt de bal hoog over het doel van Zoet.
26'
Nederland is de betere ploeg in Agadir. Nu knalt Janssen hard op de vuisten van Mohamedi, die ook de rebound van de spits weet te keren.
25'
Plotseling breekt Marokko uit. Aziz Bouhaddouz lijkt op weg te kunnen naar Zoet, maar Matthijs de Ligt voorkomt met een fraaie tackle dat de aanvaller van Marokko gevaarlijk kan worden.
22'
Doelpunt voor Nederland, 0:1 door Quincy Promes
Nu is het wel raak voor Quincy Promes. Depay passeert Amrabat en zet prima voor op Promes, die strak binnenschiet in de korte hoek. Nederland leidt met 0-1!
18'
Nederland zet nu meer aan en krijgt wat grip op de wedstrijd. Opnieuw lijkt Promes aan kans te krijgen, maar daar steekt de Marokkaanse defensie een stokje voor.
15'
Daar had Promes meer mee moeten doen. De aanvaller van Spartak Moskou staat helemaal vrij na een pass van Vincent Janssen, maar Promes laat na de bal richting doel te schieten.
10'
Een bizarre tackle van Younès Belhanda. De middenvelder van Marokko gaat hard door op Matthijs de Ligt, maar krijgt niet eens een kaart van scheidsrechter Keita.
9'
Beide ploegen doen het rustig aan in de beginfase. Grote kansen zijn er dan ook nog niets geweest. Een schotje van Janssen bleek een prooi voor doelman Munir Mohamedi.
5'
Het stadion in Agadir is matig gevuld voor de wedstrijd tussen de nummer 53 en 32 van de wereld. In Marokko zijn veel mensen bezig met de ramadan.
1'
Marokko heeft de oefeninterland in gang gezet. Met Feyenoorder Karim El Ahmadi in de basis nemen de Marokkanen het op tegen een uitgedund Oranje.
1'
Marokko begint met een speler uit de Eredivisie in de basis. Karim El Ahmadi staat op het middenveld. Yassin Ayoub en Sofyan Amrabat mogen hopen op speelminuten terwijl Mimoun Mahi geblesseerd is. Oud-PSV'ers Nordin Amrabat en Manuel Da Costa beginnen wel.

Bij Oranje debuteert Nathan Aké als linksback. In de spits krijgt Vincent Janssen de voorkeur boven Bas Dost. Quincy Promes zal in Agadir de positie van nummer tien invullen. Jongeling Matthijs de Ligt speelt centraal achterin.
Statistieken
De nationale elftallen van Marokko en Nederland ontmoeten elkaar woensdagavond in Agadir voor de derde keer in de historie. Op het WK van 1994 in de Verenigde Staten won Oranje het eerste onderlinge duel met 1-2. Dennis Bergkamp en Bryan Roy waren trefzeker terwijl Hassan Nader scoorde namens Marokko. In 1999 wisten de Marokkanen te winnen in het GelreDome. Youssef Chippo en Salaheddine Bassir brachten de bezoekers op een 0-2 voorsprong. Ruud van Nistelrooij deed in de slotfase wat terug.
Bondscoach Hervé Renard riep eerder deze maand vijf spelers uit de Eredivisie op voor de nationale ploeg. Mimoun Mahi (FC Groningen) kreeg voor het eerst een uitnodiging voor de Leeuwen van de Atlas. Karim El Ahmadi (Feyenoord), Hakim Ziyech (AFC Ajax), Yassin Ayoub en Sofian Amrabat (beiden FC Utrecht) kregen ook een invitatie. Ajacied Ziyech zal echter niet van de partij zijn. Hij heeft nog altijd een conflict met Renard en is niet afgereisd naar Agadir.
Het Nederlands elftal verbleef eerder deze week in Portugal en is met een uitgedunde selectie aangekomen in Marokko. Zonder Dick Advodaat op de bank moet tegen de Marokkanen vertrouwen worden getankt. Ook zijn onder meer Arjen Robben, Daley Blind en Kevin Strootman niet van de partij. Daar tegenover staat de entree van doelman Sergio Padt en verdediger Nathan Aké. De goalie van FC Groningen en de jongeling van Chelsea FC kunnen in het Stade Adrar hun debuut maken in het grote Oranje.
Thuisploeg Marokko staat 53e op de FIFA-wereldranglijst en ziet dat Nederland het met een 32e plaats 'beter' doet. Doelpuntrijk kun je de wedstrijden van Marokko echter niet noemen. In de laatste vijf wedstrijden (W3 G1 V2) maakten de Marokkanen vier doelpunten en kregen ze er slechts een tegen. Oranje verloor in de laatste vijf duels van Italië (2-1), Bulgarije (2-0) en Frankrijk (1-0). Alleen de wedstrijden tegen laagvliegers Luxemburg (3-1) en Wit-Rusland (4-1) werden omgezet in winst.
De Nederlandse goalies hebben woensdagavond in Agadir een mooi streven. Het wordt weer eens tijd dat Oranje een interland doorkomt zonder tegendoelpunt. Van de laatste achttien wedstrijden eindigde er maar eentje zonder tegentreffers voor het Nederlands elftal. Jeroen Zoet hield tegen Oostenrijk (2-0 in juni 2016) zijn doel schoon. PSV'er Zoet is in Marokko weer van de partij. Dat geldt ook voor Jasper Cillessen van FC Barcelona en Sergio Padt van FC Groningen.