AFC Ajax
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Lasse Schöne 48. / dir. vrije trap

90'
Door de rode kaart van Jóhansson was het al snel weer tien tegen tien. Ajax profiteerde optimaal door de vrije trap die daaruit volgde te benutten. Achteraf het enige doelpunt van de avond. Ajax mag Vermeer dankbaar zijn dat het door is naar de bekerfinale.
90'
90'
De blessuretijd, die vier minuten bedraagt, tikt weg. Vermeer brengt nog maar eens redding op een schot. De keeper tikt een vrije trap van Gudelj uit de linkeronderhoek.
89'
De Alkmaarders ogen vermoeid. Het is de zoveelste wedstrijd in korte tijd voor AZ en dat eist zijn tol. Na dit duel kan het zich focussen op de competitie en de Europa League.
87'
Het uitvak begint voorzichtig met het vieren van een feestje. Als het doorgaat naar de finale treft het PEC Zwolle. De Zwollenaren boekten woensdagavond een 2-1 overwinning op NEC Nijmegen.
86'
Het lijkt er niet op dat Ajax het vanavond nog lastig gaat krijgen. Het houdt relatief eenvoudig AZ op afstand en probeert soms zelfs een tegenaanval te plaatsen. De fans schreeuwen de thuisploeg naar voren.
83'
Duarte met een aardige poging. De invaller ontvangt de bal op twintig meter van het doel en probeert de bal in de linkeronderhoek te plaatsen. Het leder gaat slechts een halve meter langs de paal.
81'
Bondscoach Louis van Gaal is vanavond aandachtig toeschouwers. Hij liet eerder al weten gecharmeerd te zijn van Kenneth Vermeer en de doelverdediger laat vanavond zien waarom. De kans is aannemelijk dat hij in de zomer vertrekt bij Ajax.
78'
Avdic gaat onder de bal door! Met een uiterste inspanning houdt Gudmundsson de bal binnen en geeft hij een prima voorzet. Het leder is net iets te hoog te zijn voor de inkomende Avdic.
77'
Beerens komt door op rechts en besluit uit te halen. De bal gaat hard en laag door het midden. Voor de prima keepende Vermeer een eenvoudige prooi.
77'
Het publiek schreeuwt om 'alles of niets'. Er is nog een klein kwartier te spelen in Alkmaar en de supporters merken dat de tijd begint te dringen.
74'
Door deze wissel gaat Schöne weer in de voorhoede spelen. Poulsen neemt de plek op het middenveld in en Blind zal gewoon als linksback blijven fungeren.
73'
Wissel in bij AFC Ajax -> Christian Poulsen
73'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lesly de Sa
71'
Gele kaart voor Lesly de Sa (AFC Ajax)
Terwijl Viergever de bal al heeft weggetrapt, glijdt De Sa door op de centrale verdediger. Het is Van Boekel niet ontgaan. De aanvaller staat genoteerd.
71'
Kopbal Elm! Door de redding van Vermeer mag AZ een corner nemen. Na een korte variant komt de bal voor het doel terecht. Elm troeft daar zijn tegenstander af, maar mikt het leder langs de verkeerde kant van de paal.
70'
Vermeer redt Ajax! Beerens zet aan de rechterkant Blind te kijk en legt dan goed terug op de inkomende Gudmundsson. Met een volley vuurt de invaller de bal op het doel. Dankzij een katachtig reflex tikt Vermeer de bal uit de onderhoek.
69'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lerin Duarte
69'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Thulani Serero
67'
AZ begint de druk weer op te voeren. Beerens is naar de rechterkant verhuisd en moet nu daar voor gevaar gaan zorgen. Het heeft direct effect, aangezien Ajax in de achteruit moet.
66'
Het zijn aanvallers voor aanvallers, dus verandert er weinig aan de tactiek van AZ. De thuisploeg kan nu geen blessures gebruiken, aangezien trainer Dick Advocaat al drie keer heeft gewisseld.
64'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
64'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
64'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Denni Avdić
64'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
64'
Bij AZ staat een dubbele wissel klaar. Advocaat lijkt vol op de aanval te gaan spelen door Avdic en Gudmundsson binnen de lijnen te brengen. Het beloofd nog aantrekkelijk te worden.
63'
Ajax probeert de controle naar zich toe te trekken. Het laat de bal rondgaan en wil geen risico nemen in de passing. Op die manier hoopt het AZ uit de tent te lokken. Aantrekkelijk is het niet voor het publiek.
60'
Zelfs linker vleugelaanvaller De Sa staat namens Ajax te verdedigen. Zo laat het zien als een team te opereren. Bij tijd en wijlen helpt ook Sigthorsson de verdediging van de uitploeg een handje.
58'
Het lijkt onwaarschijnlijk dat Ajax het ruim een half uur gaat volhouden om AZ tegen te houden. De bal is continu in het bezit van de thuisploeg. De Alkmaarders zoeken geduldig naar een opening in de defensie van Ajax.
55'
De Sa breekt door aan de linkerkant en legt de bal hoog door de lucht terug op de rand van de zestien. Daar staat Klaassen om op doel te schieten. De middenvelder raakt de bal verkeerd, waardoor de mogelijkheid is verkeken.
54'
AZ weet wat haar te doen staat. De Alkmaarders zijn na het openingsdoelpunt nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Het loopt daarbij wel het gevaar in de omschakeling een tegendoelpunt op te lopen.
52'
Advocaat voelt zich na de rode kaart genoodzaakt om in te grijpen. Hij haalt middenvelder Ortiz naar de kant en brengt verdediger Reijnen in het veld.
51'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Etiënne Reijnen
51'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
50'
Zo staat de wedstrijd ineens op zijn kop. Zo staat het weer tien tegen tien en zit Ajax plotseling in een zetel. Door de twee rode kaarten zal er vanzelf meer ruimte op het veld ontstaan.
48'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Lasse Schöne
De wereld op zijn kop! Schöne schiet de vrije trap die uit de overtreding volgde feilloos binnen. Esteban kijkt het leder in de linker bovenhoek.
47'
Geel-rode kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
Het is weer tien tegen tien in Alkmaar! De Sa ontsnapt aan de aandacht van Johansson, waarna de rechtsback de hak van de aanvaller aantikt. Een lichte overtreding, maar volgens Van Boekel geel waard.
46'
Denswil gaat naast Moisander als linker centrale verdediger spelen. Blind schuift een linie naar achteren en staat nu linksback.
46'
46'
Wissel in bij AFC Ajax -> Stefano Denswil
46'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Nicolai Boilesen
45'
Er is van alles gebeurd in het eerste gedeelte van deze wedstrijd. Twee gele kaarten in één minuut voor Veltman, een gemiste strafschop van Jóhannsson en een grote kans voor Blind. Hier ziet vooralsnog alles in wat een bekerwedstrijd in zich moet hebben.
45'
45'
Een gedeelte van het publiek staat te springen op de banken. Beerens is echter al buitenspel gegeven, waardoor het doelpunt van Jóhannsson niet doorgaat. Goed gezien door de grensrechter.
42'
De bal is nu vrijwel continu op de speelhelft van Ajax. Frank de Boer hoopt dat zijn elftal het in ieder geval tot de rust zal volhouden. Dan kan de hoofdtrainer de organisatie tijdens de theepauze weer goed zetten.
39'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
De Sa houdt de bal net binnen en wordt vervolgens opgevangen door Johansson. Die wordt daarvoor bestraft. Mocht AZ de finale halen, dan zal Johansson geschorst zijn.
39'
Advocaat heeft zijn manschappen inmiddels instructies gegeven hoe nu te gaan voetballen. AZ speelt ongeveer vijftig minuten met een man meer. Ajax zal nog verder naar achter gaan spelen dan het al deed.
38'
Vermeer laat zien een echte penaltykiller te zijn. Voor de goalie van Ajax is het al zijn zesde strafschop op rij die hij stopt.
36'
Zo gebeurt er opeens van alles in Alkmaar en staat Ajax met een man minder op het veld. Het vergrijp van Veltman was licht te noemen, maar Van Boekel bedacht zich geen moment. Er zal ongetwijfeld over gediscussieerd gaan worden.
33'
Penalty gemist door Aron Jóhannsson, AZ Alkmaar
Jóhannsson mist in korte tijd voor de tweede keer een strafschop! Afgelopen weekeinde lag Boer in de weg, nu Vermeer. Zowel de keeper als de bal gaan naar de rechterhoek. Ajax leeft nog, maar staat wel met een man minder.
33'
Gele kaart voor Niklas Moisander (AFC Ajax)
De andere centrale verdediger krijgt eveneens geel. Moisander protesteerde in de ogen van Van Boekel te hevig vanwege de rode kaart voor Veltman.
33'
Geel-rode kaart voor Joël Veltman (AFC Ajax)
En binnen een minuut krijgt de centrale verdediger zijn tweede van de avond. Hij trekt Elm in het strafschopgebied naar binnen. Discutabel moment.
33'
Strafschop! Veltman trekt Elm aan zijn hand in het strafschopgebied naar beneden en Van Boekel wijst direct naar de penaltystip.
32'
Gele kaart voor Joël Veltman (AFC Ajax)
Veltman brengt Beerens uit balans, waarna zowel de aanvaller als Schöne naar de grond gaan. Hij staat geboekt.
30'
De Sa gaat binnendoor bij Johansson en schudt de rechtsback van AZ eenvoudig van zich af. Hij heeft dan veel ruimte om te schieten. De poging van de jongeling gaat ruim naast en over het doel van Esteban.
29'
Zo gebeurt er in korte tijd heel veel in het AFAS Stadion. Overigens had Van Boekel goed gezien dat Van Rhijn de bal niet op zijn hand, maar op zijn hoofd kreeg. Ajax heeft in de laatste minuten twee kansen op het openingsdoelpunt laten liggen.
27'
Wat een redding van Esteban! Na een geweldige steekpass van Schöne staat Blind vrij voor Esteban. De middenvelder omspeelt de keeper, die daardoor geklopt lijkt te zijn. Met een uiterste inspanning tikt hij toch de bal uit het doel.
26'
Het stadion schreeuwt om een strafschop! Het publiek meent een handsbal van Ricardo van Rhijn te constateren. De rechtsback was verwikkeld in een duel met Jóhannsson. Van Boekel wuift het protest weg.
25'
Prachtige gedaan van Schöne! De middenvelder lijkt te combineren met Klaassen, maar op de rand van het strafschopgebied draait hij weg van zijn directe tegenstander. In vrije positie schiet Schöne vervolgens te gehaast over.
24'
Het publiek leeft op als AZ na een afgeslagen hoekschop een razendsnelle counter plaatst. Berghuis heeft echter niet de snelheid om de verdediging eruit te lopen. De vleugelaanvaller moet slechts genoegen nemen met een corner. Zijn voorzet was te zacht om de meegelopen Beerens te bereiken.
22'
Poulsen lijkt de bal van Schöne af te snoepen, maar Van Boekel zit er een overtreding in. Advocaat kan het niet geloven. Anders stonden drie aanvallers van AZ tegenover twee verdedigers van Ajax.
20'
De heatmap zal ongetwijfeld een donkerrood gebied rondom de middenlijn aangeven. Bijna alle spelers bevinden zich in die zone. Voor beide ploegen is het lastig om daar tussendoor te voetballen. Zo af en toe wordt dan ook een lange bal geprobeerd.
18'
Ajax gaat zich wat meer met het spel bemoeien. De aanvallers van de bezoekers komen steeds vaker in balbezit. Tot nu toe weet de verdediging van AZ gevaar te voorkomen.
17'
Op het moment dat Beerens aan een snelle counter denkt, staat hij er alleen voor. De vleugelaanvaller heeft alleen aan zijn snelheid niet genoeg om het zeven spelers van Ajax lastig te maken.
14'
AZ probeert langzaam op te schuiven richting het strafschopgebied van Ajax. De Amsterdammers worden achteruit gedwongen en moeten toekijken hoe de thuisploeg de bal rondspeelt. De voorhoede van AZ wordt echter goed afgeschermd door de defensie van Ajax.
11'
Het balbezit is in de eerste tien minuten voornamelijk voor AZ. De Alkmaarders komen echter niet dicht in de buurt van Vermeer. Ajax staat scherp te verdedigen, maar kan zelf niet langdurig de bal in de ploeg houden.
7'
Gele kaart voor Ricardo van Rhijn (AFC Ajax)
De rechtsback van Ajax was al gewaarschuwd. Hij houdt voor de tweede keer Beerens vast en gaat nu wel in het boekje van Van Boekel. Het heeft voor de verdediger van Ajax geen gevolgen voor de eventuele finale.
5'
Nog steeds druppelen er supporters binnen. Het is onduidelijk waarom die fans van AZ nog niet in het stadion waren op het moment dat er afgetrapt werd. Ze hebben in ieder geval niets gemist.
4'
De vleugelspelers van AZ zakken ver terug om in balbezit te komen. Ajax speelt in de eerste minuten erg compact en goed georganiseerd. Voor de thuisploeg gaat het lastig worden om daar doorheen te komen.
2'
Ortiz komt na een botsing met Sigthorsson vervelend neer. De middenvelder blijft even liggen, maar kan toch verder. De toon is gezet.
1'
Met fakkels en een spandoek zijn de spelers begroet door de supporters. De wedstrijd is van start gegaan in een uitverkocht AFAS Stadion.
1'
Van harte welkom bij deze bekertopper in de halve finale van de KNVB Beker. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe vanavond verslag van dit hopelijk spectaculair duel. In Alkmaar ook wel aangemerkt als 'wedstrijd van het jaar'. De opstellingen zijn te vinden onder de knop 'wedstrijddetails'. Zoals gebruikelijk beginnen we met de voorbeschouwing en gaan we daarna over op het liveverslag. Veel plezier gewenst!

Wedstrijd van het jaar
Al geruime tijd wordt er in Alkmaar reikhalzend uitgekeken naar de confrontatie met Ajax. Het zijn niet alleen de supporters die het als de wedstrijd van het jaar beschouwen, maar ook de spelers en technische staf delen die mening. Afgelopen weekeinde was dat na het competitietreffen tegen PEC Zwolle (2-1 winst) merkbaar. Na afloop van het duel werd er bijna alleen maar over het bekerduel gepraat en waren de drie punten in principe al vergeten.

Sleutel naar Europa
De KNVB Beker is voor veel clubs de ideale mogelijkheid om volgend seizoen mee te doen aan de Europa League. Nou is Ajax al bijna verzekerd van deelname aan de Champions League, maar voor AZ is het een ander verhaal. De Alkmaarders, die op dit moment in de kwartfinale van de Europa League bivakkeren, kunnen door het winnen van de beker de play-offs voor een Europees ticket ontlopen. Daardoor zal het niet extra wedstrijden hoeven te spelen in een seizoen dat al vrij zwaar is.

Topduels
AZ is de eerste tegenstander van Ajax in een week waarin het twee topduels moet spelen. Zo komt het in Alkmaar uit in de halve finale van de KNVB Beker en staat zondag het treffen tegen concurrent FC Twente te wachten. Twee duels waar de fans van de Amsterdammers meer dan zin in hebben. Mochten beide wedstrijden gewonnen worden, dan is Ajax erg dicht bij het vierde landskampioenschap op rij en ligt de beker eveneens binnen handbereik.