FC Volendam Dinsdag, 24. Januari 2017
Sparta Rotterdam
5:6 d.p.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Thomas Verhaar 108. / Schot met links  (Stijn Spierings)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Bert Steltenpool 110. / Schot met rechts  (Joey Veerman)

5 : 6 Sherel Floranus raakt

120'
Samenvatting strafschoppen
Een zenuwslopende strafschoppenserie eindigt in een zege voor Sparta. Breuer miste las eerste speler, waarna Steltenpool en Van Kippersluis de bal over het doel schoten. Dijksta plaatste de bal naast en Rihairo Meulens zag zijn inzet gekeerd worden door Kortsmit. Floranus hield zijn hoofd rustig en schoot de winnende raak.
120'
120'
Strafschop raak Sparta Rotterdam -> Sherel Floranus
120'
Strafschop gemist FC Volendam -> Rihairo Meulens
120'
Strafschop raak Sparta Rotterdam -> Mathias Pogba
120'
Strafschop raak FC Volendam -> Hobie Verhulst
120'
Strafschop raak Sparta Rotterdam -> David Mendes da Silva
120'
Strafschop raak FC Volendam -> Kevin Visser
120'
Strafschop gemist Sparta Rotterdam -> Mart Dijkstra
120'
Strafschop gemist FC Volendam -> Kevin van Kippersluis
120'
Strafschop raak Sparta Rotterdam -> Stijn Spierings
120'
Strafschop gemist FC Volendam -> Bert Steltenpool
120'
Strafschop gemist Sparta Rotterdam -> Michel Breuer
120'
Strafschop raak FC Volendam -> Gerry Vlak
120'
Strafschop raak Sparta Rotterdam -> Loris Brogno
120'
Strafschop raak FC Volendam -> Henny Schilder
120'
Strafschop raak Sparta Rotterdam -> Thomas Verhaar
120'
Strafschop raak FC Volendam -> Ties Evers
120'
penalty's
120'
Samenvatting tweede helft verlenging
In twee minuten gebeurde er meer dan in de hele wedstrijd. Verhaar tekende voor de voorsprong, maar Steltenpool trok de stand gelijk. Kortsmit liet van tevoren al weten op strafschoppen te hebben getraind.
120'
Einde 2e helft verlenging
120'
Veerman is moegestreden en was betrokken bij het doelpunt. Mogelijk wil de trainer hem op deze jonge leeftijd beschermen voor de druk van een strafschoppenserie.
120'
Wissel in bij FC Volendam -> Gerry Vlak
120'
Wissel uit bij FC Volendam -> Joey Veerman
117'
Nog maar een paar minuten te gaan en strafschoppen gaan waarschijnlijk uitkomst bieden vanavond.
114'
Kamphuis legt het spel even stil nadat er weer vuurwerk wordt afgestoken. Ditmaal in de buurt van Sparta-doelman Kortsmit. De arbiter laat het voor de laatste keer omroepen.
113'
Zo hebben we opeens twee enerverende minuten achter de rug in Volendam. Er gebeurde in twee minuten meer dan in de voorgaande honderd minuten.
111'
Daar is dan alsnog de komst van Pogba, die als breekijzer gaat fungeren.
111'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Mathias Pogba
111'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Paco van Moorsel
110'
Doelpunt voor FC Volendam, 1:1 door Bert Steltenpool
Het staat alweer gelijk in Volendam. Veerman kiest voor een hard schot op doel. Zijn schot lijkt naast te gaan, maar Steltenpool is alert en kegelt de bal in het dak van het doel.
110'
Pogba stond klaar om in te vallen, maar mag nu uiteraard weer gaan zitten.
108'
Doelpunt voor Sparta Rotterdam, 0:1 door Thomas Verhaar
Verhaar zet Sparta in de verlenging op voorsprong. Hij krijgt de bal aan de rechterkant van Spierings. De aanvaller komt vanaf de zijkant naar binnen en verrast de keeper met een laag schot in de korte hoek.
108'
Tuyp heeft even warmgelopen, maar trekt zijn jas weer aan. Dus de kans is klein dat hij vanavond nog minuten gaat maken.
106'
In Volendam zijn we nog een kwartier verwijderd van strafschoppen.
106'
Aanvang 2e helft verlenging
105'
Samenvatting eerste helft verlenging
In de eerste helft van de verlenging was er alleen een aardige mogelijkheid voor Dumfries. Hij stuitte op de voeten van de doelman. FC Volendam begint vermoeider te raken, terwijl Sparta wat fitter oogt. Dat kan in het komende kwartier een rol gaan spelen.
105'
Einde 1ste helft verlenging
105'
Kortsmit moet zijn vuisten gebruiken om een doelpunt te voorkomen. Meulens kwam tot een schot aan de linkerkant na Dumfries op het verkeerde been te hebben gezet.
103'
Gele kaart voor Stijn Spierings (Sparta Rotterdam)
Niet voor de eerste keer gaat Spierings veel te makkelijk naar de grond. Kamphuis is daar klaar mee en geeft de speler van Sparta de eerste gele kaart van de wedstrijd.
103'
Zo hebben beide ploegen nog maar één mogelijkheid over om te wisselen in deze wedstrijd.
102'
Wissel in bij FC Volendam -> Rihairo Meulens
102'
Wissel uit bij FC Volendam -> Gyliano van Velzen
102'
Wissel in bij FC Volendam -> Ties Evers
102'
Wissel uit bij FC Volendam -> Mohamed Betti
102'
Aan de kant van FC Volendam staat een dubbele wissel klaar. Met vers bloed wil het voor meer gevaar gaan zorgen.
99'
In de verlenging neemt Sparta het meeste initiatief. Dat leverde al een kans op voor Dumfries, maar Volendam verdedigt met hand en tand.
96'
Ondertussen beginnen de spelers van FC Volendam kramp te krijgen. Sparta oogt fitter omdat het minder energie heeft verbruikt. Dat kan ze in de verlenging een voordeel opleveren.
95'
Sparta kan nog één keer wisselen in deze kwartfinale. FC Volendam heeft nog niet gewisseld, waardoor het onder meer Tuyp kan brengen.
91'
Dumfries! Sparta begint scherp aan de verlenging. De verdediger van Sparta komt de zestien in en wil de bal langs de doelman schuiven. Omdat hij de bal niet perfect raakt, is Verhulst in staat redding te brengen.
91'
Scheidsrechter Kamphuis heeft gefloten voor het begin van de verlenging.
91'
Aanvang 1ste helft verlenging
90'
FC Volendam maakt in de tweede helft als enige aanspraak op de overwinning. De Jupiler League-club had vrijwel continu het balbezit en was het meest dreigend met onder meer een bal op de lat van Kees Kwakman. Sparta kwam nauwelijks in het spel voor. Alleen een kleine opleving van Paco van Moorsel zorgde voor enige opwinding.
90'
Einde tweede helft
90'
De laatste minuut tikt weg, terwijl FC Volendam continu het balbezit houdt.
88'
Van Moorsel! De aanvaller komt in een kleine ruimte tot schieten door uit de draai een poging te wagen. De bal rolt een metertje voor het doel langs.
87'
Nog een paar minuten reguliere speeltijd in Volendam. De supporters maken zich op voor een extra half uur.
84'
FC Volendam toont het meeste de intentie om een verlenging te voorkomen. Misschien dat Sparta daarvan kan profiteren met een goede counter.
83'
Van Velzen ontvangt aan de zijkant van het strafschopgebied de bal. Kortsmit ziet de poging van de buitenspeler in de korte hoek net over de lat gaan.
81'
Na rust heeft Sparta nog geen kans gehad. De doelman van Volendam moet zichzelf warm zien te houden.
78'
Brogno moet voor de creativiteit in de aanval van Sparta Rotterdam zorgen. Hij heeft daar in ieder geval een kwartier voor.
78'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Loris Brogno
78'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Calero
78'
Van Moorsel ontdoet zich van zijn tegenstander en kiest voor een schot uit de draai. Hij mikt enkele meters te hoog.
77'
Het blijft wachten op een spaarzame opleving van een van beide ploegen. Een verlenging kan haast niet uitblijven.
71'
Sparta heeft vanavond gewoonweg niet de creativiteit om het FC Volendam echt lastig te maken. De verdediging van de thuisploeg blijft ogenschijnlijk eenvoudig overeind.
68'
Als de wedstrijd op deze manier doorgaat, dan lijkt een verlenging haast onvermijdelijk.
65'
Oud-international Da Silva maakt dit seizoen weinig minuten, maar wellicht dat zijn ervaring vanaf het verschil kan maken.
64'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> David Mendes da Silva
64'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Ryan Sanusi
62'
FC Volendam laat Sparta achter de bal aanlopen. Omdat de Rotterdammers niet kort genoeg zitten, verspeelt het daarmee veel energie.
60'
Sparta laat zich na een kwartier in de tweede helft voor het eerst voorin zien. Vanuit een corner knikt Van Moorsel de bal ruim over.
58'
Kwakman probeert vanaf links voor te geven, maar ziet zijn bal zowaar op de lat belanden. Kortsmit was al geklopt.
57'
Alex Pastoor zal niet tevreden zijn met wat zijn ploeg laat zien. Vanwege zijn schorsing kan hij echter niet direct invloed uitoefenen.
54'
FC Volendam maakt het meeste aanspraak op een doelpunt. De verdedigers van Sparta hebben moeite om de behendige buitenspelers bij te benen. Een voorzet van Van Velzen komt net niet aan.
50'
Wat een kans! Steltenpool ziet Van Kippersluis vanaf links komen, die de bal eenvoudig kan binnenlopen. Toch besluit Steltenpool voor eigen succes te gaan met een ultieme sliding. Daarmee voorkomt hij het openingsdoelpunt van FC Volendam.
49'
FC Volendam komt het meest scherp uit de kleedkamer. Sparta moet bij de les zijn om de thuisploeg van zich af te houden.
46'
De tweede helft in Volendam is in beweging gebracht.
46'
45'
Sparta Rotterdam begon beter dan FC Volendam aan de wedstrijd door druk te zetten op de thuisploeg. De speelde Volendam zich na een kwartier onderuit. Sindsdien is de Jupiler League-club de bovenliggende partij zonder tot echt grote kansen te komen, op het schot van Veerman na. Sparta heeft moeite om voorin de juiste oplossing te vinden.
45'
43'
Van Moorsel verschaft zichzelf de ruimte voor een laag schot van afstand. Verhulst heeft enige moeite om de bal naar de zijkant te drukken.
43'
Voor Sparta komt de rust straks niet ongelegen. De Rotterdammers hebben het vooralsnog niet en weten voorin niet hoe ze het Volendam lastig kunnen maken.
40'
Joey Veerman blijft met pijn op de grond liggen na contact met Van Moorsel van Sparta. De jongeling heeft daar aardig last van. Twee andere spelers van Volendam gaan voor de zekerheid warmlopen.
37'
De vlag blijft omlaag terwijl de verdedigers van FC Volendam met de handen in de lucht staan en aan buitenspel denken. Zij mogen dan ook van geluk spreken dat Van Moorsel een voorzet van Spierings net niet kan binnenglijden.
36'
Volendam heeft gaandeweg de eerste helft het initiatief naar zich toegetrokken. De thuisploeg houdt het speltempo echter laag, waardoor er vooralsnog weinig te beleven valt.
33'
Calero levert vanaf de linkerkant een hoge voorzet af. Spierings gaat de lucht in, maar komt net niet bij de bal. Anders had hij vanaf vijf meter op doel kunnen koppen.
31'
De voorhoede van Sparta Rotterdam krijgt het niet voor elkaar een vuist te maken tegen de verdediging van FC Volendam.
28'
Paal! Een vrije trap vanaf twintig meter gaat volledig fout omdat Kwakman voor een kort balletje op een teamgenoot kiest. De bal komt met geluk vervolgens voor de voeten van Veerman en de jongeling bedenkt zich geen moment. Zijn schot verdwijnt via de binnenkant van de paal weer uit het doel.
27'
Het is voor Sparta ontzettend lastig de opening in de defensie van FC Volendam te vinden. De thuisploeg staat met de laatste twee linies kort op elkaar rondom het eigen strafschopgebied.
24'
De omroeper vraagt het publiek van FC Volendam te stoppen met vuurwerk. Zo nu en dan zijn flinke knallen te horen. Mocht dat doorgaan, dan zal de scheidsrechter het spel hoogstwaarschijnlijk stil leggen.
22'
Met een technisch hoogstandje bereikt Verhaar teamgenoot Van Moorsel. Sparta houdt vervolgens te weinig snelheid in de aanval om gevaar te stichten uit een corner.
18'
De wedstrijd moet nog echt op gang komen in Volendam. De thuisploeg weet zich prima staande te houden tegen een Sparta dat nog niet in de hoogste versnelling speelt.
16'
Met een gelukje krijgt Sanusi de bal in zijn voeten. Hij besluit daarna voor een afstandsschot te kiezen. Ook hij schiet recht in de handen van de keeper van Volendam.
14'
Wanneer Sparta-doelman Kortsmit in balbezit komt, schuift Volendam helemaal naar voren. Het wil de Rotterdammers absoluut niet laten opbouwen en via de lange bal in duel komen.
13'
Nog geen spectaculaire momenten op het kunstgras in Volendam. Zoals verwacht heeft Sparta het betere van het spel. Tot uitgespeelde kansen leidde dat nog niet.
10'
Voor het eerste een fase waarin FC Volendam langer het balbezit weet te houden. Het schuift dan ook langzaam op richting de zestien van Sparta.
8'
FC Volendam is nog niet in de buurt van het strafschopgebied van Sparta Rotterdam geweest. Het komt zelfs nauwelijks over de middenlijn heen.
6'
Van Moorsel probeert op tien meter van het doel tot een schot te komen. Hij krijgt de bal onder zich en maait daardoor aardig mis. Dat had een grote mogelijkheid kunnen zijn.
5'
FC Volendam moet in de openingsfase noodgedwongen in de achteruit. Sparta Rotterdam zet druk op de tegenstander en lijkt op zoek naar een vroeg doelpunt.
2'
Dijkstra heeft een goed schot in huis vanaf dertig meter. Een afvallende bal laat hij geweldig over het kunstgras zweven. De bal komt alleen recht in de handen van de doelman.
2'
Verhulst voorkomt dat een indraaiende vrije trap voor gevaar zorgt. Met een duik naar voren bokst de keeper van FC Volendam met twee vuisten de bal weg.
1'
De rook is weg, Sparta Rotterdam heeft de eerste helft in beweging gebracht.
1'
We moeten nog even wachten op het begin van de wedstrijd. De rook van het vuurwerk blijft hangen. In combinatie met de mist is dat geen handige actie van de supporters.
De spelers komen het veld op onder leiding van arbiter Jochem Kamphuis. De scheidsrechter kan eventueel gebruikmaken van een hawk-eye langs het veld als hij een bepaald moment nog eens wil zien.
FC Volendam en Sparta Rotterdam verschijnen dinsdagavond ongewijzigd aan de aftrap in de kwartfinale van de KNVB beker. FC Volendam speelt met hetzelfde team dat afgelopen weekend van FC Eindhoven (3-1) won. Alex Pastoor kiest voor dezelfde elf als tegen AZ Alkmaar (1-1).

Volendam hervatte de tweede seizoenshelft met een ruime overwinning op FC Eindhoven. Grote man aan de kant van FC Volendam was de pas achttienjarige Joey Veerman. Hij nam twee doelpunten voor zijn rekening. Hij wordt gezien als het grootste talent van de Jupiler League-club en mag zich ook tegen Sparta Rotterdam bewijzen. De voorhoede bestaat uit Gyliano van Velzen, Kevin van Kippersluis en Bert Steltenpool.

Ook Pastoor ziet na de 1-1 tegen AZ geen reden om zijn formatie te wijzigen. Dat betekent dat Mathias Pogba wederom op de bank begint. Hij was in Alkmaar nog verantwoordelijk voor het enige doelpunt van Sparta. Thomas Verhaar staat in de punt van de aanval en achterin moet de ervaren Michel Breuer de boel sturen. Ook aanvaller Zakaria El Azzouzi moet het doen met een reserveplek.
De kwartfinale van de KNVB beker begint met een wedstrijd tussen FC Volendam en Sparta Rotterdam. Samen met SC Cambuur is Volendam de enige club uit de Jupiler League die nog actief is in het bekertoernooi. De opstellingen zijn te vinden onder de knop wedstrijddetails.

Vorige ronde
FC Volendam wist in de vorige ronde van de KNVB beker af te rekenen met VVSB, dat vorig seizoen voor een gigantische stunt zorgde. VVSB deed in het begin aardig mee tegen Volendam, maar moest met een 4-1 nederlaag toch zijn meerdere erkennen in de opponent uit de eerste divisie. Sparta Rotterdam wist ook overtuigend de kwartfinale te bereiken. De Rotterdammers waren met 3-0 een maatje te groot voor Heracles Almelo.

Molenaar
Volendam-trainer Robert Molenaar heeft veel vertrouwen in zijn huidige opstelling. Afgelopen weekend wist zijn elftal met 3-1 te winnen van FC Eindhoven. Daarom ziet Molenaar ook geen reden om zijn ploeg te wijzigen. Dat betekent dat goudhaantje Joey Veerman een basisplaats heeft. Hij was tegen Eindhoven goed voor twee doelpunten. Verder staat Hobie Verhulst in het doel en begint Kevin van Kippersluis met Bert Steltenpool in de voorhoede.

Pastoor
Sparta moet zich vanavond zien te redden zonder coach Alex Pastoor. De keuzeheer kreeg een schorsing van twee wedstrijden vanwege zijn gedrag tijdens het competitieduel met AZ Alkmaar (1-1). Hij schold de vierde official uit en dat werd vastgelegd door een camera. Eerder kreeg hij een schorsing van drie duels, daartegen ging Pastoor in beroep. Toch zal hij vanavond niet op de bank mogen zitten.