AZ Alkmaar Zaterdag, 20. Mei 2017
FC Groningen
4:1
(Heenwedstrijd 4:1)
1 : 0 Torinfos in de Ticker Wout Weghorst 9. / Schot met rechts  (Dabney dos Santos)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Bryan Linssen 37. / Schot met rechts
2 : 1 Torinfos in de Ticker Joris van Overeem 54. / Kopbal
3 : 1 Torinfos in de Ticker Calvin Stengs 62. / Kopbal  (Joris van Overeem)
4 : 1 Torinfos in de Ticker Joris van Overeem 82. / Schot met rechts  (Jeremy Helmer)

90'
In de tweede helft besliste AZ de wedstrijd. Sergio Padt greep slecht in op een hoge voorzet en zag dat Joris van Overeem de bal over hem heen wist te knikken. Niet veel later maakte de Alkmaarders opnieuw een kopgoal. Dit keer was Van Overeem aangever en knikte Calvin Stengs fraai raak. Van Overeem strooide in de slotfase nog wat zout in de Groningse wonden door raak te knallen op aangeven van invaller Jeremy Helmer.
90'
90'
Helmer vuurt nog een keer van ver en ziet dat Padt de vijfde treffer van AZ weet te voorkomen.
88'
Gele kaart voor Ruben Jenssen (FC Groningen)
Voordat Jenssen het veld verliet kreeg hij nog de gele kaart voor de overtreding die hij maakte op Van Overeem.
88'
Joris van Overeem kan verder, maar dat geldt niet voor Ruben Jenssen. Hij gaat per brancard van het veld. FC Groningen moet nog even met tien man verder.
85'
Een snoeiharde botsing velt Van Overeem en Jenssen. Beide spelers liggen aangeslagen op de grasmat en krijgen verzorging.
82'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 4:1 door Joris van Overeem
Het wordt nog pijnlijker voor FC Groningen. Helmer snoept de bal eenvoudig af van Davidson en Van Overeem knalt de 4-1 tegen de touwen.
80'
Nog zo'n tien minuten, maar de wedstrijd is lang en breed beslist. AZ kan zich opmaken voor de finale van de play-offs tegen FC Utrecht.
75'
FC Groningen moet hopen dat het bij 3-1 blijft. AZ heeft er nog zin in en gaat op jacht naar een vierde treffer. Vooralsnog blijft die goal uit.
73'
Beide ploegen zijn nu uitgewisseld want John van den Brom brengt Jeremy Helmer nog binnen de lijnen. Mats Seuntjens mag gaan uitrusten.
73'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Jeremy Helmer
73'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Mats Seuntjens
71'
Ook nog een wissel aan de kant van FC Groningen. Spits Alexander Sørloth mag van zijn trainer nog even meedoen. Hij vervangt Oussama Idrissi.
71'
Wissel in bij FC Groningen -> Alexander Sørloth
71'
Wissel uit bij FC Groningen -> Oussama Idrissi
70'
Seuntjens maakt er bijna 4-1 van. De middenvelder mag ver komen van de verdediging van FC Groningen, maar vindt doelman Padt op zijn weg naar een treffer.
69'
Een mooi moment in Alkmaar. Jop van der Linden was het gehele jaar geblesseerd en maakt nu zijn rentree in het eerste elftal van AZ. Hij is de vervanger van Ron Vlaar.
69'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Jop van der Linden
69'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Ron Vlaar
67'
Hedwiges Maduro krijgt nog wat minuten tijdens zijn laatste wedstrijd in het shirt van FC Groningen. Hij is voor de laatste 25 minuten de vervanger van Juninho Bacuna.
67'
Wissel in bij FC Groningen -> Hedwiges Maduro
67'
Wissel uit bij FC Groningen -> Juninho Bacuna
64'
Inmiddels hebben beide trainers een keer gewisseld. Bij FC Groningen heeft Tom van Weert zijn plaats afgestaan aan Ajdin Hrustić. De thuisploeg vervolgt de wedstrijd met Thomas Ouwejan. Ridgeciano Haps is geblesseerd naar de kant gegaan.
64'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thomas Ouwejan
64'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Ridgeciano Haps
62'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 3:1 door Calvin Stengs
Goal! Het is weer Stengs die scoort. Van Overeem zet fraai voor en de talentvolle aanvaller knikt de 3-1 achter de kansloze Padt.
61'
Wissel in bij FC Groningen -> Ajdin Hrustić
61'
Wissel uit bij FC Groningen -> Tom van Weert
60'
Gele kaart voor Glenn Bijl (FC Groningen)
Rechtsback Glenn Bijl komt veel te laat bij AZ'er Haps en krijgt een terechte gele kaart van scheidsrechter Serdar Gözübüyük.
54'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:1 door Joris van Overeem
Over en sluiten voor FC Groningen! Padt grijpt nu niet goed in na een hoge voorzet en Joris van Overeem profiteert door de bal over de goalie heen te knikken.
54'
En daar grijpt Padt opnieuw goed in! Jongeling Stengs krult de bal fraai richting de verre hoek, maar de kersvers international tikt de bal stijlvol weg.
51'
AZ is weg met vier man tegen drie verdedigers van FC Groningen, maar Seuntjens besluit zelf te schieten en Padt kan redding brengen.
46'
De tweede helft is van start gegaan. FC Groningen heeft drie doelpunten nodig om een verlenging af te dwingen in Alkmaar. AZ leidt over twee duels met 5-2.
46'
45'
Er lijkt geen wolkje aan de lucht voor AZ bij de rust. De Alkmaarders kwamen al snel op voorsprong na een fantastische aanval. Een pass van Stengs werd door Dos Santos naar Weghorst geschoven en de spits zorgde voor 1-0. AZ was vervolgens beter, maar wist niet echt kansen te creëren. Vrijwel uit het niets werd het gelijk. Zwak uitverdedigen van Luckassen werd afgestraft door Linssen.
45'
41'
De bezoekers lijken er weer een beetje in te gaan geloven want na de 1-1 wordt er fanatiek druk gezet op de AZ-defensie. De gasten hebben drie treffers nodig om de stand gelijk te trekken.
37'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:1 door Bryan Linssen
Kan het nog voor FC Groningen? Luckassen kopt de bal zomaar in de voeten bij Linssen en hij verschalkt Krul met een pegel van afstand. 1-1 en 5-2 over twee wedstrijden.
34'
Aan de overkant kan Weghorst uithalen en ziet Padt tot zijn opluchting dat de bal via de paal naast gaat. De wedstrijd begint los te komen in Alkmaar.
33'
Wat een kans voor Tom van Weert. De aanvaller van FC Groningen ontsnapt plotseling aan de aandacht van Derrick Luckassen, maar schuift de bal oog in oog met doelman Krul naast het doel.
32'
Gele kaart voor Mats Seuntjens (AZ Alkmaar)
Mats Seuntjens maakt een overtreding op het middenveld en is de eerste speler die vanavond in het boekje van arbiter Gözübüyük gaat.
30'
Het publiek in Alkmaar loopt nog niet echt warm voor de play-offs. Er zijn veel lege stoeltjes te bekennen in het AFAS Stadion.
26'
Zowaar meldt FC Groningen zich bij het doel van Tim Krul. Via de kluts belandt de bal bij Bacuna, maar hij knalt hoog over.
23'
Het lijkt nu wachten op de tweede treffer van AZ. De Alkmaarders zetten even aan en via rechtsback Jonas Svensson komt de bal scherp voor, maar daar zijn de aanvallers niet alert.
18'
Daar was het bijna 2-0. Eerst krijgt Derrick Luckassen zijn voet niet goed tegen de bal en vervolgens raakt ook Weghorst de bal niet naar behoren.
14'
Het is even aftasten na de 1-0. AZ heeft de bal, maar hoeft niet mee zo nodig naar voren. FC Groningen moet wat gaan proberen in de resterende 75 minuten.
10'
Wat een tik voor de bezoekers in de negende minuut. In principe verandert er echter niets voor FC Groningen. De ploeg van trainer Ernest Faber moet vier keer scoren.
9'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Wout Weghorst
Wat een fantastische goal van AZ! Stengs stuurt Dos Santos fraai weg en de aanvaller legt keurig breed op Weghorst, die voor de 1-0 zorgt. 1-0 voor AZ!
4'
De meegereisde fans uit Groningen hebben er in ieder geval vertrouwen in en laten zich horen. Inmiddels probeert hun ploeg al vroeg wat te forceren.
1'
We zijn begonnen in het AFAS Stadion! AZ Alkmaar won in de heenwedstrijd met 1-4 van FC Groningen en staat met een been in de finale van de play-offs. De bezoekers hopen voor een verrassing te zorgen.
1'
AZ start in eigen stadion met de jonge aanvaller Calvin Stengs in de basis. Hij scoorde eerder deze week tijdens de heenwedstrijd in Groningen (1-4). Alireza Jahanbakhsh is niet van de partij terwijl Wout Weghorst in de spits staat.

FC Groningen moet vier keer scoren en daar hebben ze topschutter Bryan Linssen bij nodig. Achterin wordt de geblesseerde Samir Memišević vervangen door Glenn Bijl Glenn Bijl. Voorin speelt Tom van Weert op de plek van Alexander Sørloth.
Statistieken
De wedstrijd tussen AZ Alkmaar en FC Groningen staat zaterdagavond voor de vierde keer dit seizoen op het programma. Afgelopen woensdag zegevierden de Alkmaarders met 1-4 tijdens het heenduel en dus moet FC Groningen aan de bak in Alkmaar. In de reguliere competitie bleven AZ en FC Groningen steken op 0-0 in het AFAS Stadion. In het Noordlease Stadion wonnen de Groningers met 2-0.
FC Groningen is bezig aan de tiende play-offs, maar lijkt in de halve finale te stranden na de 1-4 nederlaag in eigen huis. Toch wisten de ze al twee keer te zegevieren in het toetje van de competitie. Daarom speelde FC Groningen twee keer Europees na de play-offs. AZ Alkmaar deed vier keer mee, maar wist nog nooit te winnen. De finale ligt nu wel voor het grijpen voor de ploeg van trainer John van den Brom.
AZ en FC Groningen kwamen elkaar al vijf keer eerder tegen in de play-offs. FC Groningen trok zowel in seizoen 2005/2006 als seizoen 2013/2014 aan het langste eind. De laatste keer dat de bezoekers van vanavond echter wonnen in Alkmaar is alweer een tijdje geleden. In 2013 lukte dat voor de laatste keer. Destijds kreeg AZ'er Viktor Elm een rode kaart en scoorde Andraž Kirm de enige treffer.
John van den Brom doet er vanavond verstandig aan zijn spits Wout Weghorst in de basiself te laten beginnen. De boomlange aanvaller is op schot in de play-offs. Hij speelde al vijf wedstrijden en wist in drie duels te scoren. Vorig seizoen won hij met Heracles Almelo de play-offs. Zijn mogelijke directe tegenstander Etiënne Reijnen speelde in het verleden bij AZ en wist na zijn vertrek nooit te winnen in Alkmaar.
De bezoekers zullen in ieder geval blij zijn dat Alireza Jahanbakhsh vanavond ontbreekt bij AZ. Hij was in de laatste negen wedstrijden ontzettend belangrijk voor de Alkmaarders. Zo scoorde hij vijf doelpunten en gaf hij twee assists. FC Groningen moet zeker vier treffers maken en daarbij kan het aanvaller Bryan Linssen goed gebruiken. Hij maakte dit seizoen tien goals.