FC Groningen Woensdag, 17. Mei 2017
20:45 uur
AZ Alkmaar
1:4
Dp.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Alireza Jahanbakhsh 45. / Schot met rechts  (Jonas Svensson)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Wout Weghorst 66. / Schot met rechts  (Jonas Svensson)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Jesper Drost 68. / Schot met rechts
1 : 3 Torinfos in de Ticker Calvin Stengs 74. / Schot met links  (Joris van Overeem)
1 : 4 Torinfos in de Ticker Wout Weghorst 90. / Schot met rechts  (Dabney dos Santos)

90'
Samenvatting tweede helft
Dit kan niet meer fout gaan voor AZ Alkmaar. In de tweede helft scoorden de Alkmaarders maar liefst drie keer, met de eerste goal ooit voor Stengs. Drost deed nog wel wat terug na de 0-2, maar voor de rest wist FC Groningen niet gevaarlijk te worden. AZ - FC Utrecht lijkt de finale van de play-offs te worden.
90'
Einde wedstrijd
90'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:4 door Wout Weghorst
Dos Santos legt de bal perfect op de borst van Weghorst. Alleen voor Padt weet de aanvaller wel raad met de kans en schiet hij goed raak.
90'
AZ Alkmaar probeert in balbezit het rustig aan te doen, maar ook toch nog te zoeken naar een aanval.
90'
De extra tijd in het Noordlease Stadion bedraagt drie minuten.
90'
Gele kaart voor Juninho Bacuna (FC Groningen)
Bacuna stopt Dos Santos af met een harde tackle. Nijhuis bestraft het met een gele kaart. Een onnodige overtreding.
88'
De wedstrijd loopt rustig op zijn eind. FC Groningen zet niet echt aan voor een slotoffensief. Met deze stand heeft het uit minimaal drie treffers nodig.
84'
Seuntjens speelt een redelijk anonieme, maar degelijke wedstrijd. De middenvelder van AZ maakt haast geen fout en ondersteunt de voorhoede waar nodig. De stille motor van AZ vandaag.
82'
AZ staat gecontroleerd en scherp te spelen. Het wil in de slotfase echt niet een doelpunt incasseren, want deze uitgangspositie is prima.
80'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Pantelis Hatzidiakos
80'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Derrick Luckassen
79'
Een knappe actie van Seuntjens, die de achterlijn bereikt en hard voorzet. Helaas voor hem komt daar geen teamgenoot inlopen.
76'
Stengs rende direct naar de bank om daar het doelpunt te vieren met de technische staf. Zij hebben vertrouwen in de jonge aanvaller.
73'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:3 door Calvin Stengs
Stengs met zijn eerste voor AZ ooit. Met een hakje legt Van Overeem de bal klaar, waarna Stengs de bal in de verre hoek plaatst. De jongeling geniet zichtbaar van zijn treffer.
73'
En dan ineens zet Luckassen een flinke sprint in en gaat hij een duel aan. Zo lijkt het toch weer te gaan met de centrale verdediger.
72'
Luckassen loopt te hinken op het veld en voelt aan zijn linker bovenbeen. AZ lijkt ook een derde wissel te moeten toepassen.
70'
Zo gebeurt er ineens van alles in Groningen. De thuisploeg is door al zijn wissels heen en AZ wisselt een aanvaller voor een aanvaller.
70'
Wissel in bij FC Groningen -> Roland Baas
70'
Wissel uit bij FC Groningen -> Samir Memišević
69'
Wissel in bij FC Groningen -> Ajdin Hrustić
69'
Wissel uit bij FC Groningen -> Bryan Linssen
69'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
69'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Levi García
69'
Zo zat AZ Alkmaar even in een zetel voor de return, maar biedt het doelpunt van FC Groningen weer hoop voor de thuisploeg.
68'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:2 door Jesper Drost
FC Groningen reageert razendsnel op het tegendoelpunt. Een voorzet valt zomaar voor de voet van Drost. Die met buitenkant rechts de bal via de binnenkant van de paal binnen ziet gaan.
66'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:2 door Wout Weghorst
Een prachtdoelpunt van Weghorst. Een voorzet vanaf rechts van Svensson stuitert perfect voor de spits van AZ. Hij schiet hard en gecontroleerd de bal in de rechter onderhoek.
64'
Het publiek gaat achter de ploeg staan. Er is wat meer leven in de brouwerij gekomen en dat werkt in het voordeel van de thuisploeg.
63'
Stengs stuurt García alleen op Padt af. De keeper brengt goed redding, maar de vlag van de grensrechter is ook de lucht ingegaan vanwege buitenspel.
62'
FC Groningen komt aanvallend weer wat meer in het spel voor. Memišević had de bal voor het inkoppen. Vlaar hinderde hem blijkbaar genoeg om de verdediger de bal naast te laten koppen.
58'
Het gejuich van het publiek zegt genoeg. Sørloth is geen moment in staat geweest om het de verdedigers van AZ lastig te maken.
58'
Wissel in bij FC Groningen -> Tom van Weert
58'
Wissel uit bij FC Groningen -> Alexander Sørloth
56'
Van Overeem! García snijdt goed door aan de linkerkant en brengt Van Overeem in scoringspositie. De middenvelder moet scoren, maar de voet van Padt brengt redding voor FC Groningen.
54'
Bij FC Groningen maakt Tom van Weert zich klaar voor een invalbeurt. Het lijkt er dus op dat Sørloth naar de kant gaat.
51'
Een hoge bal van Svensson valt in de zestien van FC Groningen. Weghorst kan daardoor geen kracht achter zijn kopbal zetten. Padt vangt de inzet eenvoudig.
50'
García haalt veel te weinig uit de ruimte die hij krijgt aan de linkerkant. De speler van AZ komt telkens door, maar zijn voorzetten komen niet bij een teamgenoot.
48'
Weghorst geeft met de buitenkant van zijn rechtervoet een heerlijke lage voorzet. De bal is net iets te hard voor de inlopende García.
48'
Memišević is boos op Svensson. De vleugelverdediger van AZ geeft hem namelijk een lichte duw, waardoor hij over de zijlijn valt.
46'
Jong AZ-speler Stengs is de vervanger van Jahanbakhsh. De doelpuntenmaker is te veel geblesseerd om terug te keren en blijft daarom achter in de kleedkamer.
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Calvin Stengs
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Alireza Jahanbakhsh
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft
FC Groningen begon aan de wedstrijd, maar wist dat niet om te zetten in grote kansen. Gaandeweg de eerste helft was het AZ dat op de counter gokte en Groningen dat niet verder kwam dan afstandsschoten. Uiteindelijk staat AZ op voorsprong door een prima doelpunt van Jahanbakhsh.
45'
Einde eerste helft
45'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:1 door Alireza Jahanbakhsh
Vlak voor rust komt AZ toch op voorsprong. Jahanbakhsh schiet uiterst precies de bal achter Padt. Hij ontving vanaf de rechterkant de bal van Svensson en schiet vanaf rand zestien de bal bij de eerste paal binnen. Padt is kansloos.
45'
Idrissi zorgt voor opleving in het stadion. Hij komt naar binnen en legt twee verdedigers in de luren. Vlaar is wel op tijd om het schot van de vleugelspeler te blokken.
43'
Zo komt AZ er een keer door op het moment dat een middenvelder begint te lopen. Dat zou toch veel meer moeten gebeuren om het Groningen lastig te maken.
42'
Seuntjens! De middenvelder gaat een goede combinatie aan met Jahanbakhsh. Hij lepelt de bal langs Padt en wil Weghorst in staat stellen om te scoren. Reijnen grijpt op het laatste moment in met een sliding.
41'
Op deze manier gaat er voor rust niet meer gescoord worden. Het is meer wachten op een bevlieging van iemand die de wedstrijd kans openbreken.
38'
Sørloth laat nog niet zien waarom hij vandaan een kans in de basis verdient. Veel foute passes en het tempo gaat er via hem vaak uit. Bovendien is hij nauwelijks in de punt te vinden.
36'
Op advies van het publiek schiet Bacuna vanaf dertig meter. De bal valt in de handen van Krul.
35'
Het publiek is in de eerste helft vrij rustig. Er gebeurt ook weinig voor beide doelen, waardoor het meer schaken lijkt.
33'
De vleugelaanvaller is weer binnen de lijnen. Hij loopt nog niet al te makkelijk.
31'
Pijn bij Jahanbakhsh. FC Groningen-doelman Padt probeert hem te helpen, maar de verzorging komt snel ter plaatse.
31'
Er komt weer wat leven in de brouwerij. Na het schot van Idrissi meldt AZ zich aan de andere kant. Daar wordt een schot van Wuytens geblokt.
28'
Idrissi met een goede poging namens FC Groningen. Een lastige voorzet pakt hij net na de stuit. De bal vliegt een meter over het doel van Tim Krul.
26'
Levi García levert vanaf de linkerkant een ogenschijnlijk perfecte voorzet af voor Weghorst. Maar op de een of andere manier komt de spits niet van de grond.
25'
De eerste tien minuten waren erg aantrekkelijk. Daarna is het energie uit de wedstrijd gegaan. Het is vooral rondspelen wat beide ploegen doen.
23'
De thuisploeg mag rustig opbouwen van AZ. Ze worden pas rondom de middenlijn opgevangen. Op dat moment kiest Groningen redelijk snel voor de lange bal.
20'
FC Groningen begon goed aan de wedstrijd, maar zakt wat terug. Dat biedt meer ruimte voor AZ.
17'
Voor de tweede keer vanavond kiest Seuntjens voor een schot van afstand. Wederom verdwijnt de bal hoog over het doel van FC Groningen.
15'
Luckassen! Jahanbakhsh legt vanaf de rechterkant de bal perfect klaar voor de verdediger. Hij knikt de bal wel naar de grond, maar ziet zijn kopbal naast gaan. Vanaf een meter of tien had dat een doelpunt moeten zijn.
13'
Weghorst is niet tevreden met de aanvoer van Jahanbakhsh. Zojuist viel een voorzet achter hem en nu kiest de vleugelaanvaller voor de inlopende Van Overeem. Dat levert wederom geen gevaar op.
11'
Weer is Krul het antwoord op een schot van FC Groningen. Reijnen produceert vanaf de linkerkant in de zestien een gedrukt schot. Een vuist van Krul is genoeg om de bal uit het doel te houden.
11'
Krul moet gestrekt voor een kopbal van Sørloth. De spits wint het kopduel van Luckassen bij een voorzet van Linssen. De bal lijkt over Krul heen te vallen, maar met zijn lange arm tikt hij de inzet over.
10'
Het is een aantrekkelijke openingsfase. Beide ploegen willen gewoon winnen en dat zorgt voor ruimte op het veld.
7'
Van Overeem stuurt Weghorst alleen op Padt af. De grensrechter steekt de vlag in de lucht vanwege buitenspel. Dat scheelde niet veel.
6'
Nu is het Groningen weer met een wapenfeit. Jesper Drost geeft een afstandsschot een fraaie curve mee. Krul is kansloos en ziet tot zijn opluchting de bal naast gaan.
5'
Aan de andere kant zorgt García voor dreiging. Vanuit de draai waagt hij een poging vanaf twintig meter. De bal vliegt rakelings naast het doel van FC Groningen.
4'
Een bal valt per toeval op de voeten van Sørloth. Hij ziet de bal vervolgens op het dak van het doel belanden.
3'
Gele kaart voor Ron Vlaar (AZ Alkmaar)
De centrale verdediger van AZ trekt aan de rem door de opkomende Sørloth naar de grond te halen. Hij houdt daar zelf de meeste pijn aan over.
3'
AZ Alkmaar speelt een counter slordig uit. García loopt zich vast, terwijl Jahanbakhsh heel veel ruimte aan de rechterkant had. De bal komt daar alsnog, maar de voorzet op Weghorst is niet goed.
3'
Het veld ligt er vanavond uitstekend bij. Dat is in eerdere seizoenen wel eens anders geweest bij FC Groningen.
1'
De bal is in beweging gebracht door FC Groningen, we zijn begonnen.
1'
Aanvang wedstrijd
Vanavond beduidend meer publiek dan eerder op de avond bij sc Heerenveen - FC Utrecht (1-3).
De spelers komen in het Noordlease Stadion het veld op voor de eerste helft.
De opstellingen
Bij FC Groningen geen Mimoun Mahi, die te veel last heeft van een kuitblessure. Op het middenveld staat met Tom Hiariej en Ruben Jenssen flink wat ervaring, terwijl voorin juist gegokt wordt op de branie van de jonge Alexander Sørloth.

Bij AZ keert er ook ervaring terug in het elftal, alhoewel ervaring ook wegvalt. Ron Vlaar staat in de basisopstelling, nadat hem in speelronde 34 van de Eredivisie rust werd gegund. Rens van Eijden is echter niet fit genoeg voor dit duel. Op het middenveld staat Joris van Overeem in plaats van Iliass Bel Hassani.
Statistieken
Eén keer eerder stonden FC Groningen en AZ tegenover elkaar in de play-offs voor Europa League-voetbal. Na het seizoen 2013/2014 streden de ploegen in de tweede ronde en dus de finale tegen elkaar, de Groningers overwonnen. In eigen huis versloeg de ploeg AZ met 3-0, in Alkmaar bleef het bij een doelpuntloos gelijkspel. Het Europese avontuur van FC Groningen liep op een teleurstelling uit, al in het eerste tweeluik werd de ploeg uitgeschakeld door Aberdeen.
Toevallig genoeg behaalden FC Groningen en AZ in het afgelopen seizoen bijna dezelfde cijfers als in de play-offs van het seizoen 2013/2014. In speelronde tien won FC Groningen in eigen huis met 2-0 van AZ, vervolgens bleef het in Noord-Holland weer bij een 0-0.
In de Eredivisie is AZ de ploeg met de meeste overwinningen in het tweeluik. FC Groningen en AZ troffen elkaar 62 keer op het hoogste voetbalniveau van Nederland, 26 keer kwam AZ als winnaar uit de bus. Achttien keer speelden de ploegen gelijk tegen elkaar.
Alhoewel door de aanwezigheid in de play-offs nog wat financiële speling geeft, zijn beide clubs al bezig met volgend seizoen. Zo verzekerde FC Groningen zich al van de handtekeningen van Mike te Wierik (Heracles Almelo) en Django Warmerdam (PEC Zwolle/Jong Ajax). AZ haalde met Marco Bizot een nieuwe doelman in huis, terwijl de ploeg het toptalent Myron Boadu volgend seizoen bij de selectie haalt.
Vanwege een keeperswissel halverwege het seizoen, is bij AZ de man met de meeste speelminuten niet de doelman. Derrick Luckassen miste slechts drie wedstrijden in het seizoen en eindigt daarmee boven Ridgeciano Haps en Stijn Wuytens. Sergio Padt is bij FC Groningen de enige speler die geen enkele seconde voetbal miste voor FC Groningen. Ook Ruben Jenssen maakte het seizoen bijna helemaal vol, alhoewel hij één competitieduel miste.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner