FC Utrecht
1:3
0 : 1 Torinfos in de Ticker Sofyan Amrabat 15. / Schot met rechts  (Wout Brama)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Yassin Ayoub 20. / Kopbal  (Zakaria Labyad)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Martin Ødegaard 61. / Schot met links  (Sam Larsson)
1 : 3 Torinfos in de Ticker Sébastien Haller 72. / Hakbal  (Richairo Živković)

90'
Heerenveen deed in de tweede helft even mee en scoorde in die periode ook, maar moet zijn meerdere erkennen in FC Utrecht. De Domstedelingen zijn dit seizoen de terechte nummer vier en dat heeft het laten zien in het Abe Lenstra Stadion.
90'
90'
Het uitvak is een feestje aan het vieren, terwijl het thuispubliek verslagen toekijkt. Deze wedstrijd lijkt al zo goed als beslist.
90'
De extra tijd bedraagt drie minuten.
88'
Zo deed Heerenveen lange tijd in de tweede helft goed mee, maar na het derde tegendoelpunt is het weer volledig ingezakt.
85'
De gaten vallen nu overal achterin bij Heerenveen. FC Utrecht laat het tot nu toe na om daar van te profiteren.
83'
Paal! Een prachtige kopbal van Živković. Mulder is volstrekt kansloos. De paal voorkomt een vierde treffer voor Utrecht.
82'
Wissel in bij FC Utrecht -> Edson Braafheid
82'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Jeff Hardeveld
82'
FC Utrecht zal nu geen risico meer gaan nemen. Het wil deze voorsprong over de streep trekken. Dan is de uitgangspositie voor de return uitstekend.
77'
Heerenveen gaat risico nemen in de slotfase om nog de aansluitingstreffer te maken. Anders wordt de return een heel zware opgave.
76'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Henk Veerman
76'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Wout Faes
72'
Doelpunt voor FC Utrecht, 1:3 door Sébastien Haller
Een schitterend doelpunt van Haller. Zivkovic bewijst direct zijn waarde door een assist te leveren. De voorzet komt iets achter Haller, maar een fraai hakje betekent de 1-3 voor FC Utrecht.
72'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Gyrano Kerk
71'
Wissel in bij FC Utrecht -> Richairo Živković
70'
Paal! Larsson mag ver komen en schuift de bal langs Jensen. Maar de paal staat de gelijkmaker in de weg. Marzo kan daarna zomaar inschieten, maar schuift de bal toch in de handen van de keeper.
68'
Gele kaart voor Sofyan Amrabat (FC Utrecht)
Een stevige overtreding van de doelpuntenmaker. Heerenveen begint sterker te worden en wordt op een harde manier afgestopt.
67'
Slagveer liet na zijn vertrek weten niet altijd de steun van het publiek te hebben gevoeld. Zij geven hem daarom een extra warm welkom vanavond.
66'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
66'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Arber Zeneli
65'
Slagveer maakt zich klaar om in te vallen bij sc Heerenveen. De vleugelaanvaller vertrekt deze zomer naar de Belgische competitie.
64'
Zo speelde FC Utrecht een uitstekende eerste helft, maar heeft het sc Heerenveen toch terug laten komen in de wedstrijd.
61'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:2 door Martin Ødegaard
Een ingestudeerde variant brengt Heerenveen terug in de wedstrijd. Larsson legt breed op Odegaard. Zijn schot gaat via Brama in het doel. Zijn eerste voor Heerenveen.
60'
Gele kaart voor Wout Brama (FC Utrecht)
Brama voorkomt met zijn arm dat Larsson het strafschopgebied in komt met de bal. De handsbal wordt bestraft met een gele kaart voor Brama.
57'
Ruim een half uur mag Barazite vandaag meedoen. Labyad mag zich alvast gaan richten op de return van zaterdag.
56'
Wissel in bij FC Utrecht -> Nacer Barazite
56'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Zakaria Labyad
54'
Klaiber is geblesseerd op de grond gaan zitten. Van der Maarel is begonnen aan een warming-up, maar voorlopig kan Klaiber door.
51'
Faes voorkomt een mogelijk doelpunt voor FC Utrecht. Met een steekpass staat Labyad opeens vrij op tien meter. Een tackle van Faes blokt het schot van de middenvelder.
50'
FC Utrecht merkt ook dat Heerenveen meer energie heeft en wil daarom het tempo eruit halen. Dat lukt aardig door rustig rond te spelen.
48'
Heerenveen is scherp uit de kleedkamer gekomen. Het meldt zich al drie keer bij het strafschopgebied van FC Utrecht.
46'
In Friesland zijn de verwachtingen torenhoog als het om Pierie gaat. Op zijn veertiende speelde hij al in de A-jeugd van Heerenveen.
46'
Streppel kiest voor de 16-jarige Pierie als vervanger van St. Juste tegen FC Utrecht. Het is zijn debuut voor de Friezen. In juli wordt hij 17.
46'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Kik Pierie
46'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Jerry St. Juste
46'
45'
Problemen voor sc Heerenveen. Het heeft geen kans gehad en ziet St. Juste geblesseerd afhaken. FC Utrecht stond razendsnel op een 0-2 voorsprong en doet het sindsdien rustig aan. De Domstedelingen zijn gewoonweg te sterk voor Heerenveen.
45'
45'
Volgens de eerste berichten is de arm van St. Juste uit de kom. Die zien we dan na de rust waarschijnlijk niet terug.
43'
St. Juste is inmiddels weer terug binnen de lijnen. Het lijkt niet van harte te gaan, maar het is bijna rust.
41'
Na een ogenschijnlijk onschuldig duel met Kerk heeft St. Juste veel last van zijn schouder. De verdediger heeft pijn en de verzorging moet hem helpen.
40'
Haller geeft een voorzet achter het standbeen. Het is allesbehalve effectief.
38'
FC Utrecht doet het rustig aan na het doelpunt van Ayoub. Het is sindsdien nauwelijks meer in de buurt van het strafschopgebied van Heerenveen geweest.
35'
Een fase met meer balbezit voor Heerenveen. De spelers van Streppel zijn wat sneller gaan spelen. Dat zorgt ook voor slordige momenten.
31'
FC Utrecht gaat niet gehaast op zoek naar het derde doelpunt. Het behoudt de rust en weet dat er vanzelf weer een opening zal ontstaan.
29'
Larsson waagt een poging namens Heerenveen. Hij is te onrustig, waardoor zijn schot vanaf rand zestien twee meter naast het doel van FC Utrecht rolt.
29'
Met een goede steekpass speelt Hardeveld teamgenoot Haller vrij. De defensie van Heerenveen reageert net op tijd om het schot van de Fransman te blokken.
28'
Ditmaal weet Heerenveen een corner van FC Utrecht wel goed te verwerken. Ayoub werd scherp in de gaten gehouden.
24'
Schaars! De aanvoerder van Heerenveen krijgt een goede kans. Larsson legt de bal uitstekend terug op de inlopende Schaars. Hij mikt echter naast het doel. Daar had veel meer in gezeten.
24'
FC Utrecht is de thuisploeg in alle opzichten de baas. Het kan wel eens een hele hoge uitslag worden vanavond.
23'
Het is duidelijk te horen dat het publiek van sc Heerenveen ontevreden is. Het heeft ook aan een goede eerste seizoenshelft te danken dat het in de play-offs staat.
20'
Doelpunt voor FC Utrecht, 0:2 door Yassin Ayoub
Een grote dekkingsfout bij Heerenveen. Labyad legt de bal vanuit een corner perfect op het hoofd van de inlopende Ayoub. Hij knikt snoeihard raak en zo zit FC Utrecht in een zetel.
18'
Gele kaart voor Gyrano Kerk (FC Utrecht)
De aanvaller botst tegen Faes van Heerenveen op. De scheidsrechter ziet het als obstructie en bestraft Kerk met een gele kaart.
17'
Zo staat Utrecht snel op voorsprong tijdens het uitduel. Gezien het spel van het eerste kwartier gaat dit een zware wedstrijd worden voor sc Heerenveen.
15'
Doelpunt voor FC Utrecht, 0:1 door Sofyan Amrabat
Een prachtdoelpunt van Utrecht. Amrabat krijgt op rand zestien de bal na een slimme steekpass van Brama. Met gevoel en tussen drie tegenstanders in krult Amrabat de bal in de verre hoek.
15'
De bezoekers maken de dienst uit in het eerste kwartier. Een echte mogelijkheid leverde dat nog niet op.
12'
Wanneer Utrecht de bal heeft, toont sc Heerenveen absoluut niet de intentie om ze het lastig te maken in de opbouw. De Friezen staan met de linies ontzettend kort op elkaar.
11'
Labyad krijgt een laatste waarschuwing van de scheidsrechter. Hij legt zijn tegenstander te hard over de knie.
10'
Een lange bal van Janssen is op maat voor Haller. De Franse spits geeft de bal hard voor, maar bereikt geen teamgenoot.
9'
Snelle counter van Heerenveen na een vrije trap van FC Utrecht. Larsson kapt naar binnen en schiet de bal hard en laag in de handen van de doelman.
8'
Een smerige overtreding van Marzo. Hij gaat hard op de voet van Hardeveld staan. De vleugelverdediger komt er gek genoeg zonder kaart mee weg.
7'
Heerenveen zakt bij balverlies met alle spelers terug op de eigen speelhelft. FC Utrecht moet een opening zien te vinden.
4'
St. Juste lijkt goed weg te komen. Hij gaat neer in een duel met Kerk, terwijl er weinig aan de hand is. Haller en Kerk hadden richting het doel gekund, maar de scheidsrechter besluit te fluiten voor een overtreding.
4'
FC Utrecht probeert Heerenveen onder druk te krijgen op de helft van de tegenstander. Toch lukt het de Friezen om in balbezit te blijven.
2'
De thuisploeg kiest voor een vijfmans verdediging, met drie centrale verdedigers tegenover de twee spitsen van FC Utrecht.
1'
SC Heerenveen heeft de bal in beweging gebracht. Vanavond wordt al met de nieuwe Eredivisie-bal gespeeld.
1'
De spelers komen het veld op voor de wedstrijd. Er zijn nog genoeg plekken onbezet in het Abe Lenstra Stadion.
Voor het eerst dit seizoen ontbreekt Reza Ghoochannejhad in de opstelling van sc Heerenveen. De topscorer van de Friezen begint op de bank tijdens het play-offduel met FC Utrecht.

Hoofdtrainer Jurgen Streppel geeft de voorkeur aan een variant met twee aanvallers. Daarin vormen Sam Larsson en Arber Zeneli de voorhoede. Stijn Schaars draagt de aanvoerdersband en staat centraal op het middenveld met Jerry St. Juste.

Sébastien Haller is bezig aan zijn laatste wedstrijden voor Utrecht en doet dat tegen Heerenveen vanaf de aftrap. Vanuit het middenveld krijgt hij ondersteuning van Zakaria Labyad en Yassin Ayoub. Wout Brama moet voor de balans zorgen.
Statistieken
Van de 50 onderlinge ontmoetingen tussen sc Heerenveen en FC Utrecht eindigden er 22 in een zege voor de Friezen. Utrecht won 15 duels en 13 keer was een gelijkspel het resultaat. Het doelsaldo is met 80 tegen 69 in het voordeel van Heerenveen.
Het is sinds de invoering van de play-offs in het seizoen 2005/2006 de achtste keer dat FC Utrecht meedoet voor een Europees ticket. Alleen FC Groningen deed nog vaker mee met negen deelnames. SC Heerenveen deed zesmaal mee.
Reza Ghoochannejhad zal Heerenveen moeten dragen in de play-offs voor Europees voetbal. Hij kwam alle 34 competitieduels dit seizoen in actie en stond altijd in de basis. Daardoor speelde hij in totaal 2924 minuten.
FC Utrecht is bezig aan een uitstekende reeks en steekt in topvorm. De nummer vier van de Eredivisie won 7 van de laatste acht duels. Waaronder de 2-3 overwinning op AZ Alkmaar tijdens de laatste speeldag.
Het vertrouwen bij de spelers van sc Heerenveen zal niet bijster groot zijn. In de tweede seizoenshelft pakte het slechts 14 punten. Alleen het gedegradeerde Go Ahead Eagles (11) pakte na de winterstop minder punten. FC Utrecht verzamelde er maar liefst 37.