Manchester United Dinsdag, 4. April 2017
21:00 uur
Everton FC
1:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Phil Jagielka 22. / Schot met rechts  (Ashley Williams)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Zlatan Ibrahimović 90. / Penalty

90'
Alhoewel United de betere kansen had op een gelijkmaker, leek deze lang niet te vallen. Vlak voor tijd maakte Ashley Williams echter hands na een schot van Shaw, waarna de bal op de stip ging. Zlatan pakte het cadeautje, vier minuten in blessuretijd, maar al te graag uit.
90'
90'
Doelpunt voor Manchester United, 1:1 door Zlatan Ibrahimović
De Zweed schiet raak in de rechterhoek, daar gaat de driepunter voor Everton! Zlatan stuurt Joel de verkeerde kant op, vlak voor het einde maakt United alsnog de 1-1!
90'
Rode kaart voor Ashley Williams (Everton FC)
Ongelooflijk, de wedstrijd kantelt alsnog! Shaw schiet van afstand op doel en Joel lijkt geklopt. Ashley Williams gaat echter met de hand naar de bal en keert zo het schot. Dit wordt gezien door de arbiter, penalty!
90'
Gele kaart voor Joel (Everton FC)
Tijdrekken hoort er natuurlijk bij in de slotfase, het komt Joel op rood te staan.
90'
Gueye ontsnapt aan een rode kaart. De middenvelder heeft al geel op zak en trekt vlak bij de zestien Pogba naar de grond. De scheidsrechter geeft echter niets, en dus mag Gueye blijven staan voor de slotfase.
90'
Er komen vier minuten bij. Nog een paar minuten moeten de manschappen van Koeman volhouden om een zeer belangrijke driepunter te boeken.
88'
Gele kaart voor Tom Davies (Everton FC)
Bailly pikt de bal op het middenveld in en stormt dan naar voren. Tom Davies doorziet het gevaar en gooit alles in de strijd om de verdediger af te stoppen. Ten koste van een gele kaart dus.
85'
Barry bewijst zijn waarde in de slotfase. De man met meer dan zeshonderd competitiewedstrijden op zijn cv is niet meer snel, maar hij loopt veel gaten dicht en weet wanneer hij moet ingrijpen.
81'
Wat fris bloed voor in de counter. Aanvaller Dominic Calvert-Lewin is jong, gretig, fris en behendig. De ideale speler voor in de counter. Hij lost Barkley af met nog tien minuten te spelen.
81'
Wissel in bij Everton FC -> Dominic Calvert-Lewin
81'
Wissel uit bij Everton FC -> Ross Barkley
79'
Nu helemaal zelf! Vanaf de middenlijn sprint Lukaku Marcos Rojo eruit. Net als hij wil uithalen in de zestien, glijdt Eric Bailly er echter voor. Dat scheelde heel weinig, het had zomaar 0-2 kunnen zijn.
78'
Lukaku komt net te laat! Barkley wacht lang met zijn voorzet, waardoor zijn Belgische collega er niet meer op rekent. De bal komt alsnog knap voor, maar dan kan Marcos Rojo al opruimen.
74'
Het spel vliegt nog steeds op en neer. Everton heeft periodes van veel balbezit, zonder dat het echt de aanval opzoekt. Dan komt United weer met een aantal sterke minuten, waarbij te zien is dat de ploeg echt op zoek is naar een doelpunt.
71'
Doelpunt United afgekeurd! Zlatan kopt raak, maar wordt teruggevlagd voor buitenspel. Old Trafford ontplofte al, maar het blijft bij 0-1.
70'
Ross Barkley speelt vooralsnog een zeer ongelukkige wedstrijd. De man die de schakel moet vormen tussen middenveld en aanval heeft nog weinig goeds gedaan in dit duel, nu verliest hij in een kansrijke positie de bal, terwijl - de onzichtbare - Romelu Lukaku erg vrij stond.
67'
De tegenzet van Koeman; hij haalt aanvaller Mirallas naar de kant en brengt een extra verdediger in de vorm van Matthew Pennington. Dit is pas zijn vijfde Premier League-wedstrijd.
67'
Wissel in bij Everton FC -> Matthew Pennington
67'
Wissel uit bij Everton FC -> Kevin Mirallas
66'
Inderdaad een dubbele wissel voor de thuisploeg, Shaw is in het veld gekomen voor Young, die niet meer fit oogde. Mkhitaryan moet de aanvallende linie gaan voorzien van wat meer ballen, want Zlatan en Rashford zijn nogal onzichtbaar in de tweede helft.
65'
Wissel in bij Manchester United -> Luke Shaw
65'
Wissel uit bij Manchester United -> Ashley Young
65'
Wissel in bij Manchester United -> Henrikh Mkhitaryan
65'
Wissel uit bij Manchester United -> Michael Carrick
64'
Mochten beide spelers in het veld komen, is Mourinho na ruim een uur spelen al door zijn wissels heen.
63'
Er komt een dubbele wissel aan bij United, waar in ieder geval Henrikh Mkhitaryan klaar staat om in het veld te komen. Luke Shaw lijkt ook zijn opwachting te maken.
60'
Er komt wat meer strijd in de wedstrijd, de fans op Old Trafford dragen daar zeer zeker aan bij. United ruikt de gelijkmaker en was daar al twee keer erg dichtbij.
57'
Gele kaart voor Ashley Young (Manchester United)
De gemoederen lopen flink op, als Miralles door vier spelers van United wordt aangevallen terwijl hij de bal aan de voet heeft. De Belg speelt slim verder, botst tegen Ashley Young aan, waarna de vlam in de pan slaat. Young is te agressief in het opstootje en krijgt geel.
55'
Ongelooflijk, weer de lat! Invaller Pogba maakt er bijna 1-1 van, nadat een vrije trap in de zestien wordt verlengd. De Fransman krijgt de bal pardoes op zijn hoofd, maar stuurt het speeltuig nog knap richting doel. Joel is kansloos, maar de lat redt Everton.
54'
Gele kaart voor Gareth Barry (Everton FC)
Dit is de ervaring van Barry. Hij ziet dat Marcus Rashford op stoom komt aan de linkerkant van het veld en de 36-jarige middenvelder gooit zijn lichaam voor de jonge spits. Hij pakt hiermee geel, maar voorkomt een gevaarlijke aanval.
53'
Een nederlaag heeft flinke gevolgen voor United. Everton gaat de ploeg dan voorbij op de ranglijst, terwijl de belangrijke vierde plek in de Premier League verder weg komt te liggen. Manchester City staat als vierde op 58 punten, United heeft er momenteel 53. De nummer vier van Engeland heeft via de play-offs nog kans op Champions League-voetbal.
50'
Mocht de score zo blijven, dan wint Koeman voor de derde keer op rij een uitwedstrijd van United als trainer. De voorgaande twee seizoenen won hij met Southampton, toevallig genoeg werd het toen ook in beide duels 0-1.
47'
Pogba zou bij noodgevallen gebracht worden, dat is nu aan de orde. Blind blijft achter in de kleedkamer, United gaat een stuk aanvallender spelen.
46'
Wissel in bij Manchester United -> Paul Pogba
46'
Wissel uit bij Manchester United -> Daley Blind
46'
45'
Everton hield de touwtjes knap in handen tegen United, maar het creëerde nauwelijks wat op Old Trafford. Het doelpunt viel dan ook uit het niets. Jagielka promoveerde een vuurpijl richting de tweede paal knap tot een doelpunt, door achterwaarts in te tikken. United werd daarna beter en kwam via Blind en Ander Herrera bijna op 1-1, maar Everton hield stand tot de rust.
45'
45'
Gele kaart voor Idrissa Gueye (Everton FC)
De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Idrissa Gueye, die te fel doorgaat op Zlatan en hem op de achillespees raakt.
42'
Je hoort het publiek op Old Trafford morren als een aanval van United niet lekker loopt. Een nederlaag tegen Everton zou killing zijn voor de Champions League-aspiraties van United.
39'
Lekker schot en dito redding! Ander Herrera neemt het doel onder vuur met een pegel van ongeveer twintig meter. Hij raakt de bal lekker en het leer gaat richting de linkerhoek, maar Joel strekt zich en houdt zijn doel voorlopig schoon.
36'
Het is overigens al de zeventiende keer dat United het aluminium raakt in het huidige Premier League-seizoen. Geen enkele ploeg in Engeland overkwam dat vaker.
33'
De situatie van Stekelenburg ligt gevoelig in Nederland. De voormalig eerste doelman van het Nederlands elftal maakte zijn rentree bij Oranje, nadat hij in dienst van Everton goede wedstrijden keepte. Hij raakte echter geblesseerd, waarna Joel zijn basisplaats overnam.
32'
Bij de redding op de vrije trap van Blind raakt Everton-doelman Joel geblesseerd. De Spanjaard ligt lang op de grond, maar staat inmiddels weer. Op de bank zit Maarten Stekelenburg, hij valt in als Joel geblesseerd is.
31'
Daley Blind en Ander Herrera! Toch mooi om te zien dat de Nederlander soms vrije trappen mag nemen. De oud-Ajacied plaatst de bal in de kruising, maar Joel heeft daar een antwoord op. Ander Herrera pakt de rebound echter op, maar ramt deze op de lat. Het blijft 0-1.
28'
Het was lang geleden dat Jagielka scoorde in de Premier League. De laatste keer dat de verdediger het net vond, was op 2 mei 2015. Toentertijd scoorde hij tegen Aston Villa. In totaal staat de veertigvoudig international van Engeland op 33 goals.
25'
De uitploeg had al langere tijd het balbezit, maar kon de defensie van United niet echt uit elkaar spelen. Vanuit een verlengde corner is het dan toch raak voor Everton, dat nu afwachtender kan spelen als het dat wil.
22'
Doelpunt voor Everton FC, 0:1 door Phil Jagielka
Wat een knap doelpunt van Everton zeg! Een corner wordt door Ashley Williams richting de tweede paal gewerkt, waar Phil Jagielka met zijn rug naar de goal staat. Omdat Marcos Rojo niet voor de bal gaat, kan de centrumverdediger achterwaarts de bal richting doel werken. Hier wordt De Gea door verrast: 0-1.
21'
De eerste kans van Everton is ook een feit. Gareth Barry schat de loopactie van Kevin Mirallas op waarde. De Belg neemt aan in de zestien en vanuit een moeilijke hoek probeert hij het. De Gea staat echter in de goede hoek en kan keren.
18'
Van de laatste 23 wedstrijden op bezoek bij United, won Everton maar één wedstrijd. Dit was in 2013. Buiten dat duel om verloor de formatie uit Liverpool maar liefst achttien keer, tegenover vier gelijke spelen.
14'
United creëerde samen met Liverpool de meeste kansen in 2017. In de Premier League kwam de ploeg van Mourinho tot 127 kansen, inclusief de kans in deze wedstrijd van Zlatan.
11'
Everton heeft nog niet veel laten zien op Old Trafford, vooralsnog is het vooral tegenhouden van de uitploeg. United is veel aan de bal en dwong al één aardige kans af in de eerste tien minuten.
8'
Als Manchester United snel op een comfortabele voorsprong komt, ligt in het niet voor de hand dat José Mourinho Paul Pogba in gaat zetten. De Fransman is net hersteld van een hamstringblessure en dus nog niet volledig fit. Voor noodgevallen zit hij wel op de bank.
5'
Eerste kans is al vroeg voor Zlatan! De Zweed, teruggekeerd van zijn schorsing, komt één op één met Joel, maar twijfelt te veel. Hij wil passen of schieten, besluit het laatste, maar dan kan Ashley Williams ingrijpen met een sliding.
4'
Een openingsfase met veel aftasten in Manchester. Geen kansen gezien nog, het spel speelt zich vooral af op het middenveld.
1'
De opstellingen
Het wordt smullen geblazen vanavond, want bij Manchester United - Everton doen enkele bepalende spelers weer mee. Bij de thuisploeg is dat Zlatan Ibrahimović, die een schorsing van drie wedstrijden heeft uitgezeten. Paul Pogba zit tegen de verwachtingen in toch bij de wedstrijdselectie, hij begint echter op de bank. De Fransman is niet volledig fit.

Bij Everton keert smaakmaker Kevin Mirallas terug in de basisopstelling, hij was er enkele dagen geleden niet bij toen Everton het opnam, en verloor, tegen Liverpool. Ook routinier Gareth Barry keert terug op het middenveld, de 36-jarige voetballer speelt zijn 622e wedstrijd in de Engelse competitie.
Statistieken
Als er in de tussentijd niets geks gebeurt bij beide spelers, staan met De Gea en Romelu Lukaku straks de spelers met de meeste speelminuten voor hun club in de Premier League tegenover elkaar. De Gea miste bij Manchester United nog geen seconde competitievoetbal, terwijl Lukaku ook elke wedstrijd speelde. De Belg werd echter twee keer voor het laatste fluitsignaal naar de kant gehaald, hij viel ook één keer in.
Ondanks het feit dat De Gea geen enkele seconde miste voor Manchester United in de Premier League, is hij niet de speler met de meeste speelminuten achter zijn naam. Er zijn zes spelers in de Engelse competitie die dit seizoen al dertig wedstrijden speelden zonder een seconde te missen. Het gaat om Steve Cook (AFC Bournemouth), Łukasz Fabiański (Swansea City), Ben Foster, Gareth McAuley (beiden West Bromwich Albion), Ben Mee en Michael Keane (beiden Burnley). Erik Pieters krijgt een eervolle vermelding, hij miste één van de dertig duels van Stoke City.
Een duel tussen Manchester United en Everton staat natuurlijk in het teken van Wayne Rooney. De middenvelder annex aanvaller speelde van 2002 tot en met 2004 in het shirt van de club uit Liverpool, maar werd vervolgens door Manchester United overgenomen. Dit jaar scoorde Rooney zijn 250e doelpunt voor Manchester United, wat hem clubtopscorer aller tijden maakt. Opvallend, sinds zijn recorddoelpunt scoorde Rooney niet meer, in geen enkele competitie.
Als speler van FC Barcelona behaalde Ronald Koeman drie verschillende resultaten tegen Manchester United. In 1991 verloor hij de finale van de Cup Winners Cup, de voorloper van de UEFA Cup/Europa League. In het seizoen 1994/1995 speelde FC Barcelona in de groepsfase tegen Manchester United. In Engeland werd het nog 2-2, maar in Spanje droogden de Catalanen de Engelsen af: 4-0.
Toevallig genoeg speelde Koeman óók tegen huidige werkgever Everton. Met Feyenoord schakelde hij the Toffees uit in de tweede ronde van de Cup Winners Cup. Twee jaar later, in 1997, zou Koeman met pensioen gaan en begon hij aan zijn eerste baan in het trainersvak, als eindverantwoordelijke bij Vitesse. Twintig jaar later staat hij dus aan het roer van Everton.