Bulgarije Zaterdag, 25. Maart 2017
20:45 uur
Nederland
2:0
Dp.
1 : 0 Torinfos in de Ticker Spas Delev 5. / Schot met links  (Simeon Slavchev)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Spas Delev 20. / Schot met rechts  (Georgi Kostadinov)

90'
Samenvatting tweede helft
De ontgoocheling in De Bulgaarse hoofdstad is tot een einde gekomen. Een nachtmerrie heeft zich voltrokken voor de ploeg van bondscoach Danny Blind. In de tweede helft was het niveau te laag om de geleden schade te herstellen. Het WK 2018 is daardoor verder weg dan ooit.
90'
Einde wedstrijd
89'
'Danny rot op' klonk er zojuist al vanuit het Oranje-vak. Er gaan vijf minuten blessuretijd bijkomen zo dadelijk.
88'
Wissel in bij Bulgarije -> Nikolaj Bodurov
88'
Wissel uit bij Bulgarije -> Spas Delev
86'
Wissel in bij Bulgarije -> Anton Nedyalkov
86'
Wissel uit bij Bulgarije -> Petar Zanev
86'
En wederom blessures bij Bulgarije. Petar Zanev gaat het veld per brancard verlaten en wordt vervangen door Anton Nedyalkov.
82'
Poging van Dost, maar ook deze bal is voor Mihaylov. Zit het 'Wonder van Sofia' er nog in? Het begint er steeds minder op te lijken.
79'
En wederom een blessure. De Jong en Bozhikov kwamen in duel en dat is voor laatstgenoemde reden genoeg om te blijven liggen.
77'
De klokt tikt door en het laatste kwartier is inmiddels gaande. Er gebeurt al minuten lang amper wat. Dat is allemaal in het nadeel van Oranje.
73'
Wederom een blessure bij Bulgarije. Bozhidar Chorbadzhiyski is erbij gaan zitten.
69'
Oranje is door zijn wissels heen als De Jong in wordt gebracht voor Promes. Het wordt pompen of verzuipen gedurende het laatste kwart.
69'
Wissel in bij Nederland -> Luuk de Jong
69'
Wissel uit bij Nederland -> Quincy Promes
68'
Wissel in bij Bulgarije -> Bozhidar Kraev
68'
Wissel uit bij Bulgarije -> Ivelin Popov
66'
Sneijder begint het spel te regisseren en trekt de wedstrijd naar zich toe. Blind lijkt ervoor te kiezen De Jong erbij in te brengen.
62'
Mihaylov redt op schot Klaassen! Een prachtbal van Sneijder op Dost, die in de zestien teruglegt op Klaassen. De Ajacied schiet net niet goed genoeg richting de hoek, want het is Mihaylov die redding kan brengen.
61'
Blind heeft drie wisselspelers aan de warming-up laten beginnen. Jeremain Lens (wiens vader afgelopen week overleed), Memphis Depay en Luuk de Jong lopen warm.
58'
Nu een kans voor Sneijder, maar met zijn rechter krult de middenvelder de bal ver over de kruising.
57'
Goed schot van Promes! Na een combinatie met Dost schiet de buitenspeler vanaf 25 meter in. De bal wordt aangeraakt en gaat uiteindelijk via Mihaylov naast. De tegenstoot wordt onschadelijk gemaakt door Hoed, die tot dusver een goede indruk achterlaat.
53'
Dost komt net niet aan een goede voorzet van Promes. De nieuwe inbreng van Sneijder is vervolgens van belabberd niveau en gaat achter het doel.
50'
Oranje begint fanatiek, maar Bulgarije zal er alles aan gaan doen om het tempo uit de wedstrijd te halen. Strahil Popov is er op dit moment bij gaan zitten en moet een blessurebehandeling ondergaan.
47'
Dat laatste heeft er mee te maken dat Oranje met Dost een kopsterke spits in de zestien heeft lopen. Na de flankwissel kunnen Robben en Promes met hun goede been de bal voor het doel inbrengen.
46'
Blind heeft ingegrepen. Het dramatische debuut van De Ligt zit er na 45 minuten op en hij heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe debutant: Hoedt. Sneijder heeft Wijnaldum vervangen en op de flanken hebben Robben en Promes van positie gewisseld.
46'
Wissel in bij Nederland -> Wesley Sneijder
46'
Wissel uit bij Nederland -> Georginio Wijnaldum
46'
Wissel in bij Nederland -> Wesley Hoedt
46'
Wissel uit bij Nederland -> Matthijs de Ligt
46'
Aanvang tweede helft
45'
Danny Blind gaat ingrijpen. Twee Wesley's zullen in de ploeg gaan komen. Hoedt en Sneijder zijn bezig aan de laatste fase van hun warming-up en zullen bij aanvang van de tweede helft in het veld staan. Voor Hoedt (SS Lazio) is het zijn debuut in de nationale ploeg.
45'
Samenvatting eerste helft
Een vreselijke eerste helft heeft zich afgespeeld voor het Nederlands elftal op bezoek bij Bulgarije. Het is een tweede-, misschien zelfs wel derderangs, aanvaller die de thuisploeg op een comfortabele voorsprong heeft gebracht. Spas Delev was De Ligt immers tweemaal de baas en liet Zoet beide keren kansloos. Oranje stelt daar, behoudens een grote kans voor Dost, kort voor de rust, niets tegenover.
45'
Het is overigens niet alleen de jonge De Ligt die het moeilijk heeft. De gehele ploeg speelt onzuiver en in een veel te laag tempo. Spelers als Robben en Promes kunnen het verschil maken op het moment dat de Bulgaarse defensie wordt los gespeeld, maar daar is op dit moment geen sprake van. We zullen een veel sterker Oranje moeten zien na de theepauze om de kansen op WK-deelname niet op een lager pitje te hoeven zetten.
45'
Einde eerste helft
45'
Er komt een minuut blessuretijd bij in Sofia.
44'
Dost mist de kans op de 1-2! In een lastige positie weet Klaassen de bal nog voor te geven en bij de eerste paal is het Dost die redelijk ongehinderd kan binnenwerken. Dat denkt de spits ook te doen, maar zijn poging gaat rakeloos langs de verkeerde kant van de paal.
41'
Na een mislukte dieptepass van Strootman kan Dost in de kluts alsnog tot een kansje komen. Uit de draai en vanuit een lastige positie schiet de spits, de voorbije maanden juist zo goed op dreef bij Sporting Lissabon, hoog over.
39'
Oranje is aan het breien en poogt nog voor de rust met een aansluitingstreffer te komen. Hopelijk kan de ploeg zich terug in de wedstrijd knokken.
36'
De eerste goede voorzet komt van Kevin Strootman, die de bal op de linkerflank voor het doel gooit. Bas Dost is net te laat en in zijn dadendrang duwt hij Vasil Bozhikov naar de grond, wat hem op een overtreding komt te staan.
34'
Promes en Wijnaldum verdienen kort achter elkaar een hoekschop, maar beide standaardsituaties leveren niets op.
30'
Oranje mag wel opbouwen, maar de verdedigingsmuur van de thuisploeg trekt zich op op ongeveer veertig meter van het doel. Op dit moment halen te weinig spelers hun niveau en wordt en in een veel te laag tempo gespeeld om aanspraak te maken op een aansluitingstreffer.
29'
Na een klein half uur heeft het Nederlands elftal zelf nog geen enkele goede kans weten te creëren. Het is een troosteloos duel vooralsnog.
25'
Bas Dost kan Davy Klaassen lanceren in de zestien, maar de Ajax-aanvoerder kan niet afwerken als Nikolay Mihaylov zich er op tijd voor gooit.
23'
Overigens zijn de goals van Delev zijn eerste in de Bulgaarse nationale ploeg.
21'
En ook bij deze treffer zag De Ligt er niet sterk uit. De verdediger dekte niet kort genoeg.
20'
Doelpunt voor Bulgarije, 2:0 door Spas Delev
De Ligt wint in eerste instantie in de lucht, maar de tweede bal wordt verloren door Georginio Wijnaldum. De bal komt daardoor terecht bij de gevaarlijke Delev, die op ruim twintig meter van het doel de bal goed mag leggen en vrij kan uithalen. De spits schiet vervolgens strak in de rechterhoek.
18'
Kevin Strootman brengt zijn ploeg in de problemen. Binnen enkele seconden verliest de middenvelder onnodig twee keer de bal. De Bulgaren komen vervolgens goed door op rechts en het is Manolev die voor kan geven in de zestien. Dat doet de oud-PSV'er net niet goed genoeg, waardoor Bruno Martins Indi nog net kan wegwerken.
15'
Een kopballetje van Georgi Kostadinov is een simpele prooi voor Jeroen Zoet. Er zal een tandje bij moeten bij het Nederlands elftal.
12'
De rust lijkt te zijn gevonden, maar het tempo is bijster laag. Daley Blind ontsnapte zojuist aan de eerste gele kaart van de wedstrijd nadat hij Manolev naar de grond werkte. Wel een vrije trap voor Bulgarije op een mooie plek naast de zestien.
8'
Uitstekende controle van Quincy Promes aan de andere kant van het veld, maar zijn schot aan de linkerzijde van de zestien wordt nog net geblokt. Oranje probeert te controle te vinden tijdens deze lastige openingsfase.
5'
Doelpunt voor Bulgarije, 1:0 door Spas Delev
Auwww De Ligt... Wat een afschuwelijk begin voor de verdediger. Bij zijn eerste duel met spits Delev op een lange bal van achteruit gaat de Ajax-verdediger de mist in als hij verkeerd lijkt te timen. De kleine spits gaat er met de bal vandoor en kan na een botsing tussen Zoet en De Ligt ongehinderd de 1-0 tegen de doeltouwen schieten.
4'
De bal blijft hangen, maar het is Stanislav Manolev die een duwtje krijgt, gaat liggen en een vrije trap verdient. De Schotse arbiter lijkt het spel strikt te gaan leiden.
3'
Aan de andere kant verdient Arjen Robben een vrije trap aan de zijlijn op zo'n 25 meter van het doel.
2'
Jeroen Zoet staat goed opgesteld en plukt de vrije bal uit de hoek. Het eerste gevaar is daarmee verijdeld.
1'
Daar gaan we! En direct is daar de eerste overtreding van Matthijs de Ligt. Na twaalf seconden ligt hij Ivelin Popov tegen de grond. Bulgarije krijgt daardoor een vrije trap op een mooie plek.
1'
Aanvang wedstrijd
Het Wilhelmus klinkt in Sofia. We gaan zo dadelijk van start in het Vasil Levski Stadion. Een typisch Oost-Europees stadion met een sintelbaan. De Bulgaren zijn niet in grote getale opgetrommeld, aangezien de meeste tribunes leeg zijn.
Opstellingen
Matthijs de Ligt (17) krijgt zaterdagavond het vertrouwen van bondscoach Danny Blind en start in de basis tegen Bulgarije. Samen met Bruno Martins Indi zal hij het hart van de defensie vormen. Rick Karsdorp en Daley Blind vullen de backposities in.

Op het middenveld zal Kevin Strootman met de punt naar achter spelen. Davy Klaassen en Georginio Wijnaldum spelen daarvoor en ondersteunen de voorhoede die bestaat uit Quincy Promes, Arjen Robben en de topscorer van de Portugese competitie: Bas Dost (24 treffers).

Op de bank beginnen onder meer Wesley Sneijder en Memphis Depay, die de voorbije weken opbloeit bij het Franse Olympique Lyon. Aan de zijde van Bulgarije spelen met Nikolay Mihaylov (oud-FC Twente) en Stanislav Manolev (ex-PSV) twee voormalig Eredivisie-spelers mee.
Statistieken
Een zege zou voor Oranje, dat zeven punten heeft in kwalificatiegroep A, zeer welkom zijn in de strijd om plek twee (en misschien wel plek één). Bij winst doet de ploeg in elk geval goede zaken ten opzichte van Bulgarije (6 punten) en wellicht ook op Zweden (7 punten). De Scandinaviërs komen in actie tegen Wit-Rusland.
De statistieken van het Nederlands elftal tegen Bulgarije zijn lang niet zo sterk als men zou vermoeden. Tien maal kwamen de ploegen tegen elkaar in actie en beiden wisten viermaal te winnen (2x gelijk). Op bezoek in Bulgarije werden drie van de zes interlands verloren en slechts twee keer gewonnen.
Verreweg de meest ervaren Oranje-international is binnen de huidige groep uiteraard Wesley Sneijder. Met 126 duels komt het record van Edwin van der Sar (130) in zicht voor de speler van Galatasaray. Mocht Sneijder tegen Bulgarije en Italië (dinsdag) speelminuten maken, dan lonkt op 9 juni tegen Luxemburg de kans om zich tot recordinternational te kronen.
Voor Matthijs de Ligt is het een speciale week. De Ajacied (17 jaar en 225 dagen oud) zit immers voor het eerst bij het Nederlands elftal. Mocht hij debuteren dan is hij de jongste Oranje-speler sinds de Tweede Wereldoorlog en de op drie na jongste ooit. Het record is in handen van Jan van Breda Kolff, die zeventien jaar en 84 dagen telde in 191
Daley Blind speelt naar alle waarschijnlijkheid vanavond zijn 43ste interland voor het Nederlands elftal. In dat geval gaat hij het aantal wedstrijden dat vader én bondscoach Danny Blind speelde (42) voorbij.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner