13.03.2014 22:57

AZ wint eerste confrontatie met Anzhi

Op voorhand waren de meningen over de tegenstander uit Rusland verdeeld. Sommigen vonden het een makkelijke tegenstander, gezien het feit dat ze laatste in de eigen competitie stonden. Maar anderen vonden het een niet te onderschatten ploeg. Die laatste groep kreeg gelijk: Anzhi was gevaarlijk. Heel gevaarlijk. Maar AZ triomfeerde, won met 1-0 en kan met vertrouwen naar Rusland voor het tweede duel.

De eerste helft was een vermakelijke strijd tussen de Alkmaarders en de ploeg uit het Russische Dagestan. Aan beide kanten werden genoeg kansen gecreëerd. Anzhi kreeg na een kwartier al een grote kans door een kopbal van Aleksandr Bukharov, maar Esteban wist die bal voor de doellijn tegen te houden. Toch leverde het moment wat twijfel op bij de arbiters, maar uiteindelijk besloten ze om geen doelpunt toe te kennen. Tien minuten later was die spits, Bukharov, opnieuw gevaarlijk, maar Esteban stond opnieuw in de weg. Na een half uur spelen maakte Ali Gadzhibekov hands in zijn eigen strafschopgebied en arbiter Daniele Orsato gaf een strafschop voor AZ. Aron Jóhannsson is dan de koele afmaker bij de Alkmaarders en schoot raak: 1-0 voor AZ. Na de treffer van AZ was Anzhi nog dichtbij met een kiezelharde vrije trap van dertig meter door de Oekraïner Aleksandr Aliyev. Na 45 minuten haalde AZ de rust zonder tegentreffer, het was een klein wonder.

In de tweede helft werd het tempo iets omlaag geschroefd. AZ hoefde niet zo nodig aanvallen op te zetten en Anzhi bleek niet in staat te zijn om gedegen aanvallen op te zetten. Aliyev vuurde nog twee vrije trappen op Esteban af, maar de een vloog naast en de ander belandde in de muur. AZ creëerde zelf pas een kwartier voor tijd de eerste kans van de tweede helft, toen Johannsson zich weer liet zien. De wedstrijd bloedde een beetje dood en na negentig minuten voetbal vond scheidsrechter Orsato het wel genoeg. AZ won met 1-0 thuis van Anzhi Makhachkala en zet een grote stap in de richting van de kwartfinale

Door: Brent van Ooijen