02.08.2015 19:55

Luuk de Jong helpt PSV aan tiende Supercup

Luuk de Jong opent de score voor PSV in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen FC Groningen. (02-08-2015)

PSV toonde zich zondagavond uiterst effectief in de Johan Cruijff Schaal. Mede door twee fraaie treffers van Luuk de Jong boekte de landskampioen een 0-3 overwinning tegen bekerwinnaar FC Groningen. Hierdoor won PSV voor de tiende keer de Supercup.

De wedstrijd in de Amsterdam ArenA begon vrij rustig. In het eerste kwartier van de wedstrijd was FC Groningen feller in de duels, maar beide ploegen kwamen niet tot een echte kans. Na dit kwartier kwam de wedstrijd wat meer los en leek FC Groningen het meeste aanspraak te maken op de openingstreffer. Maar deze viel aan de andere kant. Met de eerste kans van de wedstrijd kopte Luuk de Jong een voorzet van Santiago Arias prima diagonaal binnen.

Na deze 0-1 herpakte FC Groningen zich snel weer en gingen op jacht naar de gelijkmaker. Via Bryan Linssen kreeg de bekerwinnaar van vorig seizoen ook twee grote kansen. De eerste kreeg hij na goed terugleggen van Michael de Leeuw, maar deze schoot hij recht op doelman Jeroen Zoet af. Vlak voor rust kwam Linssen op de rechterkant goed door en schoot in de korte hoek hard binnen, maar raakte helaas voor FC Groningen de paal.

Direct na de rust trok PSV het initiatief naar zich toe door de bal lang in de ploeg te houden. Na vijftig minuten wist Adam Maher dit balbezit om te zetten in een verdubbeling van de voorsprong. Nadat hij door Davy Pröpper werd bediend, omspeelde hij eerst enkele tegenstanders om vervolgens van buiten de zestien met links laag diagonaal binnen te schieten.

Na de 0-2 had Groningen het lastig om weer terug in het oude spel te komen. Toen dat na ongeveer een uur voetbal weer leek te lukken, sloeg PSV niet veel later wederom keihard toe. Waar men bij FC Groningen aan een strafschop dacht, nadat Jorrit Hendrix een overtreding op Jarchinio Antonia leek te maken, lag de bal er tien seconde later aan de andere kant in. Jurgen Locadia stoomde aan de linkerkant op en probeerde in te schieten. Zijn schot werd nog geblokt maar daardoor viel de bal perfect voor Luuk de Jong, die met links de bal in één keer uit de lucht op zijn slof nam en daarmee de fraaie 0-3 op het bord kon zetten.

In het laatste kwart van de wedstrijd viel er voor de neutrale toeschouwer niet veel meer te beleven. FC Groningen bleef op zoek naar de eretreffer, maar had weinig geluk in haar pogingen. PSV geloofde het na de treffer verder wel en liet zelfs Andrés Guardado nog wat minuten maken. De Mexicaanse international mocht vlak voor tijd nog aanleggen vanaf de strafschopstip, nadat Santiago Arias werd neergelegd. Deze makkelijk gegeven strafschop werd echter door Sergio Padt gestopt, waardoor de vierde Eindhovense treffer achterwege bleef. Door deze 0-3 overwinning mocht PSV zich voor de tiende keer winnaar van de Nederlandse supercup noemen.

Door: Dennis Korpel