12.05.2017 22:34

Helmond na vier jaar in tweede ronde play-offs

Helmond Sport heeft de tweede ronde van de play-offs bereikt ten koste van Almere City. Na de 4-2 overwinning in eigen huis werd het vrijdagavond 0-2 voor de Brabanders. De ploeg van Roy Hendriksen bereikt zo, na vier jaar, weer eens de tweede ronde.

Almere moest minimaal tweemaal scoren om de 4-2 nederlaag in Helmond weg te poetsen. De thuisploeg kon de hoge verwachtingen echter niet waarmaken. Enkel Rick ten Voorde werd tien minuten voor rust gevaarlijk met een schot dat gekeerd werd door doelman Stijn van Gassel. Vijf minuten voor rust kwam Helmond zelfs op voorsprong dankzij Jordy Thomassen. De clubtopscorer was afgelopen maandag nog invaller en maakte in het Yanmar Stadion zijn vijftiende goal van het seizoen. Drie minuten later werd het al 0-2. Na een perfect aangesneden voorzet van Jason Bourdouxhe kopte Teije ten Den de bal tegendraads achter Chiel Kramer.

Helmond Sport kende magere jaren en eindigde al vier seizoenen op rij in het rechterrijtje. Drie van de vier keer was de dertiende plaats het eindstation. De play-offs werden dit jaar echter behaald door het binnenhalen van een periodekampioenschap. De Brabanders behaalden de tweede ronde voor het laatst in 2013 middels een vierde plaats in de Jupiler League. Het ging toen echter mis in een tweeluik met Sparta Rotterdam.

Ondanks een 0-2 voorsprong bij rust was alles nog mogelijk. Helmond kwam in de heenwedstrijd (4-2) namelijk ook terug van een 0-2 achterstand. Voor rust moest Almere noodgedwongen tweemaal wisselen. Direct na de rust bracht Jack de Gier ook nog eens aanvaller Sven Braken in plaats van Faris Hammouti. Ondanks de offensieve wijzigingen kon Almere amper gevaarlijk worden. Helmond hield dan ook, mede dankzij doelman Van Gassel, knap stand in Flevoland.

Na vier jaar mag Helmond dankzij de overwinningen weer eens uitkomen in de tweede ronde van de play-offs. De tegenstander wordt aanstaande zondag bekend, Helmond speelt tegen de nummer zeventien van de Eredivisie. De resterende kanshebbers zijn NEC, Sparta Rotterdam en Roda JC. De ploeg van Hendriksen gaat proberen, om net als vijf jaar geleden, de finaleronde van de play-offs de bereiken. Het is immers alweer 33 jaar geleden dat er op het hoogste niveau gevoetbald werd in Helmond.

Door: Koen Larmit