19.12.2017 10:35

Ingezoomd op: het ontslag van Pastoor bij Sparta

Na de historische 0-7 nederlaag tegen stadsgenoot Feyenoord greep het bestuur van Sparta Rotterdam in: trainer Alex Pastoor werd ontslagen. Pastoor leidde de club van de Jupiler League naar de Eredivisie, maar is nu in flink degradatiegevaar terecht gekomen.

De prestigieuze stadsderby van Rotterdam werd nog nooit zo ongenadig hard verloren als afgelopen zondag. Feyenoord liet niets heel van Sparta en tekende daarmee het vonnis van Pastoor. Meteen na de wedstrijd op Het Kasteel kwam het bestuur van Sparta bijeen, waarna voorzitter Rob Westerhof diezelfde middag de knoop doorhakte. Dolf Roks moet als interim-trainer de reeks van vier opeenvolgende nederlagen doorbreken en de laatste plaats op de ranglijst verlaten.

Van middenmoter naar kampioen
Per 1 januari 2015 trad Pastoor aan bij de toenmalige nummer zes van de Jupiler League. Het ging niet goed met Sparta en trainer Gert Kruys moest het veld ruimen. Met de nieuwe trainer aan het roer werd het seizoen niet goed afgesloten met een achtste plaats, maar het volgende seizoen begon de wederopstanding. Drie wedstrijden voor het einde van het seizoen kroonde Sparta zich tot kampioen van de Eerste Divisie en volgde promotie naar de Eredivisie. Na een absentie van zes jaar was Sparta weer terug op het hoogste niveau.

Sparta toont zich in de Eredivisie
De promovendus begon alleraardigst aan het nieuwe seizoen. Na zes wedstrijden waren de eerste twee zeges al geboekt en toonden de Spartanen zich met aanvallend voetbal. De nieuwkomer in de Eredivisie leek zich te gaan verzekeren van een gemakkelijk seizoen op het hoogste niveau, maar niets was minder waar. De manschappen van Pastoor moesten knokken tegen degradatie, maar wisten op doelsaldo de nacompetitie te ontlopen. In het gehele rechterrijtje wisten alleen SBV Excelsior en Heracles Almelo meer doelpunten te scoren. Pastoor bracht Sparta niet alleen naar het hoogste niveau, hij hield de ploeg daar ook.

Ontslag hing in de lucht
Waar Pastoor met Sparta de voorgaande seizoenen goede resultaten neerzette, kwam daar dit seizoen niets van terecht. Op Het Kasteel werden nog wel twee wedstrijden gewonnen (FC Twente en FC Groningen), maar veel punten pakken deed Sparta niet. De ploeg is hekkensluiter van de Eredivisie en maakte met dertien stuks de minste competitiedoelpunten. In de KNVB beker was Sparta in september al klaar, toen RKC Waalwijk voor uitschakeling zorgde. Na de nederlaag tegen Feyenoord volgde het vertrek van Pastoor. Na de successen volgde een roemloos einde.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner