25.04.2018 16:15

Uniek: AFC Wimbledon eindigt boven MK Dons

In de League One gaat AFC Wimbledon dit seizoen boven MK Dons eindigen. Het gebeurt uiteraard wel vaker dat een club boven een andere eindigt in de competitie en dus lijkt het niet heel speciaal, maar kijkende naar de voetbalhistorie van beide clubs is dat het absoluut wel.

Een stukje voetbalgeschiedenis. Het bestuur van Wimbledon FC besloot in 2003 naar Milton Keynes te verhuizen, ruim honderd kilometer buiten Londen, waar het complex van de club daarvoor altijd stond. Een jaar later werd de naam veranderd in Milton Keynes Dons FC. Een groot deel van de supporters vond dat maar helemaal niets en richtte een eigen club op: AFC Wimbledon. Na een jarenlang bestuurlijk gevecht sloten MK Dons en AFC Wimbledon in 2006 een overeenkomst. Laatstgenoemde club mocht zich de officiële opvolger van Wimbledon FC noemen.

AFC Wimbledon werd wel gedwongen om een doorstart te maken in de Combined Counties League Premier Division, het negende niveau van Engeland. In vijf seizoenen promoveerde de club in mei 2008 naar de Conference South, het zesde niveau. Daar verbleef de ploeg drie jaar, maar in 2011 lukte het ze om terug te keren de Football League. Twee seizoenen terug promoveerde AFC Wimbledon naar de League One doordat het zich via de play-offs kwalificeerde. Op Wembley, voor bijna zestigduizend fans, versloeg de ploeg Plymouth Argyle met 2-0. MK Dons degradeerde datzelfde seizoen samen met Charlton Athletic en Bolton Wanderers uit de Championship waardoor de ploegen dit seizoen bij elkaar in de competitie zitten.

Als promovendus beleefde AFC Wimbledon een prima start vorig seizoen, maar toch eindigde de ploeg onder MK Dons op de ranglijst. Dit seizoen gaat dat niet gebeuren, want MK Dons verloor dinsdagavond van Bradford City met 2-0. Daardoor bleef de ploeg steken op 42 punten en met nog twee duels op het programma kan het de vijftig punten van AFC Wimbledon in geen geval evenaren. Bovendien staat MK Dons op de voorlaatste plaats en lijkt degradatie onomkeerbaar. Redenen genoeg voor een volksfeest bij alles en iedereen wat het traditionele geel-blauw van AFC Wimbledon toejuicht. 

De huidige stand in de League One:

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner