29.04.2018 17:14

Twente na 35 jaar gedegradeerd uit Eredivisie

FC Twente is voor het eerst in 35 jaar gedegradeerd naar de Jupiler League. Door een 5-0 nederlaag tegen Vitesse kunnen de Enschedeërs de fatale achttiende plaats één wedstrijd voor het einde van de competitie niet meer verlaten. Het is de tweede keer in de historie van de club dat het zal uitkomen op het tweede niveau.

Vitesse had de punten nog hard nodig in strijd om een play-offticket om Europees voetbal. Toch hield Twente lang stand. Vijf minuten voor rust opende Vitesse-middenvelder Thulani Serero echter de score. Na rust ging het hard: Tim Matavž en Bryan Linssen vonden beide tweemaal het net. Twente kwam er niet aan te pas en werd onderdeel van een galavoorstelling.

Trainerswissels
Het werd sowieso al een hels karwei om directe degradatie af te wenden. Twente bezet al maanden de laatste plaats en terwijl concurrenten Sparta Rotterdam en Roda JC Kerkrade punten sprokkelden, zakten de Twentenaren steeds verder af. Het leidde tot twee trainerswissels: René Hake moest na acht speelronden plaatsmaken voor Gertjan Verbeek. Ook de nieuwe trainer haalde het einde van het seizoen niet. Assistent-coach Marino Pusic werd aangesteld als zijn vervanger.

Ook hij kon het tij niet keren. Zo komt er een einde aan een reeks van 35 seizoenen dat Twente deelneemt aan de Eredivisie. In het seizoen 1982/1983 degradeerde de in 1965 opgerichte club ook al. Het jaar erna promoveerde Twente meteen weer.

Gloriejaren
Na de gloriejaren van 2009 tot en met 2011, met twee keer een tweede plaats en een landstitel in 2010, raakte de club op bestuurlijk, financieel en sportief gebied in de problemen. Vorig seizoen werd nog afgesloten met een zevende plaats, maar de lijn omhoog kon niet worden ingezet. Twente eindigt achttiende en krijgt in de Jupiler League de kans om te herrijzen uit de dood.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner