05.08.2018 10:50

Alles wat je moet weten over de Community Shield

Het seizoen in Engeland staat op het punt van beginnen. Net als in landen als Nederland en Frankrijk begint dat met de strijd om de Super Cup. Chelsea en Manchester City strijden zondag om de FA Community Shield.

Chelsea of Manchester City kan een stap zetten richting recordhouder Manchester United. De club wist de Community Shield liefst 21 keer te winnen. Het doelpuntenrecord ligt dan ook in handen van The Red Devils. In de vierde editie van de Engelse Super Cup (1911) won Manchester United met liefst 8-4 van Swindon Town. In 1913 en 1926 maakten de deelnemende teams negen doelpunten in totaal.

Chelsea en Manchester City wonnen de Engelse Super Cup viermaal in hun clubhistorie. Daarmee hebben beide teams Tottenham Hotspur (7) in het vizier. De Engelse topclubs stonden in totaal 153 keer tegenover elkaar, waarvan 138 keer in de Engelse competitie. Chelsea heeft nu nog het voordeel, maar Manchester City is het gat aan het dichten. Van de 153 duels wist Chelsea 63 keer te winnen, tegenover 52 keer winst van de regerend landskampioen. Het doelsaldo valt in het voordeel van Chelsea uit: 218 om 197.

 



Voor de laatste grote uitslagen moeten we terug naar 2011 en 2012. Manchester City was bij beide duels betrokken. In 2011 verloren The Citizens van stadsgenoot Manchester United (2-3), een jaar later werd de Community Shield wél gewonnen, ditmaal door Chelsea te verslaan (3-2). 

Chelsea heeft goede herinneringen aan Wembley, waar de finale wordt afgewerkt. De formatie uit Londen won namelijk twintig officiële wedstrijden in het stadion. Alleen Arsenal (21), Manchester United (23) en Tottenham Hotspur (32) waren succesvoller op de heilige grond. Daarbij moet gesteld worden dat Tottenham Hotspur tijdens de bouw van een nieuw stadion zijn wedstrijden op Wembley speelde.

De laatste speler die een hattrick maakte in de seizoensouverture van Engeland was Éric Cantona. De markante Fransman deed dat in dienst van Leeds United, dat in 1992 Liverpool met 4-3 versloeg. Na dat jaar zou Cantona grote successen boeken met Manchester United.

De laatste speler die doel trof in de Community Shield was ook een Fransman. Olivier Giroud benutte vorig jaar voor Arsenal de beslissende strafschop in een penaltyreeks tegen Chelsea. De spits deed zijn huidige werkgever pijn, Giroud speelt inmiddels in het shirt van Chelsea.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner