29.08.2018 11:30

Waarom Nederland hoopt op fameuze prestatie Rode Ster

Rode Ster Belgrado verdedigt woensdagavond in de playoffs van de Champions League een 0-0 stand tegen RB Salzburg. Als de Servische ploeg, waar oud-Ajacied Lorenzo Ebecilio onder contract staat, deze ronde overleeft, komt het in een heel zeldzaam rijtje terecht.

De ploeg werd vorig seizoen kampioen van de Super Liga, maar startte dit seizoen al in de eerste voorrondes van de Champions League. Rode Ster Belgrado legde tot op heden een knappe route af: er werd gewonnen van FK Spartaks (Letland), FK Sūduva (Litouwen) en Spartak Trnava (Slowakije). Sinds de eeuwwisseling lukte het maar vier ploegen om vanuit de eerste kwalificatieronde het hoofdtoernooi te bereiken, Rode Ster Belgrado kan de vijfde ploeg worden. 

De prestatie van Rode Ster Belgrado is echter nog een stuk knapper. Sinds het seizoen 2009/2010 zijn er namelijk vier voorrondes. Sindsdien lukte het geen enkele ploeg om de groepsfase te bereiken.

De ploegen die vanaf de 1e kwalificatieronde de CL-poulefase bereikten:

  • Liverpool FC (05/06)
  • FC Petržalka Akadémia (05/06)
  • Anorthosis Famagusta FC (08/09)
  • BATE Borisov (08/09)


Lees ook: Nederland is Denemarken voorbij op UEFA ranking


Mocht Rode Ster Belgrado slagen in de missie om RB Salzburg uit te schakelen, bewijst het Nederland bovendien een geweldige dienst op de UEFA coëfficiëntenlijst. De Serviërs, die zelf op flinke achterstand staan ten opzichte van Nederland, elimineren dan de belangrijkste speler uit Oostenrijk. RB Salzburg, vorig seizoen nog halve finalist in de Europa League, is de afgelopen seizoenen namelijk de grootste puntenpakker in Europees verband voor dat land.

De uitschakeling van RB Salzburg zou goed nieuws zijn voor Nederland, dat momenteel nog maar één plaats achterstaat op Oostenrijk op de UEFA coëfficiëntenlijst. De achterstand is echter minimaal: Nederland heeft 26.433 punten, Oostenrijk 26.550 punten. Als PSV van BATE Borisov wint en RB Salzburg gaat onderuit tegen Rode Ster Belgrado, neemt Nederland de elfde plaats over van de Oostenrijkers. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner