29.08.2018 22:52

Na acht jaar weer eens twee Nederlandse ploegen in CL

Nadat Ajax dinsdagavond de Champions League bereikte, slaagde ook PSV erin om het miljardenbal te halen. De Eindhovenaren wonnen met 3-0, waardoor er voor het eerst sinds 2010 weer twee Nederlandse clubs deelnemen.

In het seizoen 2010/2011 plaatste landskampioen FC Twente zich rechtstreeks en Ajax zich via de voorrondes. Daarna was er elk jaar slechts één Nederlandse deelnemer aanwezig: de landskampioen van het voorgaande seizoen. Ook PSV voegde zich deze editie dus bij dat rijtje.

Sinds de start van de Champions League in 1992 was de Nederlandse landskampioen slechts één keer niet vertegenwoordigd. Feyenoord overleefde in 1994 de voorronden niet.


 Nederland is Denemarken voorbij op UEFA ranking 


De vroege doelpunten van PSV, dat het opnam tegen het Wit-Russische BATE Borisov, maakten al snel een einde aan de droom van de uitploeg. Steven Bergwijn en Luuk de Jong waren trefzeker. Door hun goals ging PSV rusten met een 5-2 voorsprong over twee duels.

Na rust brak het elftal van coach Mark van Bommel definitief het Wit-Russische verzet. Na een fraaie actie en een nog fraaiere afronding zette Hirving Lozano zijn ploeg op een definitief veilige 3-0 voorsprong. Zijn ploeg speelde de wedstrijd vervolgens volwassen uit en spaarde krachten richting de thuiswedstrijd tegen Willem II van aanstaande zaterdag.

PSV plaatste zich voor de zestiende keer in de clubhistorie voor het prestigieuze toernooi. Daarmee is het de Nederlandse lijstaanvoerder wat betreft deelnames. Concurrent Ajax volgt met veertien.

Aantal deelnames aan Champions League Nederlandse clubs

  1. PSV - zestien
  2. Ajax - veertien
  3. Feyenoord - vijf
  4. FC Twente, AZ, sc Heerenveen, Willem II - één

De Eindhovenaren mogen dankzij de plaatsing liefst 37 miljoen euro bijschrijven. Het grootste gedeelte daarvan bedraagt de startpremie van vijftien miljoen. Ajax mag nog net iets meer op de jaarrekening noteren: de Amsterdammers ontvangen sowieso 42 miljoen.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner