06.11.2018 10:00

Nederlanders in buitenland: minutenvreters in de PL

In de Premier League lopen een hoop Nederlandse spelers. Bovendien spelen zij geen geringe rol in de kapitaalkrachtige competitie als het gaat om speelminuten. Zo misten drie Nederlanders nog geen seconde.

Nathan Aké (AFC Bournemouth), Wesley Hoedt (Southampton FC) en Patrick van Aanholt (Crystal Palace) zijn absolute sterkhouders bij hun club. Nu 29% van de competitie gespeeld is (elf speelrondes zijn afgewerkt), konden zij 990 minuten spelen. Net als veertig andere Premier League-spelers misten zij nog geen minuut. Voor Aké is dat geen nieuwigheid, want vorig seizoen had hij aan het einde 3353 minuten achter zijn naam staan. Alleen ploeggenoot Asmir Begović stond langer op het veld. De doelman eindigde met de volle mep: 3420 minuten.

Opvallend is dat Aké, Hoedt en Van Aanholt allemaal verdedigers zijn. Achter het trio volgt ook Virgil van Dijk met veel minuten (955). Het toont aan dat het goed zit met de laatste linie van het Nederlands elftal. Aanvallend hebben Nederlanders amper nog iets bijgedragen dit seizoen in de Premier League. Slechts drie goals waren van Nederlandse makelij: Aké, Van Aanholt en Georginio Wijnaldum vonden allemaal eenmaal het net. Ook qua assists tonen de Nederlander zich amper. Alleen Van Aanholt en Daryl Janmaat gaven een beslissende eindpass.

Dost met succesvolle rentree
In de Portugese Primeira Liga speelde Bas Dost afgelopen weekend pas zijn vierde wedstrijd van het seizoen. De boomlange aanvaller kampte de afgelopen weken met een blessure, maar stond tegen CD Santa Clara in de basisopstelling. Sporting CP, dat afgelopen week trainer José Peseiro ontsloeg en denkt aan Marcel Keizer als zijn opvolger, won met 1-2. Dost kwam direct op het scorebord door na ruim een uur een penalty tegen de touwen te knallen. Slechts drie Nederlanders scoorden meer in de grootste tien Europese competities dan Dost dit seizoen: Wout Weghorst, Tjaronn Chery en Memphis Depay.