10.11.2018 13:38

De mooiste sprookjes in de FA Cup-geschiedenis

Het oudste en meest prestigieuze Engelse bekertoernooi gaat zaterdagmiddag officieel van start. De 138ste editie van de FA Cup kent de eerste ronde, het startschot van vele bekersprookjes.

De eerste ronde is niet het échte begin van het FA Cup-seizoen, op 11 augustus gingen de kwalificatieronden  namelijk al van start. Op dat moment waren er liefst 736 kanshebbers op de eindzege, maar bestond het deelnemersveld voornamelijk uit ploegen uit de National League (vijfde niveau) en lager. In de eerste ronde stromen vervolgens de 48 clubs uit de League One en League in, bij de 32 ploegen die de kwalificatie hebben overleefd. In ronde drie doen de clubs uit de Premier League en Championship pas mee. Het is dan met de derde, vierde en vijfde ronde, de kwartfinale en de halve finale nog een lange weg naar de eindstrijd op Wembley. Geregeld wisten kleine clubs de ene na de andere ronde te doorstaan en te stunten in het bekertoernooi.

Bekijk hier het volledige programma voor de eerste ronde FA Cup

Lincoln City - 2017 - kwartfinale
Lincoln City kwam in het seizoen 2016/2017 uit in de National League en moest zich dus via de kwalificatie plaatsen voor de eerste ronde. De ploeg kwam verder en verder in het toernooi, maar toen Premier League-club Burnley in de vijfde ronde de tegenstander was, dacht iedereen dat succesvolle toernooi ten einde zou komen. Niets bleek minder waar: Burnley FC werd de vijfde club die werd uitgeschakeld. Lincoln City kwam in de kwartfinales en trad daarin aan tegen Arsenal. The Gunners toonden geen genade en maakten een einde aan het sprookje: 5-0. Lincoln City was de eerste 'non-league' club die de kwartfinales haalden sinds 1914.

Bradford City - 2015 - kwartfinale
In de vierde ronde leek Chelsea FC een maatje te groot voor Bradford City, toen uitkomend in de League One. The Blues kwamen op Stamford Bridge op een 2-0 voorsprong, maar de bezoekers draaiden de wedstrijd nog volledig om: 2-4. In de achtste finales werd er nóg een ploeg uit de Premier League uitgeschakeld: Sunderland AFC werd met 1-0 verslagen. In de kwartfinales had ook Reading FC de grootste moeite met de cupfighters, pas na een return werd de bekerdroom van Bradford City aan diggelen geschoten: 0-3.

Sheffield United - 2014 - halve finale
Sheffield United wist het in 2014 als derde divisieclub tot Wembley te schoppen. De halve finales vinden namelijk ook plaats in de Londense voetbaltempel. Daarin speelden The Blades tegen Hull City en kwam het heel dichtbij de eindstrijd, maar de 2-1 voorsprong bij rust werd niet vastgehouden: 2-4. De weg naar Wembley leidde via Colchester United, Cambridge United, Aston Villa, Fulham FC, Nottingham Forest en Charlton Athletic.

West Ham United - 1980 - winst
West Ham United is de laatste ploeg die de FA Cup won, zonder op het hoogste niveau actief te zijn. The Hammers waren twee jaar eerder gedegradeerd uit First Division, de toenmalige Premier League. In de finale werd toenmalige titelverdediger Arsenal FC verslagen (1-0), eerder werden Aston Villa, West Bromwich Albion en Everton FC al uitgeschakeld.

Southampton FC - 1976 - winst
Southampton heeft één beker in de prijzenkast staan: de FA Cup van 1976. The Saints eindigden als zesde in de Championship, maar kenden wel een ongekend seizoen in de beker. In de finale maakte Bobby Stokes nog geen tien minuten voor tijd het winnende doelpunt tegen Manchester United: 1-0.