09.01.2019 13:15

Slechts 35% van uitgaande Eredivisie-transfers slaagt

Een transfer pakt niet altijd even goed uit. Maar in het geval van de Eredivisie-spelers die de afgelopen vijf jaar Nederland verlieten voor een buitenlands avontuur én duurder waren dan drie miljoen euro, slaagde maar ongeveer één op de drie bij hun nieuwe club.

Het bekendste voorbeeld is misschien wel het Ajax-trio Riechedly Bazoer, Jaïro Riedewald en Kenny Tete. Bazoer keerde onlangs terug naar Nederland. Bij FC Utrecht probeert hij zijn geluk te hervinden, nadat hij Ajax verliet en mislukte bij VfL Wolfsburg en FC Porto. Riedewald kreeg bij Crystal onlangs in de FA Cup tegen Grimsby Town na maanden weer eens speeltijd, terwijl Tete vaker op de bank zit dan hem lief is. Toptalenten die leken voorbestemd om te slagen in het buitenland, maar niets bleek minder waar.

Ook Jürgen Locadia uitte onlangs ook zijn ongenoegen over zijn gebrek aan speeltijd bij Brighton & Hove Albion. De aanvaller werd vorige winterstop nog voor een recordbedrag overgenomen door de Premier League-club. In totaal had hij nog maar vier basisplaatsen bij Brighton & Hove Albion. Dat stemt tot ontevredenheid. "Ik ben nu op een leeftijd dat ik wekelijks moet spelen. Bij Brighton heb ik niet het idee dat mijn situatie snel zal veranderen. Voor mijn gevoel heb ik nooit de kans gekregen om te laten zien wat ik waard ben", liet hij eind 2018 weten in De Telegraaf.

De transfer van Locadia naar het buitenland is dus een mislukte, net als die van Bazoer, Riedewald en Tete. Maar zij zijn niet de enige spelers die Nederland verlieten en vervolgens weinig succesvol waren. In de afgelopen vijf jaar verkasten 55 spelers voor meer dan drie miljoen euro naar het buitenland. Van die 55 spelers hadden slechts negentien spelers bij hun nieuwe club de helft of vaker een basisplaats in de mogelijke wedstrijden.

Uitzonderingen
Soms speelden blessures parten, zoals bij Arkadiusz Milik, Rick Karsdorp of Timo Letschert. En in sommige gevallen wist de speler die een transfer maakte dat een basisplaats een lastig verhaal zou worden. Jasper Cillessen is zo'n geval, maar ook hij wordt geschaard onder 'niet geslaagd'. Een aantal keer is er een uitzondering. Bijvoorbeeld Nemanja Gudelj, die Ajax verliet voor een Chinees avontuur bij Tianjin Teda. De Serviër startte vaak in de basis, verkaste binnenlands naar Guangzhou Evergrande en kan van de getransfereerden uit het seizoen 2016/2017 als enige betiteld worden als geslaagde transfer.

Ook bijvoorbeeld Georginio Wijnaldum en Davinson Sánchez behoren tot die categorie. Bij hun nieuwe clubs, respectievelijk Newcastle United en Tottenham Hotspur, overtuigden zij met meer dan de helft aan basisplaatsen. Wijnaldum hield er zelfs een transfer naar Liverpool FC aan over.

De theorie van geslaagd/niet geslaagd is niet helemaal sluitend. Zo is Markus Henriksen een uitzondering. De Noorse middenvelder, die AZ verliet voor een avontuur bij Hull City, speelde in zijn eerste niet veel bij de Engelse club. Vorig seizoen had hij ongeveer de helft van de wedstrijden een basisplaats, terwijl hij dit seizoen een vaste kracht is op het middenveld van Hull City. Gemiddeld gezien komt hij echter net te kort om vijftig procent of meer basisplaatsen te krijgen. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner