16.02.2014 18:18

Ajax voor eigen publiek simpel langs Heerenveen

Lasse Schøne was met een hattrick de man van de wedstrijd tijdens Ajax - sc Heerenveen. Twee van zijn drie doelpunten kwamen vanaf de strafschopstip. (16-2-2014)

Ajax heeft optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van Vitesse en Feyenoord. De Amsterdammers hadden in eigen huis geen kind aan sc Heerenveen. Dankzij twee strafschoppen en een velddoelpunt van Lasse Schøne boekte de thuisploeg een 3-0 zege en vergrootte het de voorsprong op achtervolger FC Twente weer naar vier punten.

Ajax begon erg sterk aan de wedstrijd tegen sc Heerenveen. Vanaf minuut één waren de Amsterdammers de bovenliggende partij. Al vroeg tijdens het duel was Niklas Moisander dicht bij het openingsdoelpunt. De centrale verdediger werkte een corner bij de tweede paal tegen het aluminium aan. Even later dacht Viktor Fischer te scoren, maar zijn doelpunt werd onterecht afgekeurd vanwege buitenspel. Door de grote druk van Ajax was het dan ook niet verrassend dat de thuisploeg na twaalf minuten op voorsprong stond.

Siem de Jong draaide behendig weg bij Joey van den Berg. De verdediger voelde zich genoodzaakt de spits neer te leggen en kreeg daardoor een strafschop tegen. Lasse Schøne profiteerde optimaal van het buitenkansje. Zes minuten later legde Schøne eveneens aan vanaf elf meter: 2-0. Ditmaal gaf scheidsrechter Pol van Boekel een penalty vanwege een handsbal van Stefano Marzo. Na de verdubbeling van de score zakte Ajax terug en moest Heerenveen meer het spel maken. De Friezen slaagden er niet in om in de eerste helft mogelijkheden te creëren.

De tweede helft voltrok zich op laag tempo en bood de supporters weinig spektakel. Heerenveen liet zich ver terugzakken op de eigen speelhelft. Het compact verdedigen had effect, aangezien Ajax er niet in slaagde om de Friese muur te slechten. Pas in de laatste twintig minuten begon Heerenveen zich nadrukkelijk met het spel te bemoeien en kreeg het onder meer via Alfreð Finnbogason en Hakim Ziyech halve kansen op een doelpunt.

Net op het moment dat het publiek in slaap gesust leek te zijn, scoorde Schøne zijn derde van de avond. Viktor Fischer behield bij zijn voorzet goed het overzicht en bediende daardoor optimaal Schøne, die daarmee een hattrick maakte tegen zijn voormalig werkgever. Door de drie punten blijft Ajax de grootste titelkandidaat in de Eredivisie.

Door: Robin Tibbe