18.02.2014 12:00

Foto van de Week: De knuffelfactor van Schöne

Lasse Schøne (l.) knuffelt grensrechter Bas van Dongen tijdens Ajax - sc Heerenveen. Voetbal.com Foto van de Week.
Lasse Schøne (l.) knuffelt grensrechter Bas van Dongen tijdens Ajax - sc Heerenveen. Voetbal.com Foto van de Week.

Lasse Schöne was de man van de wedstrijd tijdens Ajax – sc Heerenveen. De Amsterdammers wonnen met 3-0 van de Friezen en alle doelpunten kwamen op naam van de Deense middenvelder, acterend vanaf de rechtervleugel. Het was de eerste keer in zijn carrière dat Schöne een hattrick wist te scoren.

Progressie

In de zomer van 2012 werd Schöne transfervrij overgenomen van NEC Nijmegen. De Deen werd gezien als een aankoop voor de breedte, maar heeft zich inmiddels opgewerkt tot een gewaardeerde basiskracht. Schöne speelde inmiddels op ‘tien’, als rechts –en linksmid. Vervolgens werd hij zelfs op rechtsback en rechtsbuiten gepositioneerd, maar met name als rechtsbuiten floreerde Schöne bij Ajax. De Deen is tijdens het huidige seizoen topscorer van Ajax, gezien over alle competities scoorde de international van Denemarken al elf keer. Hij is niet alleen topscorer van Ajax, zijn doelpunten waren belangrijk voor zijn ploeg. Zo was hij onlangs verantwoordelijk voor de 1-0 zege op Go Ahead Eagles. Daarnaast is Schöne ook belangrijk als aangever. De 27-jarige Deen was al goed voor vijf assists in de Eredivisie. De progressie die de Deen de afgelopen twee jaar heeft gemaakt is enorm. Er wordt zelfs gesproken over een stap hogerop.

Verleden

De middenvelder maakte telkens kleine stappen in zijn carrière. Schöne begon zijn carrière in Nederland bij sc Heerenveen, maar kwam niet tot een optreden in het eerste elftal. De Deen beproefde daarom zijn geluk bij De Graafschap. In de zomer van 2006 verruilde hij de Friezen voor de Superboeren. Na twee seizoenen in Doetinchem verliet hij De Graafschap voor een stap hogerop bij NEC Nijmegen. Vier jaar lang was Schöne de nummer ‘tien’ van NEC en vooral tijdens zijn laatste jaar in Nijmegen deed hij het uitstekend. 34 wedstrijden en elf doelpunten waren voldoende voor Ajax om hem transfervrij naar Amsterdam te halen. De ‘breedteaankoop’ wordt inmiddels gezien als één van de belangrijkste spelers in de ploeg van Frank de Boer, waardoor hij automatisch in aanmerking komt voor vertrek uit Amsterdam. Sterkhouders als Jan Vertonghen, Christian Eriksen en Toby Alderweireld gingen hem de afgelopen jaren voor.

Afgelopen zondag

Maar even terug naar afgelopen zondag. Schöne scoorde een hattrick en was hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de overwinning op zijn oude club sc Heerenveen. Al na achttien minuten had hij er al twee in het mandje liggen, al kwamen deze treffers wel vanaf de strafschopstip. Vlak voor tijd schoot hij op aangeven van Viktor Fischer de 3-0 tegen de touwen, wat hem de wedstrijdbal opleverde. Die bal werd overigens opgehaald door doelman Jasper Cillessen. De Deen was zelf namelijk vergeten om zijn trofee op te halen. Schöne is inmiddels mateloos populair in Amsterdam en heeft de zogenaamde ‘knuffelfactor’. Iets wat grensrechter Bas van Dongen mocht ondervinden. Schöne was namelijk ontzettend blij met zijn drie treffers, dat hij zelfs de grensrechter wilde bedanken, maar die bleef stoïcijns voor zich uitkijken. Het blijft gissen, maar wij van Voetbal.com denken dat Schöne, mocht hij een mooie transfer maken naar het buitenland, wellicht een week de tijd zal nemen om iedereen in Amsterdam te voorzien van een afscheidsknuffel. To be continued… 

Door: Jurre Hermans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner