20.02.2014 23:02

Ajax gekleineerd door Oostenrijkse koploper

Slechts een wonder kan Ajax van uitschakeling in de Europa League behoeden. De Amsterdammers werden donderdagavond op eigen veld gedeclasseerd door het Oostenrijkse Red Bull Salzburg: 0-3.

Nog voor het eerste fluitsignaal had geklonken, moest Ajax de eerste teleurstelling slikken. Lasse Schöne, de man in vorm bij de Amsterdammers, liep in de warming-up een enkelblessure op en moest zodoende afhaken. Zijn plaats werd ingenomen door Kolbeinn Sigthorsson.

Het bleek een voorbode op wat komen ging. De thuisploeg werd vanaf minuut één achteruit gedrongen en de 0-1 na een klein kwartier spelen was niet meer dan logisch. Joël Veltman vloerde in het eigen strafschopgebied Alan, die gretig naar de grond ging en scheidsrechter Clément Turpin naar de stip zag wijzen. Aanvoerder Jonathan Soriano wist wel raad met dit buitenkansje.

De aanvaller werd de meest besproken man van de eerste helft, want hij vond na 35 minuten spelen opnieuw het net. De voormalig goalgetter van Barcelona B zag Jasper Cillessen iets te ver voor zijn doel staan en schoot het leder vanaf een meter of vijftig weergaloos binnen. Daarmee besliste hij de wedstrijd vroegtijdig, want enkele minuten eerder had Sadio Mané zwak verdedigen van Ajax al afgestraft.

In het tweede bedrijf ging de ploeg van Frank de Boer wanhopig op zoek naar de aansluitingstreffer, maar echt gevaarlijk werd de landskampioen nooit. Red Bull daarentegen bleef voetballend de betere partij, maar verzuimde de score ondanks goede kansen voor Mané en Kevin Kampl van extra glans te voorzien. De return in Oostenrijk is desondanks een formaliteit.

Door: Joep van Run