23.02.2014 16:26

Ajax ruim langs AZ

Spannend was het in Amsterdam zondagmiddag geen moment bij het duel tussen Ajax en AZ.  De thuisploeg was oppermachtig en liet de bezoekers kansloos. Twee doelpunten van Lerin Duarte en goals van Siem de Jong en debutant Ricardo Kishna zorgden voor een ruime overwinning: 4-0.

In de eerste helft was het nagenoeg eenrichtingsverkeer in Amsterdam. In de eerste seconden zorgde Steven Berghuis echter voor het eerste gevaar namens AZ. Na slecht ingrijpen van Ajax-keeper Jasper Cillessen schoot Berghuis rakelings over het lege doel van de Amsterdammers. Hierna was Ajax wakker en al in de vierde minuut kwam het op voorsprong. Ricardo van Rhijn stoomde op aan de rechterflank en bediende Siem de Jong middels een lage voorzet. Hij schoot de bal vervolgens hard en laag achter AZ-doelman Esteban in de korte hoek.

Ajax kreeg na dit doelpunt kans op kans en het was een wonder dat er in de eerste helft geen tweede Amsterdamse goal viel. De grootste mogelijkheid was voor Lerin Duarte. Hij omspeelde Esteban maar zag Jeffrey Gouweleeuw zijn inzet van de lijn halen. AZ was na die kans voor Berghuis nog slechts eenmaal gevaarlijk via Markus Henriksen. Cillessen was echter attent en redde met zijn voet.

Na rust ging de thuisploeg verder waarmee het in de eerste helft geëindigd was: aanvallen. Dit resulteerde in de 54e minuut in de 2-0.  De Jong legde de bal met een mooi hakje klaar voor Duarte. Van binnen het strafschopgebied schoot hij de bal met rechts achter Esteban. Na een half uur voetballen was de wedstrijd in Amsterdam gespeeld. Ricardo Kishna, die zijn debuut maakte voor Ajax, schoot op schitterende wijze raak. Ook de 4-0, die een kwartier later viel, was erg fraai. Ditmaal was het Duarte die met een mooie uithaal Esteban verschalkte en zo zijn tweede doelpunt van de middag maakte.

De overwinning van Ajax was zodoende meer dan verdiend. De bezoekers gaven zondagmiddag niet thuis en maakten geen moment aanspraak op een punt, laat staan een overwinning. Frank de Boer boekte alweer zijn zestiende overwinning van het huidige seizoen en laat de concurrentie niet dichterbij komen. Voor AZ is er op de ranglijst niets veranderd. De Alkmaarders blijven zevende.

Door: Roel Egberts