24.02.2014 11:41

Ajax loopt uit op concurrentie, problemen voor Roda en NEC

Een woeste Graziano Pellè, een tevreden Frank de Boer en een sombere Jon Dahl Tomasson. Speelronde 25 kende veel bijzondere en mooie momenten. Een terugblik.

Fräser pakt weer punten met ADO
Bij ADO Den Haag kunnen ze zo langzamerhand spreken van het ‘Henk Fräser-effect’. De trainer pakte in zijn eerste twee wedstrijden als ADO-trainer vier punten en daar kwamen dit weekend weer drie bij. In het eigen Kyocera Stadion versloeg de Haagse formatie vrijdagavond Go Ahead Eagles met 3-2. De Deventenaren keken al vroeg tegen een 2-0 achterstand aan en hoewel Go Ahead twee keer de aansluitingstreffer maakte, zat een gelijkspel er niet in.

SC Cambuur duwt Roda verder in de problemen
Crisistijd in Kerkrade. De hekkensluiter van de Eredivisie is naarstig op zoek naar punten, maar heeft al vijf competitiewedstrijden op rij verloren. Omdat de concurrentie wekelijks punten pakt, begint men in Limburg serieus te vrezen voor het degradatiespook. In Leeuwarden leek Roda JC zaterdagavond een punt uit het vuur te slepen, maar in de blessuretijd besliste Paco van Moorsel de wedstrijd in het voordeel van SC Cambuur. Een paar minuten daarvoor waren Kees Luijckx en Guy Ramos van het veld gestuurd door Bas Nijhuis. De heren kregen van de scheidsrechter hun tweede gele kaart.

Mårtensson bezorgt FC Utrecht volle buit
FC Utrecht boekte zondagmiddag de eerste overwinning van 2014, door in eigen huis FC Groningen met 1-0 te verslaan. De gevierde man aan Utrecht-zijde was Johan Mårtensson, die vlak voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. Door zijn doelpunt beleefde de Zweed een uitstekende rentree, want een enkelblessure hield hem sinds eind oktober al aan de kant. Er hadden echter veel meer goals kunnen vallen in de Galgenwaard. De Groningers verzuimden in de eerste helft kansrijke situaties uit te spelen en voor Utrecht miste Steve de Ridder vlak na rust een penalty en schoot Mark Diemers na rust rakelings naast. Ook Jens Toornstra (lat) en Tjaronn Chery (lat) waren erg dicht bij een doelpunt. Door de overwinning is FC Utrecht van de zestiende naar de dertiende plaats gestegen.

Kishna volgt voorbeeld Cruijff en co
Scoren bij je Eredivisiedebuut, dat is niet voor veel spelers weggelegd. Ricardo Kishna deed dat zondagmiddag wel en voegt zich daarmee in het rijtje Johan Cruijff, Marco van Basten, Bryan Roy, Ronald de Boer, Patrick Kluivert, Davy Klaassen en Jairo Riedewald. Zij luisterden hun debuut in het shirt van Ajax ook op met een doelpunt. Kishna  had met zijn treffer een aandeel in de 4-0 overwinning op AZ. De 3-0 van de linksbenige buitenspeler zat er fraai in. De grote uitblinker van de wedstrijd was echter Lerin Duarte, die met twee treffers belangrijk was voor Ajax. De overwinning brengt Ajax weer een stap dichter bij de vierde landstitel op rij. Met nog negen wedstrijden te gaan, hebben de Amsterdammers een voorsprong van zes punten op nummer twee FC Twente.

Sterke tweede helft helpt Vitesse aan overwinning
Dankzij een goede tweede helft lukte het Vitesse om zondag RKC Waalwijk te verslaan. Even leek het RKC de naam als reuzendoder weer waar te maken getuige de snelle 0-1 van Kenny Anderson. Vitesse stak daar op tijd een stokje voor. Onder aanvoering van invallers Valeri Qazaishvili en Renato Ibarra, lukte het de Arnhemmers om in het tweede bedrijf de achterstand weg te poetsen: 3-1. Door de overwinnig is Vitesse gestegen naar de derde plaats, ten koste van Feyenoord.

Feyenoord geeft zege uit handen in kraker
Na de wedstrijd tussen FC Twente en Feyenoord sloegen de stoppen door bij Graziano Pellè. De Italiaanse spits liet in de catacomben een spoor van vernieling achter. De reden van zijn woedeaanval? De late gelijkmaker die zijn team zondagmiddag tegen kreeg. Feyenoord domineerde in de Grolsch Veste en kwam terecht op 0-2, maar in het laatste kwart van de wedstrijd werden de Rotterdammers steeds verder naar achteren geduwd. Dat resulteerde twintig minuten voor tijd in een doelpunt van Luc Castaignos en in de absolute slotfase zelfs in de 2-2 van Cuco Martina. Beide ploegen schieten weinig op met de remise. Ajax is door dit resultaat de lachende derde, want de koploper loopt zodoende verder uit op Twente en Feyenoord. Twente geeft zes punten toe, terwijl Feyenoord een gat van negen punten moet zien te overbruggen in de de resterende negen competitieduels.