03.03.2014 10:58

Ajax zegeviert in De Kuip, PSV wint voor vijfde keer op rij

Heerenveen komt slechte start te boven

De 26e speelronde begon vrijdagavond in Almelo. Ondanks dat het sc Heerenveen van Marco van Basten een zeer zwakke eerste helft speelde, versloeg het Heracles Almelo. De Friezen kwam na een halfuur spelen op achterstand door een rake vrije trap van oud-Heerenveener Oussama Tannane. Tegen de verhouding in kwamen de Friezen via Marten de Roon nog voor rust naast Heracles. In de tweede helft speelde sc Heerenveen een stuk beter en dat leverde via Alfreð Finnbogason, die alweer zijn 22ste van het seizoen maakte, de 1-2 op.

Zes doelpunten in IJsseldeltastadion

Het meest spectaculaire duel van het weekend vond plaats in Zwolle. In het IJsseldeltastadion deelden PEC Zwolle en NEC Nijmegen zaterdagavond de punten. De Zwollenaren kwamen door doelpunten van Guyon Fernandez en Mateusz Klich binnen 35 minuten op 2-0. Geen vuiltje aan de lucht, dacht het Zwolse publiek. Tot vlak voor rust Søren Rieks de aansluitingstreffer maakte en NEC vlak na de theepauze zelfs op gelijke hoogte kwam door een doelpunt van Michael Higdon. De Zwollenaren lieten zich niet ontmoedigen en kwamen door een heerlijke knal van Joost Broerse in de 57e minuut weer op voorsprong. De ruim 12.000 mensen in het IJsseldeltastadion kregen nog één doelpunt te zien: Rieks zorgde twintig minuten voor tijd met de 3-3 dat NEC een punt aan de wedstrijd overhield.

PSV met nodige geluk langs Go Ahead

Met hangen en wurgen won PSV zaterdagavond in de Adelaarshorst voor de vijfde keer op rij. De Eindhovenaren speelden een belabberde eerste helft tegen Go Ahead Eagles en keken na 45 minuten spelen tegen een zeer verdiende 2-0 achterstand aan. De Deventenaren verzuimden de 3-0 te maken, wat de ploeg duur kwamen te staan. Het publiek in de Adelaarshorst hoopte op een historische overwinning op PSV, maar die kwam er niet. Memphis Depay maakte vlak na rust uit de eerste echte kans van de Eindhovenaren de aansluitingstreffer. Twintig minuten later volgde de gelijkmaker van Jürgen Locadia en in de slotminuut dompelde Bryan Ruiz Deventer in rouw. Hij maakte van dichtbij de 2-3.

Roda JC geen partij voor Vitesse

De situatie wordt met de week zorgelijker voor Roda JC. De Kerkraders staan op de laatste plaats en verloren zaterdag alweer voor de zesde opeenvolgende keer. De ploeg van Jon Dahl Tomasson had zaterdag geen schijn van kans tegen Vitesse, dat binnen het halfuur de wedstrijd had beslist. Na dertig minuten spelen keek Roda tegen een 2-0 achterstand aan en speelde het met een man minder, nadat Roly Bonevacia met rood van het veld werd gestuurd. Vitesse liet na om in het restant van de wedstrijd het publiek in het GelreDome te vermaken en scoorde nog slechts één keer: Mike Havenaar maakte een kwartier voor tijd zijn tweede van de avond.

FC Utrecht pakt punt tegen FC Twente

In Utrecht zal men tevreden zijn met het punt dat de plaatselijke FC zondagmiddag tegen FC Twente pakte. De Domstedelingen kwamen in het duel met de Tukkers al vroeg in de wedstrijd met 0-1 achter. Quincy Promes, die woensdag mogelijk debuteert in het Nederlands elftal, schoot na doorkoppen van Torgeir Børven de bal achter Robbin Ruiter. Met die stand gingen de clubs de rust in, maar acht (!) seconden nadat de tweede helft was begonnen, stond het al 1-1. Vanaf de aftrap kreeg Tommy Oar de bal meteen in zijn voeten, kroop naar binnen en plaatste de bal in de rechterhoek. Door het gelijke spel neemt het team van Jan Wouters verder afstand van de gevarenzone.

Ajax doet Feyenoord pijn in Klassieker

Zondagmiddag stond voor Feyenoord dé wedstrijd van het seizoen op het programma: De Klassieker in De Kuip. Voor de derde keer speelden de Rotterdammers dit seizoen tegen Ajax en voor de derde keer verloor Feyenoord van de hoofdstedelingen. Graziano Pellè speelde een opvallende rol in de wedstrijd. De Italiaanse aanvoerder van de Rotterdammers zette zijn ploeg op 1-0, maar had na een elleboogstoot op Joël Veltman eigenlijk van het veld gestuurd moeten worden. De voorsprong van Feyenoord werd vlak voor rust ongedaan gemaakt door Kolbeinn Sigþórsson, die van dichtbij de bal tegen de touwen schoot op aangeven van Ricardo Kishna. In de tweede helft kreeg Veltman De Kuip stil, nadat hij in de scrimmage de 1-2 binnenschoot en zijn team daarmee de overwinning  bezorgde. Het ziet er sterk naar uit dat ook dit jaar de titel naar Amsterdam gaat. Ajax heeft namelijk met nog acht wedstrijden te gaan een voorsprong van acht punten op FC Twente en Vitesse.