14.03.2014 08:50

Topper tussen Vitesse en PSV, IJsselderby in Zwolle

We naderen het einde van een spectaculair Eredivisieseizoen. Met nog zeven wedstrijden te gaan is de strijd zowel boven- als onderin de competitie nog altijd niet beslist. Ajax is de grote favoriet voor het kampioenschap, maar daar wil Vitesse een stokje voor steken. De Arnhemmers vechten in speelronde 28 tegen PSV voor hun laatste kans, terwijl in Zwolle de beladen IJsselderby tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles plaatsvindt. Ondertussen gaat de degradatiestrijd in de kelder van de competitie onverminderd door.

Vitesse mag geen fouten meer maken

Zes punten. Dat is het gat dat Vitesse de laatste zeven competitiewedstrijden moet overbruggen om in puntenaantal gelijk te komen met koploper Ajax. Veel puntverlies mag het team van Peter Bosz dus niet meer lijden. Vitesse treft begin april de Amsterdamse koploper in eigen huis en de Arnhemse club kan dan drie punten dichterbij komen. Vitesse zal dan de drie duels die het daarvoor speelt wel moeten winnen. Te beginnen met PSV, dat zaterdagmiddag op bezoek komt in de GelreDome. De Eindhovenaren staan op de vijfde plaats en verkeren in topvorm: het team van Phillip Cocu won al zes keer op rij. De achterstand van PSV op Feyenoord (één punt) en FC Twente (twee punten) is miniem en ook Vitesse (vijf punten) is nog te achterhalen. De wedstrijd tussen Vitesse en PSV is voor beide clubs dus erg belangrijk.

Tweede IJsselderby van het jaar

Een derby maakt vaak extra krachten los bij spelers. Daar kwam PEC Zwolle begin december achter. Toen speelde de Zwolse club in de Adelaarshorst tegen een tot op het bot gemotiveerd Go Ahead Eagles en werd het met een flink pak slaag weer naar huis werd gestuurd: 4-1. De Zwollenaren zijn op zoek naar sportieve wraak. In het IJsseldeltstadion kan het team van Ron Jans zich zondag revancheren voor de pijnlijke nederlaag die het een paar maanden geleden tegen de rivaal leed. Statistisch gezien is het lastig te zeggen wie de IJsselderby zondag wint: PEC Zwolle won slechts één van haar laatste negen thuisduels, terwijl Go Ahead van de laatste tien uitwedstrijden maar één keertje wist te winnen. Een gelijkspelletje dan maar?

Mogelijkheden voor Roda JC

Roda JC verliet vorige week eindelijk de laatste plaats, maar het team van Jon Dahl Tomasson zal nog een paar keer punten moeten pakken om niet direct te degraderen. De Kerkraders spelen zaterdagavond in het Polman Stadion tegen Heracles Almelo en daar liggen mogelijkheden voor Roda JC. Heracles is namelijk de club die dit seizoen het slechtst presteert in eigen huis: dertien punten uit dertien duels. De Heraclieden worden niet of nauwelijks genoemd in de degradatiestrijd, maar ook zij moeten nog oppassen om niet bij de laatste drie te eindigen. Trainer Jan de Jonge en zijn manschappen hebben slechts een voorsprong van drie punten op de nummer zestien, RKC Waalwijk, en zijn dus nog lang niet veilig.

FC Twente gaat voor top vier

FC Twente en AZ nemen het zondag in de Grolsch Veste tegen elkaar op. De clubs hebben veel overeenkomsten: door goed financieel beleid te voeren hebben zij zich de afgelopen jaren genesteld in de (sub)top van de Eredivisie en zowel de Enschedeërs als de Alkmaarders gaan dit seizoen voor Europees voetbal. FC Twente moet de komende tijd goed oppassen dat het niet overal naast grijpt. Zelf bestempelden de Tukkers zich dit seizoen niet als titelkandidaat, maar de buitenwacht deed dat wel. De club uit Enschede won echter slechts één van de laatste zes wedstrijden, waardoor het kampioenschap een utopie is geworden voor de Enschedeërs. FC Twente staat inmiddels op de derde plaats en heeft nog uitzicht op de tweede plaats, die recht geeft op de voorronde van de Champions League. Het is ook nog mogelijk dat Feyenoord en PSV het team van Michel Jansen inhaalt, waardoor Twente vijfde eindigt en zich‘slechts’ kwalificeert voor de play-offs om een Europees ticket. Zo ver wil de club uit Enschede het echter niet laten komen, dus gaat zondag vol voor de winst tegen AZ.

Weken van de waarheid voor NEC

Wie had voorafgaand aan het seizoen verwacht dat een duel tussen NEC en FC Utrecht bestempeld zou worden als degradatieduel? De clubs zijn niet weg te denken uit de Eredivisie, maar de kans is aanwezig dat één, of beide ploegen, volgend jaar in de Eerste Divisie speelt. De situatie van de Nijmegenaren (achttiende) is een stuk nijpender dan de situatie van FC Utrecht (veertiende). NEC heeft aan het einde van het seizoen een loodzwaar programma (AZ-uit, FC Twente-thuis en Ajax-uit) en zal dus de komende vier wedstrijden veel punten moeten pakken. In de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht krijgt het team van Anton Janssen de ideale mogelijkheid om een goed begin te maken aan de reeks van vier duels. In het Goffertstadion won NEC eerder dit seizoen overigens al een keer van de Domstedelingen, maar dat was in de KNVB Beker.

SC Heerenveen naar De Kuip

Twee teams die dit seizoen veel scoren zijn Feyenoord (57 doelpunten) en sc Heerenveen (56 doelpunten). Zondag spelen de clubs in Rotterdam tegen elkaar. De twee topscorers van de Eredivisie, Alfred Finnbogason en Graziano Pellè, spelen in dienst van deze ploegen. De Italiaan in Rotterdamse dienst zit echter een schorsing uit en zal daarom dit weekend niet in actie komen. SC Heerenveen staat zesde en is samen met nummer zeven AZ de enige club die geen spannende slotfase van de Eredivisie tegemoet gaat. Stijgen naar de vierde plaats is zo goed als onmogelijk voor de Friezen en het team van Marco van Basten zal ook niet meer buiten de top acht vallen. Wat rest is het vinden van de juiste vorm aan het einde van het seizoen, want dan strijdt het Friese team in de play-offs om een ticket voor de Europa League.

Ajax zet titelstrijd door in Breda

Speelronde 28 wordt zondagmiddag afgesloten in Breda. Daar is het Rat Verlegh Stadion het podium van NAC Breda – Ajax. De Amsterdammers zijn de torenhoge favoriet voor de titel, maar Frank de Boer heeft zijn spelers gewaarschuwd dat het kampioenschap nog niet binnen is.  Concurrent Vitesse kroop vorige week twee punten dichterbij doordat Ajax in de ArenA verrassend puntverlies tegen SC Cambuur leed. De Amsterdammers zullen zondagmiddag niet voor de tweede keer op rij punten willen verspelen. Een uitwedstrijd tegen NAC Breda is altijd lastig, maar de club uit Breda is kwetsbaar op dit moment: NAC won slechts één van de laatste zes competitiewedstrijden.

Overige wedstrijden

SC Cambuur – RKC Waalwijk
ADO Den Haag – FC Groningen

 

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner