20.03.2014 19:54

AZ ondanks matig duel naar kwartfinale

Boeiend was het niet wat AZ op bezoek bij Anzi liet zien, maar effectief was het wel van de ploeg uit Alkmaar. Met een doelpuntloos gelijkspel in Moskou en de overwinning (1-0) van vorige week plaatste AZ zich voor de kwartfinale in de Europa League.

In de eerste 45 minuten gebeurden er niet veel spannende dingen voor beide partijen. Anzhi leek nog niet alles op alles te zetten, terwijl AZ geduldig wachtte op countermogelijkheden. Die kreeg de ploeg wel, maar gevaarlijk werd het nooit. Het gevaarlijkste moment van de wedstrijd was voor de middenvelder Nemanja Gudelj. Hij schoot een vrije trap van ongeveer achttien meter net naast het doel van Anzhi-doelman Mikhail Kerzhakov. Anzhi werd alleen in de beginfase gevaarlijk, door een schot van de Georgische verdediger Gia Grigalava. De organisatie bij AZ klopte helemaal in de eerste helft en op dat ene schot na creëerden de Russen geen kansen. Met 0-0 bereikten de Alkmaarders de rust.

Anzhi wist dat het in de tweede helft moest aanzetten, maar de Russische formatie kon dat niet. Het lukte niet om gevaarlijk te worden voor het doel van Esteban. Aleksandr Aliyev was nog wel dreigend in de tweede helft, maar hij kon niet tot schieten komen. Wel kwamen de spitsen Aron Jóhannsson en Steven Berghuis tot schieten, maar allebei schoten ze naast. Ook Gudelj wist zijn poging vanuit de vrije trap niet tussen de palen te mikken. In de 89e minuut was er nog een vrije trap van Aliyev maar die poging mocht de Oekraïense middenvelder snel vergeten. De bal zeilde naast het doel van Esteban en zo ging het laatste Russische gevaar ook geruisloos voorbij.

Na tweeënnegentig minuten floot scheidsrechter Thomson voor het einde van dit duel. Matig was het niveau, maar dat zal AZ een zorg zijn. De ploeg van Dick Advocaat plaatst zich door dit gelijkspel voor de volgende ronde en zal daarin ongetwijfeld een sterkere tegenstander tegenkomen.