31.03.2014 12:45

Ajax neemt voorschot op titel, Feyenoord doet goede zaken

Amsterdam mag zich voorbereiden op een kampioensfeestje, want Ajax besliste zondag de titelstrijd door FC Twente te verslaan. Verder profiteerde Feyenoord optimaal van de misstappen van de concurrentie en werd Roda JC dieper in de problemen geduwd. Het gebeurde allemaal in speelronde 30. We blikken terug!

Ajax maakt zich op voor landstitel

Het kan bijna niet meer misgaan voor Ajax. Over een paar weken zullen de Amsterdammers voor het vierde jaar jaar op rij gekroond worden tot landskampioen. Zondag won het team van Frank de Boer met 3-0 van FC Twente en daardoor is het gat met de concurrentie vergroot naar acht punten. Met nog vijf wedstrijden te gaan, lijkt dat een veilige marge. Het had zondagmiddag echter ook anders kunnen lopen: de Tukkers speelden de eerste helft aardig en hadden zomaar kunnen winnen in de ArenA, maar de bezoekers uit Enschede gingen niet goed met hun kansen om. Ajax was een stuk effectiever: Stefano Denswil maakte na een halfuur spelen de 1-0 en Lasse Schöne en Bojan Krkic scoorden na rust ook nog. FC Twente is door de nederlaag gezakt naar de vijfde plaats, maar staat in verliespunten op de derde plaats.

Feyenoord wint en staat tweede

Van de vier clubs die strijden om de tweede plaats, was Feyenoord de enige die in speelronde 30 wist te winnen. Door de 5-0 zege op Go Ahead Eagles profiteerden de Rotterdammers optimaal van de misstappen van de concurrentie en stegen ze van de vierde naar de tweede plaats. Zoals de uitslag al doet vermoeden had de Rotterdamse club weinig moeite om de promovendus in De Kuip aan de kant te zetten. In de eerste helft zette Lex Immers de 1-0 op het scorebord. Via Jop van der Linden (paal) en Erik Falkenburg (zijnet) kwam de club uit Deventer bijna op gelijke hoogte, maar zij scoorden niet. Feyenoord deed dat in de tweede helft maar liefst vier keer. Tonny Vilhena maakte vlak na rust de 2-0, waarna Jean-Paul Boëtius tien minuten later de wedstrijd besliste. Mitchell te Vrede en Miquel Nelom zorgden er in de slotfase voor dat Het Legioen nog twee keer mocht juichen.

Dure nederlaag voor PSV

PSV was de laatste weken bezig aan een uitstekende reeks (acht zeges op rij), maar daar kwam zaterdagavond een einde aan. Zonder de afwezige trainer Phillip Cocu – hij is herstellende van een operatie – lukte het de Eindhovense club niet om in eigen huis FC Groningen te verslaan. Sterker nog: de Groningers gingen er zelfs met de drie punten aan de haal. Er leek geen vuiltje aan de lucht toen Memphis Depay binnen drie minuten op knappe wijze de 1-0 maakte. Na twintig minuten spelen waren de rollen omgedraaid door doelpunten van Richairo Živković en Filip Kostić stond het plots 1-2. Het zwak spelende PSV kwam nog wel één keer terug. Nog voor rust maakte Jürgen Locadia uit een makkelijk gegeven strafschop de gelijkmaker. Het slotakkoord was echter voor de noorderlingen, die door de 2-3 van Tjaronn Chery voor het eerst in de historie PSV in Eindhoven klopten.

Weer puntverlies voor Vitesse

Het loopt niet op rolletjes in Arnhem. Vitesse leed zaterdagavond duur puntverlies en heeft het behalen van de tweede plaats nu niet meer in eigen hand. Na het verlies tegen PSV (1-2) en FC Groningen (1-3), speelde het team van Peter Bosz zaterdag met 2-2 gelijk tegen sc Heerenveen. Eigenlijk mocht Vitesse nog van geluk spreken dat het een punt overhield aan de ontmoeting met de Friezen. Defensief waren de Arnhemmers uitermate zwak, maar de bezoekers uit Heerenveen lieten na om de fouten van Vitesse af te straffen. Mike Havenaar zette de thuisploeg in de eerste helft op een 1-0 voorsprong, maar Alfreð Finnbogason (25e van het seizoen) en Bilal Başacıkoğlu zorgden voor de ommekeer. Betrand Traoré, die de geblesseerde Havenaar in de rust verving, zorgde voor de puntendeling. Vitesse staat ondanks de slechte reeks nog altijd derde. Feyenoord (tweede, één punt meer) en FC Twente (vijfde, één punt minder) hebben echter een wedstrijd minder gespeeld.

Grote problemen voor Roda JC

Het degradatiespook wordt in Kerkrade met de week groter en enger. Roda JC speelde zondagmiddag in het Parkstad Limburg Stadion ‘de wedstrijd van het jaar’ tegen RKC Waalwijk, maar het team van Jon Dahl Tomasson ging teleurstellend met 0-1 onderuit. Romeo Castelen maakte namens de Waalwijkers het enige doelpunt van de wedstrijd en daarmee lijkt directe degradatie voor RKC te zijn afgewend. Voor Roda worden de problemen echter groter en groter. Samen met NEC gaan de Limburgers uitmaken wie er dit seizoen laatste wordt en dus naar de Jupiler League degradeert. Met nog vier wedstrijden te spelen heeft de club uit Kerkrade een achterstand van twee punten op de Nijmegenaren. Beide ploegen hebben een lastig programma. Roda JC: AZ-thuis, FC Twente-uit, FC Groningen-thuis en Go Ahead Eagles-thuis. NEC: Cambuur-thuis, AZ-uit, FC Twente-thuis, Ajax-uit.

Nijmegen in mineur na bizarre slotfase

Ook in Nijmegen werd dit weekend een zeer belangrijke wedstrijd gespeeld. NEC nam het in de uitverkochte Goffert op tegen Heracles Almelo en ging vol voor de overwinning. Lange tijd leidde het team van Anton Janssen met 1-0 (Michael Higdon) en leek het de zege binnen te slepen, tot een bizar laatste kwartier van de wedstrijd aanbrak. Eerst zorgde Jason Davidson voor de gelijkmaker. Even later moesten de bezoekers met tien man verder, toen Mike te Wierik zijn tweede gele kaart pakte. Het publiek in Nijmegen kreeg het geloof in een driepunter terug, maar die kwam er niet. Sterker nog: de tien van Heracles gingen er met de overwinning vandoor. In de laatste minuut van de blessuretijd zorgde Matthew Amoah er met een rake kopbal voor dat NEC op 27 punten blijft staan. Volgende week móet de nummer zeventien winnen van SC Cambuur, want daarna volgen drie loodzware wedstrijden.