07.04.2014 10:10

Ajax nog geen kampioen, promovendi bijna veilig

De Friese ploeg viert de treffer van Mart Dijkstra. Marlon Pereira (5) en Wout Droste (2) knuffelen, terwijl Martijn Barto (r) aan komt vliegen. (5-4-2014)
De Friese ploeg viert de treffer van Mart Dijkstra. Marlon Pereira (5) en Wout Droste (2) knuffelen, terwijl Martijn Barto (r) aan komt vliegen. (5-4-2014)

De laatste echte topwedstrijd van Ajax eindigde tegen Vitesse in een 1-1 stand. Daarnaast voetbalden SC Cambuur en Go Ahead Eagles zich nagenoeg veilig in de Eredivisie. We blikken terug op speelronde 31!

Het leuke voetbal van de nieuwe ploegen

Dit seizoen valt het vele puntverlies in de Eredivisie op, maar ook het voetbal van SC Cambuur en Go Ahead Eagles spreekt tot de verbeelding. Beide ploegen kwamen vorig seizoen nog uit in de Jupiler League, maar zijn eigenlijk niet meer weg te denken van het hoogste niveau. Dit is bijna definitief, want met zes (SC Cambuur) en zeven (Go Ahead Eagles) punten voorsprong op RKC Waalwijk lijkt handhaving niet in gevaar te komen. De Friezen speelden met 1-1 gelijk tegen NEC en zagen de degradatiekandidaat daardoor niet dichterbij komen. Go Ahead Eagles won via een uitblinkende Deniz Türüç met 2-1 van NAC Breda.

Nog geen feest in Arnhem

Ajax werd in de eerste helft volledig onder de voet gelopen door Vitesse. De ploeg deed het op z'n Salzburgs en liet de Amsterdamse formatie niet voetballen. Of het nou de goede reddingen van Jasper Cillessen waren of het gebrek aan precisie van de Arnhemmers, Vitesse scoorde maar één keer in de eerste helft. In het tweede deel van de wedstrijd kon de thuisploeg het druk zetten niet opbrengen en kwam Ajax beter in het spel. Dit resulteerde in één treffer van Kolbeinn Sigthórsson. De IJslander kon vlak na rust zomaar de speelhelft van Vitesse oversteken en rondde koeltjes af. Het gelijkspel van de Amsterdammers was niet genoeg voor het kampioenschap.

De terugkeer van de Italian dynamite

Met Graziano Pellè terug in de basisopstelling na zijn lange schorsing versloeg Feyenoord RKC Waalwijk met 2-0. De Italiaan bewees zijn waarde meteen door beide treffers voor zijn rekening te nemen. Pellè schroefde zijn totale productie in het huidige seizoen van de Eredivisie daarmee op naar 22 doelpunten. Belangrijker is dat Feyenoord profiteerde van puntverlies bij de concurrentie, waardoor naast de Rotterdammers alleen FC Twente nog een belangrijke kandidaat lijkt te zijn voor die tweede plek. 

Twee vingers in de neus voor FC Twente

Dušan Tadić nam de Tukkers weer eens ouderwets bij de hand en met een mooie kopbal in de tweede helft bepaalde hij de eindstand op 2-0. De ploeg had het niet moeilijk tegen NAC Breda, maar had wel geluk dat doelman Nick Marsman in de eerste helft niet met rood van het veld werd gestuurd na een rare overtreding op Jeffrey Sarpong. Met nog drie wedstrijden gaan bedraagt de achterstand op nummer twee Feyenoord slechts vier punten.

PSV haakt definitief af voor Champions League-voetbal

De goede reeks van PSV kwam tegen FC Groningen al ten einde, maar nu lijkt het begin van een hele matige reeks alweer begonnen. Tegen sc Heerenveen werd er met maar liefst 3-0 verloren. Bilal Başaçikoğlu opende na een half uur spelen de score en die klap kwam de ploeg uit Eindhoven eigenlijk nooit meer te boven. Via Rajiv van la Parra en topscorer Alfreð Finnbogason (de spits legde er al 26 in het mandje) liep sc Heerenveen dus uit naar 3-0. PSV staat nu zeven punten achter op Feyenoord en moet in de volgende speelronde tegen de Rotterdammers presteren om nog een kans te maken op de Champions League.

Overige wedstrijden

PEC Zwolle - FC Groningen: 0-1
ADO Den Haag - FC Utrecht: 4-1
Roda JC - AZ: 2-2

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner