13.04.2014 18:31

Ajax wint, maar kan geen kampioensfeest vieren

Ajax viert de 1-0 van Christian Poulsen tijdens Ajax - ADO Den Haag. (13-4-2014)

Alle voorbereidingen voor het Amsterdamse kampioensfeestje waren getroffen en de schaal was in de hoofdstad, maar het feest ging niet door. Zelf won Ajax met 3-2 verdiend van ADO Den Haag, maar in Eindhoven werkte Feyenoord niet mee door met 0-2 van PSV te winnen. De titelstrijd in de Eredivisie is zodoende nog niet beslist.

In de eerste helft was het eenrichtingsverkeer richting het doel van ADO. Ajax domineerde en zorgde ervoor dat de Hagenezen zich grotendeels moesten beperken tot verdedigen. De Amsterdammers creëerden een paar prima mogelijkheden, maar ADO-keeper Gino Coutinho stond treffers van Bojan en Davy Klaassen in de weg. Met name de kans voor Bojan was groot. Hij stond oog in oog met Coutinho, maar die hield de inzet van de Spanjaard met zijn voet uit zijn goal. Toch kwam Ajax ondanks de goed keepende Coutinho tien minuten voor rust op voorsprong. Uit een vrije trap van Lasse Schöne kopte Christian Poulsen de bal in de lange hoek achter de kansloze doelman van de bezoekers. Hij deed dit vanuit buitenspelpositie, maar de treffer werd door scheidsrechter Richard Liesveld goedgekeurd. Lang kon de thuisploeg echter niet genieten van de voorsprong want nog geen minuut later stond het alweer gelijk. Stefano Denswil werkte een voorzet van Danny Bakker achter de verbouwereerde Jasper Cillessen. Daarna vielen er geen grote kansen meer te noteren en dus gingen beide ploegen rusten met een 1-1 tussenstand.

Na de hervatting was het spelbeeld hetzelfde. Ajax probeerde de Haagse muur te slechten, maar slaagde hier tot de zeventigste minuut niet in. De Amsterdammers speelden slordig en ADO hield vrij eenvoudig stand. Toch maakte de thuisploeg de 2-1. Op rechts werd Klaassen weggestuurd door Thulani Serero en de aanvallende middenvelder schoot de bal daarna hard en laag in de korte hoek. Toen Serero tien minuten voor tijd ook nog scoorde was de wedstrijd beslist en de Haagse muur definitief geslecht. Poulsen had een fraaie pass in huis en zette Serero daarmee vrij achter de verdediging van de bezoekers. De Zuid-Afrikaanse middenvelder nam knap aan met rechts en rondde beheerst af met links. Een doelpunt in de extra tijd van Tom Beugelsdijk viel te laat om het nog even spannend te maken. De verdediger zag ploeggenoot Michiel Kramer koppen en via het lichaam van Beugelsdijk belandde de bal in het Amsterdamse doel. Vlak na die goal floot scheidsrechter Richard Liesveld af en zodoende won Ajax met 3-2.

Door: Roel Egberts