14.04.2014 12:00

Geen kampioenschap, Roda JC verder in de problemen

Ajax kon kampioen worden, maar Feyenoord voldeed aan de plicht en won van PSV. Daarnaast pakte NEC een punt en liep daarbij uit op Roda JC, dat verloor van FC Twente. We blikken terug op speelronde 32.

16.30 en 16.30

Er werd natuurlijk gelet op de zondagmiddag. Ajax kon kampioen worden als Feyenoord tegelijkertijd punten verspeelde tegen PSV. Het werd echter al snel duidelijk dat Ajax wel zou winnen van ADO Den Haag, maar Feyenoord niet wilde meewerken aan het Amsterdamse feestje. De Rotterdammers liepen uit naar een 0-2 overwinning via doelpunten van Joris Mathijsen en Daryl Janmaat. Ajax zelf kwam ook op een 1-0 voorsprong dankzij Christian Poulsen, maar nog geen minuut later schoot Stefano Denswil een voorzet in eigen doel. Dankzij twee mooie steekballen liep Ajax uit naar 3-1, waardoor de 3-2 in de laatste minuten niet meer mocht baten.

Slap en futloos voetbal

Het gaat er steeds meer op lijken dat Roda JC rechtstreeks degradeert uit de Eredivisie. Niet alleen omdat ze in de Nederlandse competitie onderaan staan, maar omdat de spelers zich er al bij neergelegd hebben. Tegen FC Twente werd geen enkele minuut het idee gewekt dat de spelers er nog voor wilden gaan. De Tukkers liepen uit naar een ruime 3-0 voorsprong, maar het had in de rust ook al 5-0 kunnen staan. FC Twente vond het prima, want zij houden druk op Feyenoord en vergroten daarnaast de voorsprong op concurrenten PSV en Vitesse.

Falende topploegen

Want zowel Vitesse als PSV ging onderuit. Het verlies van de Eindhovenaren is hierboven al besproken, maar over de verliesbeurt van Vitesse kan een heel boek geschreven worden. De ploeg uit Arnhem scoorde drie keer in Leeuwarden, maar SC Cambuur deed dit maar liefst vier keer. Vitesse kwam nog wel op een 0-1 voorsprong, maar zag dat Martijn Barto de gelijkmaker maakte. De maker van de 0-1 had de smaak te pakken, want Kelvin Leerdam scoorde al snel zijn tweede van de avond. Ditmaal zocht hij echter het verkeerde doel uit, waardoor SC Cambuur op een 2-1 voorsprong kwam. Vitesse kwam weer terug op voorsprong, maar gaven het vervolgens weer weg, waardoor het maar liefst 4-3 werd in Friesland. De thuisploeg verzekerde zich door dit resultaat van handhaving in de Eredivisie.

AZ – LEF

De uitploeg nam heel knap een punt mee naar Nijmegen. NEC kwam op achterstand via een ongelukkig penaltymoment, maar met een uiterst aanvallende wissel wist trainer Anton Janssen toch nog gedeeltelijk succes te boeken. De trainer haalde verdediger Lasse Nielsen naar de kant en bracht aanvaller Alireza Jahanbakhsh in. Het had verkeerd af kunnen lopen, want AZ kreeg behoorlijk wat ruimte, maar een doelpunt van Kevin Conboy in de laatste minuut betekende alsnog een gelijkspel voor NEC. De ploeg staat zeventiende, maar neemt langzaam afstand van de laatste plek. De voorsprong op Roda JC bedraagt nu drie punten.

Veilige haven voor FC Utrecht

Helemaal lekker liep het niet in Utrecht, maar door een 2-1 overwinning op Heracles Almelo voetbalt de ploeg uit de Domstad nog een jaar in de Eredivisie. Met 38 punten uit 32 wedstrijden heeft FC Utrecht geen goed seizoen achter de rug, maar de handhaving zal in ieder geval goed voelen. Heracles Almelo zal extra balen van deze verliesbeurt, want het verliezen van drie punten was absoluut niet nodig tegen FC Utrecht. Met vijf punten voorsprong op nummer zestien RKC Waalwijk moet het gek lopen als de Almeloërs nog willen degraderen, maar veilig zijn ze nog niet.