23.04.2014 13:15

Foto van de Week: Ajax ziet prijs in rook opgaan

Ajax-supporters gooien vuurwerk op het veld tijdens de bekerfinale PEC Zwolle - Ajax. Foto van de Week. (20-4-2014)
Ajax-supporters gooien vuurwerk op het veld tijdens de bekerfinale PEC Zwolle - Ajax. Foto van de Week. (20-4-2014)

De bekerfinale was er één van vele verhalen. PEC Zwolle schreef historie door Ajax met 5-1 te verslaan. De Zwollenaren waren al zeker van Europees voetbal, maar deze hoofdprijs geeft het seizoen van PEC nog meer glans. Toch zal men altijd over het vuurwerkincident blijven praten.

Vuurwerkincident 2.0

Het was niet de eerste keer dit seizoen dat een wedstrijd te maken had met een vuurwerkincident. Tijdens de competitiewedstrijd NAC Breda – FC Utrecht werd er door een supportersgroep van NAC een vuurwerkshow georganiseerd voorafgaand aan de wedstrijd. Dat liep echter niet helemaal volgens plan. Het vuurwerk beschadigde het veld en de spelers van NAC, met name Kees Kwakman, waren ‘not amused’. Afgelopen zondag werd de bekerfinale ook verpest door een vuurwerkincident. En dat terwijl er geen vuurwerkshow op het programma stond.

Ajax-supporters

De wedstrijd was een paar seconden oud toen een aantal Ajax-supporters vuurwerk op het veld gooiden. Nota bene in het strafschopgebied van Ajax-doelman Kenneth Vermeer. Een gevaarlijk situatie, vond scheidsrechter Bas Nijhuis. Hij liet het vuurwerk van het veld verwijderen, waarna er doorgespeeld kon worden. Na drie minuten spelen was het weer raak. Ricardo van Rhijn bracht de Amsterdammers op voorsprong en de ‘fans’ van Ajax besloten dat te vieren door wederom vuurwerk op het veld te gooien. Nijhuis besloot daarom om de wedstrijd te staken. Een verstandige beslissing van de leidsman uit Twente.

Gevolgen

Uiteindelijk kon de wedstrijd, nadat het veld in De Kuip was gerepareerd, hervat worden. Maar wat er vervolgens gebeurde is bekend. PEC Zwolle speelde fantastisch en liet de droom van de Amsterdammers in rook opgaan. Het werd uiteindelijk 5-1, maar het had misschien wel 8-1 moeten zijn. De spelers van Ajax moeten zich doodgeschaamd hebben. Voor hun eigen prestatie, maar vooral wegens het gedrag van de supporters. Die fans veroorzaakten volgens RTV Rijnmond overigens niet alleen schade aan het veld, maar er werd op en rondom de tribunes een ravage aangericht. Naar verluidt bedraagt de schade ongeveer 60.000 euro. De gevolgen voor Ajax zijn enorm. Naast de verloren prijs kan Ajax ook een schadeclaim vanuit Rotterdam verwachten. To be continued…

Door: Jurre Hermans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner