01.05.2014 17:32

Gevecht tegen directe degradatie in laatste speelronde

Het Eredivisieseizoen 2013/2014 is bijna ten einde. Aankomende zaterdag worden om 18:45 de laatste negen wedstrijden van het seizoen gespeeld. Voor Roda JC en NEC staat er nog veel op het spel. Welke van deze twee vaste Eredivisionisten degradeert zaterdagavond uit de hoogste Nederlandse voetbalafdeling? Daarnaast beslissen PSV, Vitesse en sc Heerenveen op de laatste speeldag wie er dit seizoen op de belangrijke vierde plaats eindigt.

Roda JC moet winnen én hopen

Het is één voor twaalf in Kerkrade. Roda JC staat op het punt om na een aanwezigheid van 41 (!) seizoenen uit de Eredivisie te verdwijnen. De nummer laatst heeft met nog één wedstrijd te spelen een achterstand van drie punten op nummer zeventien NEC. Er moet dus zaterdagavond gewonnen worden én de grote concurrent uit Nijmegen mag geen punt pakken bij Ajax.

Het team van Jon Dahl Tomasson gaat in de allerlaatste speelronde van het seizoen op bezoek bij Go Ahead Eagles. Geen gemakkelijke uitwedstrijd, zeker als je in ogenschouw neemt wat er allemaal op het spel staat voor de Kerkraders. Zien we zaterdagavond (voorlopig) het laatste Eredivisie-optreden van Roda JC, of weet de Limburgse club net zoals vorig seizoen degradatie op miraculeuze wijze te ontlopen? Het belooft een heet avondje te worden in de Adelaarshorst.

NEC heeft genoeg aan punt bij kampioen

Roda JC gaat alles op alles zetten om directe degradatie te voorkomen, maar dat geldt ook voor NEC. De Nijmegenaren staan er beter voor dan hun collega’s uit Kerkrade en hebben aan punt genoeg om niet afhankelijk te zijn van het resultaat in Deventer. Dan moet er zaterdagavond echter wel gestunt worden in Amsterdam. Het team van Anton Janssen speelt dan in de ArenA tegen kersvers landskampioen Ajax.

Het kan in het voor-, maar ook in het nadeel van NEC werken dat Ajax de landstitel al binnen heeft. Er staat geen druk meer op de spelers van Frank de Boer, maar zij zullen voor eigen publiek – zeker na de oorwassing in de bekerfinale – het seizoen goed willen afsluiten. Lukt het NEC om op eigen kracht directe degradatie te voorkomen, of zien we zaterdag om 20:45 huilende Nijmegenaren op de grasmat van de ArenA?

PSV, Vitesse en sc Heerenveen strijden om plek vier

De enige topnotering die nog niet vergeven is én rechtgeeft op directe plaatsing voor de voorronde van de Europa League is de vierde plaats. PSV, Vitesse en sc Heerenveen zijn de drie clubs die op de laatste speeldag om deze felbegeerde plek strijden. PSV heeft de beste papieren: de Eindhovenaren staan vierde en hebben een voorsprong van één punt op Vitesse. Met sc Heerenveen wordt niet veel rekening gehouden, maar als de Friezen winnen en de andere twee clubs puntenverlies lijden, kan het team van Marco van Basten zich opmaken voor een feestje.

Het team van Phillip Cocu (en momenteel van Ernest Faber) neemt het zaterdagavond in eigen huis op tegen NAC Breda. Bij winst is PSV verzekerd van de vierde plaats. Eerder dit seizoen verraste het team van Nebosja Gudelj de Eindhovenaren. Door een dubbelslag van ‘good old’ Kees Kwakman eindigde de wedstrijd in het Rat Verlegh Stadion in 2-1 voor de thuisploeg. NAC Breda hoeft zaterdag niet te winnen, maar moet er wel voor zorgen dat het niet met een grote nederlaag het veld verlaat. De nummer vijftien van de Eredivisie heeft een voorsprong van drie punten en een doelsaldo van +10 ten opzichte van nummer zestien RKC Waalwijk en kan alleen in theorie nog worden ingehaald.

Vitesse speelt tegelijkertijd met PSV een lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht. De Arnhemmers zijn de tweede seizoenshelft flink teruggezakt en verkeren met zes wedstrijden op rij zonder winst in slechte vorm. Het team van Peter Bosz moet in de Galgenwaard winnen en hopen op een misstap van PSV om de vierde plek te veroveren. Wie ook moet hopen op misstappen van andere clubs is sc Heerenveen. De Friezen, die keurig in de subtop staan, kunnen bij puntenverlies van PSV en Vitesse als onverwachte winnaar uit de strijd komen.

Overige wedstrijden

AZ – Feyenoord
FC Groningen – Heracles Almelo
FC Twente – PEC Zwolle
SC Cambuur – ADO Den Haag

 

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner