05.05.2014 10:57

De reddende engel uit Iran

Alireza Jahanbakhsh scoort tijdens Ajax - NEC de 2-2 en voorkomt hoogstpersoonlijk directe degradatie. (3-5-2014)
Alireza Jahanbakhsh scoort tijdens Ajax - NEC de 2-2 en voorkomt hoogstpersoonlijk directe degradatie. (3-5-2014)

Hij zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat NEC Nijmegen mag blijven hopen op een langer verblijf in de Eredivisie. De Voetbal.com Speler van de Week is natuurlijk Alireza Jahanbakhsh.

Alireza Jahanbakhsh, of zoals op de achterkant van zijn tenue te lezen valt: Alireza. Afgelopen zomer werd deze Iraniër met veel bombarie binnengehaald door NEC. Een dribbelaar. De Eredivisie zou gaan genieten van deze vleugelflitser, maar dat kwam er lange tijd niet uit. Alireza kwam weliswaar tot 27 optredens in de Eredivisie, maar hij moest het vooral hebben van korte invalbeurten. Zestien keer kwam hij binnen de lijnen als invaller, terwijl hij ook zeven keer voortijdig naar de kant werd gehaald.

Miskoop

Het woord miskoop wordt al snel gebruikt in Nederland. Tot afgelopen zaterdag had Alireza slechts drie keer gescoord en als aanvaller word je afgerekend op je doelpunten. De Iraniër scoorde twee treffers tijdens het met 3-2 gewonnen duel met AZ. Ook tegen FC Groningen wist Alireza te scoren, maar die wedstrijd ging kansloos verloren. De Groningers wonnen met 5-2. De Nijmegenaren bungelden het gehele seizoen in de onderste regionen en op de allerlaatste speeldag vocht NEC nog altijd tegen degradatie.

Held van Nijmegen

Bij een overwinning van Roda JC in Deventer en een nederlaag van NEC in de Amsterdam ArenA zou NEC degraderen. De Nijmegenaren hadden aan één punt genoeg, maar op bezoek bij Ajax blijft dat een lastig verhaal. Roda JC won van Go Ahead Eagles door een doelpunt van Davy De Beule. Paniek in Nijmegen, want Ajax was op voorsprong gekomen door een eigen goal van Jeffrey Leiwakabessy. Maar daar was-ie ineens. Die gekke Iraniër. Alireza maakte de 1-1 en Nijmegen was in extase. NEC moest nog een kwartier volhouden om directe degradatie te ontlopen.

Wereld op zijn kop

Acht minuten duurde de gelijke stand in Amsterdam. De Spaanse huurling Bojan deed de NEC-supporters in huilen uitbarsten door Ajax op voorsprong te schieten. Zou het dan toch gebeuren? NEC volgend seizoen in de Jupiler League? Neen, de man uit Iran profiteerde twee minuten voor tijd optimaal van miscommunicatie tussen Daley Blind en doelman Kenneth Vermeer. Alireza prikte de 2-2 tegen de touwen en zette de wereld op zijn kop. Alireza zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat NEC zich mag proberen te handhaven via de nacompetitie. De Iraniër is in Nijmegen niet alleen de Speler van de Week, maar ook de Held van de Week.

Door: Jurre Hermans  

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner