05.05.2014 12:19

Eredivisie neemt afscheid van Roda JC, NEC naar play-offs

Verdriet in Kerkrade, blijdschap in Nijmegen. Zaterdagavond is Roda JC op de slotdag van de Eredivisie naar de Eerste Divisie gedegradeerd. Doordat NEC in de ArenA een punt pakte tegen Ajax, was de overwinning van Roda JC op Go Ahead Eagles onvoldoende om directe degradatie te ontlopen. We blikken terug op laatste speelronde van het seizoen!

Kerkrade in tranen, Jahanbakhsh held van NEC

Voor het eerst in de historie van de club is Roda JC gedegradeerd uit de Eredivisie. De Kerkraders verlaten de hoogste Nederlandse voetbalafdeling na een aanwezigheid van 41 seizoenen. Ondanks dat het team van Jon Dahl Tomasson op de slotdag Go Ahead Eagles met 0-1 versloeg, kon directe degradatie niet worden afgewend. Dat was te wijten (vanuit Nijmeegs perspectief: te danken) aan nummer zeventien NEC, dat op wonderlijke wijze een punt overhield aan de uitwedstrijd tegen Ajax.

In het eerste kwartier liep alles zoals gewenst voor Roda JC. De Limburgers waren zelf door een doelpunt van Davy de Beule op voorsprong gekomen tegen Go Ahead en in Amsterdam stond NEC door een eigen doelpunt van Jeffrey Leiwakabessy met 1-0 achter. Deze tussenstanden bleven lang overeind, tot het laatste kwartier. Toen begon de bizarre ontknoping in de ArenA. Bij NEC was na een uur spelen Alireza Jahanbakhsh ingevallen en de Iraniër zorgde met een knap doelpunt voor de gelijkmaker. Bojan Krkić leek de wedstrijd alsnog in Ajax’ voordeel te beslissen, maar twee minuten voor tijd zorgde Jahanbakhsh er met zijn tweede treffer voor dat NEC (voorlopig) in de Eredivisie blijft. De Nijmegenaren mogen zich nu opmaken voor de play-offs.

PSV eindigt vierde, Vitesse uit vorm naar play-offs

Niet alleen de strijd tegen directe degradatie werd op de slotdag beslist, ook maakten drie clubs uit wie er vierde eindigde en zich kwalificeerde voor de voorronde van de Europa League. PSV, Vitesse en sc Heerenveen streden om de vierde plaats en de Eindhovenaren – die alles in eigen handen hadden – kwamen als winnaar uit deze strijd.

PSV sloot zaterdagavond een hectisch seizoen op een rustige manier af. In het Philips Stadion boekte de Eindhovense club een regelmatige 2-0 overwinning op NAC Breda, waarmee de vierde plaats veilig werd gesteld. Vitesse, dat in de winterstop nog de koppositie deelde met Ajax, sloot het seizoen in mineur af en ging met 1-2 onderuit bij FC Utrecht. Daardoor is op de laatste speeldag sc Heerenveen (dat met 0-3 bij RKC Waalwijk won) ten koste van de Arnhemmers gestegen naar een de vijfde plaats. Vitesse verspeelde zaterdag voor de zevende wedstrijd op rij punten en gaat met een slecht gevoel richting de play-offs om Europees voetbal.

Nummers twee en drie spelen gelijk

Bij AZ – Feyenoord en FC Twente – PEC Zwolle stond er niets meer op het spel, maar de nummer twee en nummer drie van de Eredivisie wilden hun seizoen wel op een positieve manier afsluiten. Feyenoord-trainer Ronald Koeman, die voor het laatst op de bank zat bij de Rotterdammers, zag zijn ploeg een overwinning op het laatste moment uit handen geven. Jóhann Berg Guðmundsson maakte twee minuten voor tijd een doelpunt van Lex Immers ongedaan: 1-1.

Een wedstrijd die ook nergens meer om ging was het duel tussen FC Twente en bekerwinnaar PEC Zwolle. De twee clubs, die volgend seizoen uitkomen in de voorronde van de Europa League, vermaakten het publiek in de Grolsch Veste met vier doelpunten. Wellicht was het de laatste keer dat de Twentse supporters mochten genieten van de voetbalkwaliteiten van Dušan Tadić. De Serviër geniet van interesse van buitenlandse clubs en dat is niet verwonderlijk. De spelmaker van FC Twente was dit seizoen met zestien doelpunten en dertien assists erg belangrijk voor zijn club. Tegen PEC Zwolle maakte Tadić de derde treffer van de wedstrijd (de 1-2), maar invaller Furdjel Narsingh zorgde twintig minute voor tijd voor een puntendeling in Enschede.

Overige wedstrijden

FC Groningen – Heracles Almelo 3-1
SC Cambuur – ADO Den Haag 1-2

 

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner